Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vad ska hunden heta och hur väljer man ett bra namn till hunden?

vad är ett bra hundnamn

Planerar du att skaffa hund hund? Då har du precis tagit ett av de bästa besluten i ditt liv eftersom du kommer att välkomna en ny vän och familjemedlem i ditt liv. Men precis som alla familjemedlemmar behöver din nya hund ett eget namn, namnet kommer att bli din håriga kamrats identitet. Att namnge en hund är inte så enkelt som du kanske tror och du kanske undrar vad du ska namnge hunden och hur väljer du ett bra namn för den.

Att välja hundens namn är faktiskt ett personligt beslut som du måste ta. Mest på egen hand, kanske utifrån din hunds personlighet och fysiska egenskaper men också din egen personlighet. Det finns många faktorer att tänka på när man namnger en hund. Men mycket är ju naturligtvis tycke och smak hos dig.

När du väljer ett namn till din hund är det en viktig uppgift du tar dig an. Kanske din första uppgift som husse eller matte. Men så personligt som valet kan vara finns det fortfarande många olika faktorer att titta på och riktlinjer som du kanske vill använda om du vill hitta ett bra namn för din hund. Kanske vill du ha något unikt, fantasifullt eller bara ett helt vanligt hundnamn?

vad är ett bra hundnamn
Vad är ett bra hundnamn?

Vad är ett bra hundnamn på svenska?

I de flesta fall, när det gäller namngivning av en hund, går människor från hela världen vanligtvis efter engelska namn istället för namn som kommer från sina egna lokala språk. Därför, när du vill leta efter ett bra namn för en hund, kanske du vill tänka på ett bra hundnamn på engelska till hunden. När allt kommer omkring är de bästa namnen för hundar lätta att förstå och komma ihåg, och även människor som talar olika språk kan lätt förstå och komma ihåg din hunds namn.

Här är är en lista med namnförslag. De är hämtade både från hundregistret, namnen på hundar jag mött och roliga eller fantasifulla namn jag hört . Det är namn för både tikar respektive namn för hanhundar.

Tiknamn

AGNES
AKJA
ALICE
ALICIA
ALVA
AMBRA
APRIL
ASTA
ASTRID
AYLA 
BELLA
BETSY
BETTY
BODIL
BUS
BUSAN
CHUBAKA
CLÉO
COCO CHANEL
COOKIE
DAGNY
DAISY
DELPI
DINO
DIVA
DIVI
DIXIE
DONNA
DORIS
EBBA
EDIT
ELLA
ELLEN

ELSA
ELVIRA
EMMY
ENGLA
ENYA
ESTELLE
ESTER
FANNY
FIA
FREJA
GRETA
HARRIET
HEDDA
HILDA
HJÖRDIS
HOLLY
IDA
INDI
ISA
KAJSA
KIRA
KIWI
KNASTRA
LADY
LALA
LEA
LEIA
LILLY
LILJA
LISA
LUNA
LYCKA

MAJA
MELBA
MICKAN
MIMMI
MINNA
MIRA
MOLLY
MORRIS
MUSCOT
MÄRTA
NALA
NELLIE
NELLY
NIKITA
NOVA
PI
RONJA
ROSE
RUT
SAGA
SALLY
SELINA
SELMA
SIGNE
SIMBA
SIRI
SKORPAN
SKYLLA
SOL
SOLVEIG
SMILLA
SPIRA

STELLA
SMULAN
STELLA
STINA
SVEA
TASSA
TAXI
TOLLA
TILLY
TINDRA
TRASSEL
TYRA
UDDA
VENDELA
VEGA
VERA
VILDA
VILLE
VÅFFLAN
WILMA
YOSHI
ZARA
ZELDA
ZITA

Namn på hanhundar

ABBE
ALBERT
ALEX
ALFONS
ALFRED
ALGOT
ALDO
ALLAN
ALVAR
ALVIN
ANTON
APPA
ARNE
ASSAN
ATLAS
AVICII 
AZCOT
AUGUST
AUSSIE
BALDER
BALOO
BASIL
BAGGIS
BAILEY
BAMSE
BEARNY
BELLMAN
BENGT
BENJI
BERTIL
BILBO
BILL
BILLY
BJÖRNE
BOB HUND
BOBBI
BONBON
BONZO
BORIS
BOSS
BOSSE
BRUNO
BUS
BUSTER
BÖRJE
CASPER
CESAR
CHARLIE
CHIP
CHUBAKA
CLÉO
COCO
COOPER
CUBA
DANILO
DANNY
DARWIN
DELPI
DEXTER
DIESEL
DINO
DOBBY
DOGGLAS
DRUTTEN
EDDIE
EGIL
EGON
EJE
EINAR
ELLIOT

ELTON
ELVIS
EMIL
ENGELBREKT
ENIAC
ENOC
ENZO
ESKIL
ESSO
ETSY
FOCUS
FIDO
FOLKE
FOREST
FRANK
FRANS
FRASSE
FRED
FRIDOLF
FRUKOST
GANDALF
GEORG HARRISON
GIBSON
GIRON
GIZMO
GLENN
GOTTFRID
GÖSTA
HANK
HAPPY
HARALD HÅRFAGER
HARRY
HASSE
HELMER
HERBERT
HENKE
HOFFMAN
HUBBE
HUBERT
HUGIN
HUGO
IBSEN
IDEFIX
IGOR
INDI
IPA
ISAC
ISIDOR
JACK
JANSSON
JEAGERE
JODA
JOHN LENNON
JUNIOR
JÖNS
KALIBER
KALLE
KJELLE
KJELL-ÅKE
KODA
KOMPIS
KOSMOS
KUNO
KURT
LABAN
LASSE
LENNART
LEO
LEXUS
LOA FALKMAN
LOFFE
LOKE
LOTUS
LOVE

LUDDE
LUKAS
LUKE
MALTE
MASSE
MANFRED
MANSON
MAX
MELKER
MELVIN
MESSI
MILO
MILOU
MILTON
MOLLE
MOLTAS
MORRIS
MUMIN
MUNIN
MUSCOT
MUSSE
MÅNS
NALLE
NAPPE
NAPOLEON
NELSON
NEMO
NISSE
NIXON
ODEN
OLIVER
OLLE
OVE
OZZY
PAUL MCCARTNEY
PAVEL
PARDY
PEPSI
PI
PRIPPS
PYSEN
RAGNAR
RALF
RASMUS
RAMBO
REX
RINGO STARR
RIO
ROCKY
ROLF
ROSSI
ROY
RUFFE
RUFUS
RUNE
SAMMI
SAREK
SICKAN
SIGGE
SIMBA
SIXTEN
SKORPAN
SOCKS
STELLAN
STRULAS

SNODDAS
SPADER
STURE
SUDDEN
SVANTE
SVEN
TAGE
TASSE
TAXI
TEDDY
TEXAS
THEO
TRASSEL
TROFAST
TRULS
TUBBE
TODDY
TORBJÖRN
TORSTEN
TORKEL
TOTTE
TRILLO
TURE
TURBO
TRASSEL
TRAVIS
TROZZ
TYSON
ULF
UNO
VALDE
VALDER
VALLE
VIGGO
VIKTOR
VILLE
VÅFFLAN
WILHELM
WILLE
WINSTON
YNGVE
YODA
YOSHI
ZACH
ZACK
ZACKE
ZERO
ZIGGE
ZIGGY
ZORRO
ZOMBIE
ÅKE
ÖSTEN


Om du inte har lagt märke till kommer några av de mest populära hundnamnen för både hanhundar och tikar från det som är populärt för tillfället. Det vill säga det som alla har pratat om när det gäller trender i filmer, serier, böcker, videospel och till och med kändisar.

Till exempel kommer Simba och Thor ut som populära hundnamn på grund av hur filmer som Lejonkungen och Avengers trender. Det gäller både bland tikar och hanhundar.

Det finns emellertid fortfarande namn som alltid tycks vara populära oavsett vad som trendar i världen idag. Det är därför hundnamn som Lady, Dixie, Turbo osv.

Men för det mesta beror många av namnen verkligen på de aktuella trenderna, och det är därför du kanske vill titta på vad som trender i dagens värld om du vill ge din hund ett populärt namn. Det skulle göra din hunds till en fest, eftersom alla älskar ett husdjur som är uppkallat efter något som trender över hela världen.

Charmiga hundnamn

Kanske kan du hitta ett riktigt charmigt hundnamn som passar din hunds personlighet eller utseende. Turbo, Yster, Lycka, Pricken, Bruno eller Bus kanske kan vara något.

Vill du göra något extra fint för dina föräldrar kan du uppkalla din lilla valp efter dem. Eller kanske älskar du dina far- och morföräldrar mycket, en farbror eller har du en älskad faster och skulle vilja döpa ditt barn efter dem… om det nu inte vore för att deras namn var hopplöst omoderna och det skulle bli till ett handikapp för barnet när det växer upp. De namnen är perfekta hundnamn! Namn som Gösta, Torkel, Gudrun, Beata eller Lars-Åke är både charmiga och gulliga på en hund.

Roliga hundnamn

Jag läste om en hund som hette Fari. Det blir då lite kul när du ska gå ut och rasta Fari.

När du ska välja ett namn till din hund är det kul om du kan hitta ett personligt namn som passar hunden eller kanske ett namn som passar just dig. Till min första hund valde jag namnet Eniac, efter den första datorn. Min katt fick heta Delphi efter ett programmeringsspråk som jag jobbade med. Kanske har du något speciellt som du tycker om som du kan namnge din valp efter?

Vad ska min hund heta?

Vår nya valp (hane) fick heta Cléo. Låter det som ett namn för en tik? Ja, det gör det kanske. Men jag hade lovat min dotter att få välja namn till valpen själv. Hennes första förslag var att hunden skulle heta Frukost. Föreställ dig att stå ute och ropa på Frukost! Jag tyckte inte alls det kändes bra! Efter att dottern funderat en stund så kom hon fram till att när man skulle ge Frukost hans lunch kunde det bli lite fånigt. Så efter mycket om och men så skulle han få heta Cléo istället. Det är jag mycket tacksam för! Cléo fick också några fler namn Cléo Fenix Ossian Vallgren. Fenix från berättelsen om Harry Potter. Fenixfågeln läkte sår med sina tårar. Cléo fick namnet för att hon kände sig gladare när han slickade på henne och rivmärkena han hade gjort på hennes arm syntes inte längre när han slickat på dem. Ossian efter min andra dotters lilla son. Självklart skulle hunden ha samma efternamn som oss så han kände tillhörighet till familjen. Och så fick det bli. Jag slapp i alla fall springa omkring i skogen och ropa efter Frukost.

Att tänka på när man väljer hundnamn

När man väljer hundnamn ska man tänka på att det ska gå att ropa utan att man känner sig fånig.

Det kan också vara en god idé att tänka igenom valet av namn noga så man inte väljer ett namn som liknar ett kommando som man har tänkt att använda när man tränar sin hund. För att ta ett exempel vill du använda kommandot ner när hunden hoppar så är Nero inte något bra namn att ge din hund. Det kan bli svårt att höra skillnad på ner och Nero. Tom kan låta som kom osv.

Kanske känner du dig sugen att välja ett tuffare namn till din hund? Killer, Attack eller Devil är två tuffare hundnamn. Men valet av namn till din hund avgör också hur människor i din omgivning uppfattar hunden. Killer är kanske ett roligt namn till en goldendoodle eller en Chihuahua, men är det en större och tuffare hund kan namnet kanske skrämma och ge människor en förutfattad mening om hur just din hund är.

Har du svårt att välja ett namn till din hund finns det hjälp att få! Här har jag hittat en hundnamnsgenerator där du kan slumpa fram ett namn till din nya familjemedlem.

Skriv gärna till mig och berätta vad du har för förslag på bra, roliga eller annorlunda namn på en hund!

Så nu när du har en god uppfattning om de vanliga och ovanliga namnen som du kan använda för att kalla på din hund, är det nu dags för dig att försöka tänka på ett faktiskt namn för din hund. Men som alltid måste du följa vissa riktlinjer och överväga många olika faktorer när du funderar på ett bra namn för din hund. Det är därför du kanske vill följa guiden som vi har förberett för dig om du vill tänka på det bästa möjliga namnet på din håriga vän.

Hur namnger du din hund?

Välj ett namn som du faktiskt gillar så att du tycker om att kalla din hund!

För det första är det mycket viktigt för dig att välja ett namn som du verkligen gillar. Anledningen är att du kommer att använda det namnet för att kalla din hund hela dess liv. Du måste kunna älska och njuta av att kalla på din hund genom att ge den ett namn som du faktiskt gillar.

Om du väljer ett namn som du inte riktigt tycker om eller om känner att det blev fel kanske du inte är lika entusiastisk när du ropar hundens namn. Hundar är empatiska varelser som kan känna dina känslor. Om du inte gillar att använda din hunds namn kommer din hund antagligen inte att tycka om det heller.

Så det är mycket viktigt att du är noggran när du väljer en hunds namn och det ska vara något du tycker om att ropa.

Begränsa hundens namn till två stavelser

Många människor gör misstaget att välja långa namn som kan vara besvärliga för dem själva eller för hunden. Inte bara kommer det att vara svårt för din hund att komma ihåg, men det kommer också att ta för mycket tid och ansträngning när du ropar till din hund

När du väljer ett namn till din hund välj ett namn som bara är högst två stavelser långa. Det gör det lättare för hunden att komma ihåg och det blir heller inte så långt att ropa när man kallar in sin hund. Något så enkelt som Ludde eller Dino eller Nova är bra och korta namn som är lätt för dig och din hund att komma ihåg.

Men om du verkligen vill ha ett längre hundnamn så kan du ju ge den det men använda ett kortnamn eller smeknamn för att ropa in hunden. Det underrlättar så att det blir lättare för dig och din hundkompis att förstå varandra.

Använd namnet i några dagar och se hur din hund reagerar på det

Känner du dig osäker på namnet du har valt till din hund kan du testa att använda namnet på försök några dagar och se hur hunden reagerar på det och om namnet känns rätt.

Om du har två eller tre namn du väljer. Använd ditt förstahandsval först och prova det i några dagar för att se om din hund gillar det eller reagerar bra på det när du kallar det med det namnet. Om inte, kan det vara dags för dig att prova ditt andra val tills du hittar ett namn som är lämpligt för dig och din nya håriga vän.

Använd inte ett namn som låter som ett kommando

När du tänker på ett bra namn för din hund, försök att hitta ett namn som inte låter likt något kommando som du tänker lära din hund, eftersom det kommer att förvirra din hund senare när du börjar med den grundläggande kommandoträningen.

Till exempel, ett namn som Britt låter som ”sitt”. Så när du sedan försöker lära din hund hur man ska sitta, så kan den blanda ihop kommandot med namnet och kanske inte svara bra på kommandot. Samma skulle kunna sägas om namnet Tom och kommandot ”kom”. Se bara till att du undviker namn som låter som vanliga kommandon som sitt, stanna, kom och ligg.

Undvik att använda känsliga ord som namn

Det är en tumregel att du aldrig använder känsliga och stötande ord som din hunds namn. Även om din hund inte förstår innebörden av dessa ord, kommer människorna runt dig att göra det. Det kommer att väcka frågor när du är är ute bland folk och du kallar din hund vid namn. Det som kan upplevas som stötande med tex ras, kön och kultur.

Sanningen att säga, det finns faktiskt människor som försöker undgå ansvar genom att namnge sina hundar med ord som kan vara ganska stötande för människorna omkring dem. De kunde helt enkelt berätta för folk att han använder ordet för att ropa på hunden och inte för att förolämpa andra. Vill du verkligen kalla på din svarta Labrador med ett ord som är känsligt för afroamerikaner och sedan använda ordet offentligt där andra människor kan höra dig?

Ändra inte en vuxen hunds namn

Att adoptera en vuxen hund är det bästa valet för många människor eftersom det är mycket billigare och för att du ger hunden en andra chans att få en riktig familj. Men de flesta av dessa hundar har redan ett namn. Försöker inte ändra hundens namn om du inte vill förvirra den.

Men om du inte gillar dess nuvarande namn, försök då hitta ett nytt namn som fortfarande låter som det ursprungliga namnet. Om den vuxna hundens namn till exempel är Bella kan du ändra det till Ella om du vill.

Anledningen till att detta är så viktigt är att hundar tenderar att hålla fast vid namnen de kallades när de fortfarande var unga och de knyter sina individuella identiteter till de namn som liknar hur vi känner oss unika med våra egna namn. Att ändra en hunds namn under vuxenlivet kan förvirra det och kan leda till en identitetskris eftersom du i princip ger ditt husdjur en helt ny identitet.

Välj ett namn som inte låter som namnen på dina andra husdjur

Om det inte är första gången du skaffar hund eller om du redan äger andra husdjur är det viktigt att du väljer ett namn till din nya hund som inte låter som namnen på dina andra husdjur. Anledningen är att namn som klingar lika kan förvirra dina husdjur, till exempel när du ropar till ett husdjur men det andra också reagerar.

Om du till exempel kallar din första hund ”Leo”, kan det inte vara en bra idé att kalla din nästa hund ”Neo”. Detta gäller även om dina husdjur är olika djur. Liknande namn kommer fortfarande att förvirra dem, särskilt om de sista stavelserna låter exakt samma.

Använd din hunds personlighet till din fördel

Ett av de bästa sätten för dig att tänka ut ett bra namn som passar din hund är att använda dess personlighet. I de flesta fall använder hundägare ofta bara hundens fysiska egenskaper som dess färg och storlek när de tänker på ett bra namn. Men namnet kommer att bli mer unikt om du också tar hänsyn till dess personlighet om du brainstormar ett bra namn till den.

Om du till exempel har en hund som tenderar att sova mycket trots att den faktiskt är ganska frisk, kanske du vill kalla den Lazy eller Trötter. Om din hund tenderar att älska att kramas med dig, är det också ett bra sätt att matcha sitt namn med sin personlighet att kalla den Mysan.

Nyckeln här är att först ta tid att observera din hund när du tar hem den. Låt den anpassa sig till miljön och till människorna runt den och vänta tills den visar sin personlighet. När det börjar visa tecken på sin unika personlighet bör du försöka tänka på ett bra namn som passar sin egen individualitet.

Ta hänsyn till din personlighet också

Din hunds personlighet bör inte vara den enda övervägande när du tänker ut ett bra namn till den. I själva verket kan du också använda din egen personlighet så att du kan matcha din egen unika individualitet med din hunds personlighet.

Till exempel, om du är en rolig och aktiv person och du valde en golden retriever som din hund, försök att matcha den livsstilen med din hunds namn genom att kalla den Runner, Bus eller Trassel. Och om du är mer benägen att stanna hemma och koppla av och du väljer en hund som inte är för utåtriktad, kan det vara en bra idé att kalla det Chilly.

Så i det avseendet, när du väljer ett hundnamn som matchar din personlighet, bör du också se till att du väljer en ras som också passar din livsstil. När allt kommer omkring, om du är en aktiv person och du valde en bulldog och kallade den Runner, kommer det att uppstå en ironisk situation.

Svarar hundar bättre på vissa namn?

Tekniskt sett nej. Hundar svarar inte på vissa fasta namn eftersom de inte riktigt förstår vad dessa ord betyder. Men sanningen är att hundar reagerar bättre på namn som är enklare och lättare att komma ihåg på grund av hur deras hjärnor fungerar. De är bättre på att minnas enklare mänskliga ord och ljud.

Ta till exempel namnen Harry, Tyra och Zigge. Det här är vanliga namn som hundar lätt reagerar eftersom de har få stavelser och de är lättare att komma ihåg för dem.

Du bör också ta hänsyn till hur hundens namn kommer att påverka hur du tränar den. Eftersom grundläggande lydnadsträning handlar om att använda hundens namn om och om igen måste du välja ett namn som är lättare för den att komma ihåg så att den kan svara bättre på namnet. Faktum är att experter tror att hundar svarar på deras namn inte för att de vet att det är deras namn utan för att de hör dessa ord om och om igen och de börjar knyta orden till sin egen unika individualitet.

Som sådat är det mycket viktigt för dig att välja ett namn som hundar svarar bättre på, till exempel namn som har kortare stavelser och namn som är lättare att säga för dig och lättare för din hund att komma ihåg. Annars kommer du och din håriga vän att ha svårt när det gäller grundläggande lydnadsträning på grund av att det inte blir lätt för dig att ropa namnet och att reagera på dess namn inte kommer att vara enkelt för din hund.

Vad ska hunden heta och hur väljer man ett bra namn till hunden?
Rulla till toppen