Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vad är Goldendoodles

Vad är goldendoodles?

Goldendoodles har blivit väldigt eftertraktade hundar.

Men vad är egentligen en goldendoodle och vad har de för egenskaper? En goldendoodle är inte en egen hundras, utan är en korsning mellan en golden och en pudel. Goldendoodles förekommer även under andra namn som t.ex. goldenpoo och goldipoo. Goldendoodle är lekfull, smart och otroligt söt. Både pudeln och golden är två väldigt smarta hundar, vilket gör att även avkomman har ärvt den egenskapen.

Men låt mig berätta lite mer om vad jag har lärt mig om goldendoodles sedan jag själv skaffade en!

Vad är goldendoodles?

Hur ser en goldendoodle ut?

Utseendet på en goldendoodle kan variera väldigt mycket. Vissa hundar får mer utseende från pudeln med krulligare päls osv. Andra är mer lika en golden. I de allra flesta fall får man en hund som ärver lite från båda föräldrarna.

Färgen på goldendoodles kan variera mycket även den. Det finns hundar som är vita, svarta, röda, aprikos, choklad osv. Vissa hundar är flerfärgade.

Den lite ulliga och krulliga pälsen har gjort goldendoodles till en väldigt populär hund. De ser nästan ut som gosedjur med sina stora bedjande ögon.

Hur stor blir en goldendoodle?

Hur stor just din hund blir beror på vilka hundar det är som parats.

  • Är det en miniatyr eller toypudel så kommer din goldendoodle att väga kanske någonstans mellan 7-16 kg och bli ca 51 cm hög.
  • En medium goldendoodle är ca 43-51 cm hög och väger 18-23 kg.
  • En stor goldendoodle är 51-61 cm hög och väger 23-36 kg.

Hur är en goldendoodle?

Alla hundar blir förstås olika men både pudel och golden är med på listan över de 10-smartaste hundarna. De placerar sig på en 2:a och 4:e plats. Så när man skaffar en goldendoodle kan man förvänta sig en smart hund. Att hunden är smart är både på gott och ont. En smart hund kräver mer aktivering för att må bra.

En goldendoodle har lätt för att lära sig saker. Vi hade bara haft vår valp några veckor när han kunde sitta och ligga på kommando. Jag blev också väldigt imponerad av att han redan vid 13 veckor klarade att sitta kvar när man gick iväg en bit. Så det här med att de har lätt att lära sig saker stämmer verkligen.

Vi hoppas på att kunna lära honom att leta kantareller. Min dotter har även gjort några tappra försök med att lära honom flyga. Det gick inget vidare om jag ska vara helt ärlig. Men de hade roligt båda två under försöken och varken barn eller hund kom till skada.

De sägs även älska vatten och att simma. Det har vi inte märkt så mycket av ännu när det gäller vår valp. Han gillar vattnet bäst när det är uppblandat med jord. Men att bada i havet har han inte varit så intresserad av hittills.

Goldendoodles kan användas både som husdjur, terapihundar, diabeteshundar, räddningshundar osv. De lämpar sig också väldigt väl för att träna agility och rallylydnad osv.

När vi är ute på promenad är han intresserad av både människor och andra hundar. Ibland blir han lite feg och springer bakom våra ben och sätter sig. Han sitter som på språng och svansen viftar. Han ser mycket intresserad ut av de hundar vi möter.

En goldendoodle tycker också om att mysa. Vår hund lägger sig gärna på rygg med magen upp för att bli kliad. När det är som skönast börjar det spritta i hans bakben. Där ligger han och väntar på att bli kliad.

Varför skaffa en goldendoodle?

Pudlar fäller inte, är atletiska och intelligenta. Golden retriever är kärleksfulla, sociala och lekfulla familjehundar. Den här blandningen gör goldendoodle till ett bra val.

För den som är allergisk är goldendoodle ett utmärkt val. Även om det finns variation mellan olika hundar så brukar goldendoodles inte fälla och passar därför bra även om någon i familjen är allergisk. Ett utmärkt val även för dem som inte älskar att dammsuga hundhår hela tiden.

Goldendoodle är en bra ras för dem som vill ha en lättlärd, kärleksfull och social familjemedlem.

För den som känner sig ensam kan rekommendera goldendoodle eftersom de är väldigt sociala av sig. De vill ha sällskap och tillbringa tiden med sin familj. Jag kan också garantera att du kommer få många trevliga kontakter när du är ute och rastar din valp.

Eftersom det är en ras som är så social och lättlärd passar den alldeles utmärkt även för dem som inte haft någon hund tidigare.

Hur gammal blir en goldendoodle?

Både golden retriever och pudel har en livslängd på ca 12 år. Så en goldendoodle kan förväntas leva lika länge den.

Hur mycket motion behöver en goldendoodle?

När jag har läst på om goldendoodles så ska det vara en medelaktiv ras och kräva kanske 30 minuters promenad varje dag.

Att valpar tycker om att leka visste du säkert, men även de vuxna hundarna ska tycka om att leka mycket. Det är kul att ta med sin hund ut till parken och kasta boll!

Utöver motionen så behöver en goldendoodle lite utmaningar i livet. En favoritaktivitet bland de hundar jag har haft har varit att leta korv. Då hackar jag upp korven i små bitar. Bitarna sprider jag sedan i huset eller över gräsmattan. Sedan har jag släppt lös hunden för att leta med hjälp av nosen. Sådana nosövningar gör att hunden blir trött och inte ställer till med så mycket hemma.

Så om en goldendoodle verkligen bara behöver 30 minuters promenad om dagen vet jag ju inte än. Jag tycker ärligt talat att det låter väldigt lite.

Relaterade frågor

Vad kostar en goldendoodle? I vanliga fall brukar en valp kosta mellan 13-15000 kr. Men i och med att doodlarna blivit så otroligt poppis har priset stigit otroligt mycket. Jag har sett priser upp till 45000 kr för en valp. När vi köpte vår valp hade vi jättetur och fick honom för 17000 kr.

Vart får man tag på en goldendoodlevalp? Det finns inte så många uppfödare att välja mellan. Men när jag hittar fler kommer jag att fylla på i min lista av uppfödare av goldendoodles.

Behöver en goldendoodle mycket pälsvård? Det beror på vilken typ av päls just din hund har. Om du väljer en valp som har krullig päls kommer den att kräva mer pälsvård. En med rakare päls kräver mindre pälsvård, men kan å andra sidan fälla lite.

Vad är Goldendoodles
Rulla till toppen