Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Kommandon vi lärt valpen

Kommandon att lära hunden

Har du precis kommit hem med din lilla valp och funderar över vad du kan lära den för kommandon? Det går faktiskt utmärkt att börja träna din valp redan nu.

Men vad finns det för kommandon som man kan lära valpen? De vanligaste att börja med är sitt, ligg, varsågod och att få valpen att komma vid inkallning. Valpar kan ju bli lite intensiva ibland, så du kanske också vill träna in ett kommando för att den ska gå och lägga sig i sin korg också.

Det finns ingen anledning att vänta med att träna din valp. Själv blev jag väldigt överraskad över hur snabbt det gick att lära valpen enklare kommandon redan under de första veckorna hemma.

Vad finns det för kommandon att lära hunden?

Kommandon vi lärt valpen

Vår valp är 15 veckor nu och de kommandon har hunnit lära sig är dessa.

Sitt

Det vanligaste kommandot att börja träna är kanske sitt. För att visa din valp hur den ska göra kan du ha en bit mat som du gömmer i handen. Låt hunden få lukta och sedan håller du den över huvudet på hunden. Den kommer då helt naturligt att sätta sig. Då skyndar du dig att säga ordet sitt och ge valpen sin belöning. Jag blev förvånad över hur lätt det var att träna in sitt.

lär hunden kommandot ligg

Ligg

Att få honom att ligga var lite svårare. Här lät jag honom sniffa på hundgodiset som jag hade i handen. Sedan sänkte jag min knutna hand mot golvet. Här blev valpen alldeles vild men till slut la han sig ner. När det till slut blev rätt sa jag ligg och gav honom belöningen.

Det här kommandot består både av ordet ligg och min knutna hand sänkt ner mot golvet.

Gå och lägg dig

Vi ville gärna ha ett kommando för att han skulle gå till sin korg och lägga sig. Ibland är han alldeles vild eller lägger sig på helt fel ställe och är i vägen. Så vi ville ha ett kommando för att han skulle gå till sin korg och lägga sig. Men här visste jag inte riktigt vad vi skulle använda för kommando. Så jag sökte lite på vad andra använder för ord och ”gå och lägg dig” verkar vara något som många använder.

Kommandot gå och lägg dig vill vi kunna använda när han är alldeles för jobbig eller i vägen. Men när man har snubblat på hunden tre gånger under loppet av två minuter blir man ganska irriterad. Så här gäller det att lägga band på sig. När man tränar sin valp är det viktigt att inte vara arg på den, utan använda sin vanliga röst även om man känner sig irriterad inombords.

leta korv kommando för hunden

Leta korv

Att leta korv är den uppgift där vår valp verkligen glänser. Han är otroligt ivrig att göra det vi säger åt honom. Han är så ivrig att han sladdar i starten.

För det här kommandot använder jag några skivor falukorv som jag tärnar. Övningen har lite olika svårighetsnivåer.

  • Första gångerna han fick i uppgift att leta korv så tog jag med hunden och falukorven ut i trädgården. Där kastade jag ut dem över en yta av ca 10 kvadrat meter.
  • När jag såg att valpen hade förstått började jag sprida ut korven över ett större område och när han fortfarande var inomhus.
  • Jag drog även korv efter mig på marken så att den gav ifrån sig ett doftspår.
  • När det var regnigt ute la jag korvtärningar inomhus. Här gäller det att vara påhittig. Korven kan läggas under och bakom saker. Jag la korvbitar på en bänk eller på staget under bordet.

Att leta korv är en bra övning där hunden får använda nosen och som är självbelönande liksom. En valp har massor av energi och att få nosa reda på lite godsaker gör den lite lugnare.

Leta korv är det kommando där vår valp verkligen utför strålande prestationer. Men jag upptäckte att det inte behövs någon falukorv heller. Det vanliga torrfodret fungerar precis lika bra.

Vacker tass

Ett kanske lite onödigt kommando att lära sin valp. Men jag tycker det ser trevligt ut. Det var heller inte jättesvårt att lära honom. Här höll jag en godisbit i min knutna hand. Sitt kunde han ju redan så det provade han med först. När det inte kom någon belöning satte han upp tassen på min hand då sa jag vacker tass och gav honom godbiten.

Kom

Att träna inkallning är helt nödvändigt. Det kan både rädda hundens liv och förhindra att han springer bort. För att träna det här kommandot tog jag hjälp av min dotter. Hon fick gå iväg med Cléo, vår hund, kanske tio meter bort. Sedan ropade jag Cléo om och försökte locka på honom. När han kom springande fick han lite torrfoder. Sedan ropade min dotter tillbaka honom.

Stanna kvar

En annan övning som är bra om man kan få att fungera är stanna kvar. Det var jättesvårt i början. Även här fick vi vara två. Min dotter Emma fick hålla Cléo. Jag bad honom sitta och höll upp min öppna handflata mot honom och sa stanna kvar. När jag gick så försökte han göra rivstarter för att komma ikapp. Men så småningom förstod han vad övningen gick ut på.

För tillfället klarar jag att gå kanske 6 meter bort innan han springer ikapp mig. Så vi har lite att jobba på. Men han förstår vad övningen går ut på i alla fall.

Vänta

Här är det min dotter som inte vill ha en hund som slänger sig över maten. Hon är den som är matansvarig för hunden så där är det hon som bestämmer. För att få sin mat ska han sitta ner och vänta tills hon säger varsågod. Rivstartar han för tidigt lyfter hon upp skålen och börjar om försöket igen.

Varsågod

Varsågod är ett kommando som vi använder för flera saker. När vi kommer hem efter promenaden så får han sitta och vi spänner loss kopplet. När han är fri att springa säger vi varsågod.

Vi använder även varsågod när han får börja äta sin mat.

Nej

En valp är nyfiken av naturen. De nosar gärna och smakar på det mesta. Det är viktigt att kunna avbryta dumheterna den håller på med. Det här kommandot har vi tränat in genom att jag sagt nej Cléo och tagit bort honom från det han inte får hålla på med. Andra gånger har jag skrikit NEJ CLÉO och varit arg när han ätit upp sitt bajs eller bitit i sladdar.

Puss

Valpar har mycket kärlek att ge sina familjer. Har man bara koll på att valpen inte har ätit bajs så kan kommandot puss vara gulligt att lära den.

Belöningar när hunden gör rätt

Det enklaste sättet att få valpen att förstå vad den ska göra är att ge den godsaker, korv eller några kulor av torrfoder när den gör rätt.

Men det finns nackdelar med det. Vår hund förstår kommandot sitt mycket bättre när jag har en belöning med mig. Har jag inget godis så behöver jag säga sitt kanske tio gånger innan den lyder.

Många använder sig av en klicker när hunden gör rätt. Men här ska du klicka vid exakt rätt tillfälle och sedan snabbt ge hunden sin godsak. Jag tyckte det blev lite många saker att hålla ordning på, så jag har inte tränat så mycket med klickern tyvärr.

Vi har försökt att ge honom beröm när han gör rätt. Men inget fungerar lika bra som en godbit.

Kommandon vi försöker lära hunden

Kissa

Det här var ett kommando som jag aldrig hört någon använda sig av tidigare. Det var vår uppfödare som tipsade om att man skulle säga kissa eller gå och kissa till hunden varje gång den kissade. Därefter skulle man berömma den.

Det fina med det här kommandot är att man kan få hunden att kissa innan man till exempel hoppar in i bilden. Eller att skynda sig att kissa när man har mer bråttom.

Så det kommandot har vi börjat träna på i alla fall. Men ännu så länge har han större lust att leka med sina pinnar när han kommer ut i trädgården. Men vi jobbar hårt med att få honom rumsren.

Ner

Valpar är ganska speedade och tycker om att leka. Det händer att de hoppar upp på både soffan, bordet, husse, matte och besökare som kommer. Det kanske låter charmigt, men hunden växer. Att bli påhoppad av en 30 kilos hund är inte alls lika gulligt. Vi vill heller inte ha honom i möblerna eller att han tar sig mat själv på bordet. Så varje gång han hoppar upp säger vi ner och motar ner honom.

Ibland hjälper det och han lugnar ner sig lite.

Leta svamp

Vi gillar kantareller. Det vore bekvämt om Cléo kunde hjälpa till att hitta dem. Vi har börjat träna genom att lägga en svamp i en liten burk och tejpa fast locket lite på sniskan. Det gör att doften kan komma ut men att han inte kan komma åt att äta svampen. Jag gömde burken i trädgården. Till att börja med la jag en liten bit falukorv i samma burk och när han hittat den fick han falukorvsbiten. Efter ett tag körde vi utan korv. Det hade jag en liten bit i handen som han fick när han lokaliserat burken.

Han hittade burken. Men jag vet inte om det är svampen, doften av mig eller doften av falukorven som han kände på burken. Så övningen behöver kanske göras med ren burk och diskhandskar eller så för att inte blanda dofterna.

Det är de kommandon vi har lärt och jobbar med att lära vår lilla valp. Visst har dottern gjort försök att lära honom flyga och sprungit runt med honom för att visa hur han ska göra. Men det har inte haft så stor framgång, men de hade roligt i alla fall.

Kommandon vi lärt valpen
Rulla till toppen