Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Halsband

halsband till hunden

Det var en djungel när jag började titta på halsband till hunden och det enare var sötare än det andra. Det finns verkligen massor att välja mellan.

Vad ska man välja för halsband till hunden? Hundhalsband finns som fasta halsband, halvstryp och stryphalsband. Har man en hund som vill rymma eller som man har stora problem med kan stryphalsbandet vara att föredra. Har man inga problem alls är det ett vanligt fast halsband som man ska välja. Om hunden drar lite kan ett halvstryp vara det bästa valet. Många väljer bort halsband helt och använder istället en sele eller nosgrimma.

halsband till hunden
halsband till hunden

Vad är skillnaden mellan de olika halsbanden?

Fast halsband

Ett fast halsband är precis som det låter ett halsband som är fast och som inte ändras när hunden drar i det. Det är ofta tillverkat i läder och med flera olika hål i så att man kan anpassa längden på det i takt med att valpen växer. Om man inte har några speciella problem med sin hund är detta att föredra eftersom man riskerar att skada hunden minst med det.

Halvstryphalsband

Ett halvstryphalsband är ett halsband som stramas åt lite när hunden drar. Fördelen med det är att det stramas åt lite men inte hela halsbandet och man riskerar inte att strypa hunden om man har ett halvstryphalsband.

Men har man en hund som drar väldigt mycket eller som rymmer så är det kanske inte det bästa valet.

Stryphalsband

Ett stryphalsband där går själva halsbandet igenom en ögla. Själva halsbandet är ofta en kedja. Eftersom det går igenom en ögla så kan kopplet snabbt kan stramas åt om hunden försöker smita eller om den plötsligt börjar dra väldigt mycket.

Sele

Eftersom hundens hals är känslig och om hunden får dra allt för mycket kommer det att uppstå skador. När man använder selen är tanken att man ska avlasta hunden nacke.

Selarna kan vara utformade lite olika. De kan både se ut som x, y eller vara formade som en åtta. Selen har en metallring på ryggen där man fäster kopplet. Det finns även selar som har öglan på bröstet.

En nackdel med att använda sig av sele är att hunden blir starkare och får mer kraft ifall den skulle dra. Man har mindre kontroll över den. Men många skriver att deras hundar drar mindre om de har en sele istället för koppel.

Hundselen med ringen på bröstet fungerar så att om hunden drar så används dess egen kraft att vända den emot dig. Den vänds liksom emot dig om den plötsligt skulle börja springa framåt.

Det finns även speciella selar för att få hunden att gå fint i koppel. De är utformade så att varje gång hunden drar, eller att du drar i kopplet så kommer öglorna att dras upp till hundens armhålor och skava. På så sätt ska hunden lära sig att inte dra.

Hundsele med ringen på bröstet

Vad valde vi för halsband och koppel till vår valp?

Vi valde ett fast halsband (reglerbart) och ett matchande koppel. Dottern hade letat igenom massor av webbutiker och ett halsband med matchande koppel i beigerutigt var tydligen det man skulle ha.

När hunden blev äldre så har han dragit väldigt mycket i kopplet och vi har testad både antidragsele och halvstryp, men ingen blir riktigt bra och varje hundpromenad är en kamp.

Hur stort halsband ska man köpa till en goldendoodle?

När man tingar en valp vet man ju inte hur stor den kommer att bli tills det är dags att hämta den. Så här fick vi chansa lite.

Det första rutiga halsbandet vi beställde var väldigt stort även om man spände det så mycket man kunde. Vi beställde ett som var 45 cm.

Som tur var hade jag också under mycket protester från dottern även köpt ett läderhalsband. Jag ville helt enkelt inte chansa. Läderhalsbandet var visserligen också 45 cm men det mäter man i största läget. Det fanns många mindre hål man kunde använda sig utav. I värsta fall kunde man ju även göra fler hål, men det behövdes aldrig.

Eftersom det sydda kopplet i tyg inte funkade fick vi använda det svarta i läder. Jag kände mig glad att jag köpte det trots alla dotterns protester.

Hur ska hunden gå i koppel?

När man är ute på promenad är det bra om det flyter på smidigt. Jag vill inte att promenaderna ska bli förstörda med att hunden drar omkull mig eller att den fäller mig.

Visst ser det elegant ut när man ser samspelet mellan vissa hundar och hundägare! Hunden går snyggt på vänster sida om sin ägare utan att dra i kopplet.

Hur får jag hunden att gå fint i koppel? Här finns det många olika skolor. Vissa säger att man ska ge ett ljud ifrån sig och rycka till lite lätt i kopplet, andra säger att man ska stanna och låta hunden få sätta sig ner om den drar. Det ska inte vara ett effektivt sätt för hunden att komma snabbare fram.

Vi har fått honom att nästan bara gå på vänster sida genom att hålla ut kopplet med armen och dra lite svagt åt vänster om han försöker korsa min väg. Ibland har han även ofrivilligt fått en spark, jag har trampat på honom osv när han smitit framför mig. Det gäller att vara med varenda sekund, annars händer det lätt en olycka. Här finns även risken att hunden fäller mig om den går framför mig istället för bredvid.

När det gäller att inte dra i kopplet har vi inte riktigt hittat hur vi ska göra får jag erkänna. Jag tycker inte att vare sig ryck i kopplet eller att stanna har varit särskiljt effektivt. Dagar när jag har hundmat med mig på promenaden upplever jag att han fått förbättrad hörsel och går lite bättre i koppen. Men jag har faktiskt funderat på att skaffa en anti-drag-sele till honom. Målet är att få ordning på promenaderna till det blir vinter och halt så jag slipper bryta något.

Halsband
Rulla till toppen