Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Första tiden med valpen

The First Time With the Puppy in the Home

Funderar du på att skaffa en valp? Då har du fattat ett bra beslut. Att skaffa en valp är som att påböjra ett helt nytt kapitel i ditt liv. Ett liv som husse eller matte där du också kommer få lära dig att bli mer ansvarsfull. Men precis som när du får en bebis för första gången finns det många saker du behöver tänka på. Därför måste du veta vad du ska göra under den första tiden med valpen i hemmet.

De viktigaste sakerna att göra är att valpsäkra ditt hem, för din hunds säkerhet och att köpa den utrustning du behöver för valpen. Det är saker som kan vara bra att ordna innan du hämtar din valp. Du måste också skaffa kunskap när det gäller att veta vad du ska göra när valpen sedan kommer.

Valpar kan till en början vara ganska krävande när det gäller de saker de behöver och den kunskap du behöver utrusta dig med. Om du har förberett dig tillräckligt bra innan du får hem din valp kommer du säga till dig själv att det är jättebra kunskaper att ha med sig. Så se till att du är välinformerad om livet med en liten valp!

Vad behöver du köpa innan du får hem valpen?

Innan du hämtar hem din valp är det viktigt att se till att du har rätt utrustning redo för den stora dagen. Det bör du göra dagar och till och med veckor före den dagen du åker och hämtar valpen. Det är viktigt att allt är klart i det ögonblick som valpen kliver över tröskeln in i sitt nya hem.

Här är den viktigaste utrustningen du behöver för att göra dig redo innan du tar med valpen:

Låda eller bur

Tidigare ansåg man att valparna inte skulle vara i en låda eller bur. Man ansåg att det var vikigare att låta hunden få vandra fritt och utforska omgivningarna. Nu säger experterna att en låda eller bur är en viktigt del av valpens liv, speciellt när du tar hem den första gången.

Anledningen till att en låda eller en bur är viktig för att du vill få valpen att känna sig trygg och säker första gången du tar den hem. Ditt hus och den omedelbara miljön runt valpen är fortfarande främmande för den och det känns inte säkert när du tar hem det första gången. Det är vad en låda eller en bur finns för.

En valps låda eller bur är dess säkra tillflyktsort. Det ger det en plats där den kan känna sig säker medan den lär känna och anpassar sig till sin nya miljö. Och naturligtvis kommer lådan eller buren att fungera som ett tillfälligt rum medan det fortfarande anpassar sig till ditt hem.

Experter skulle också säga att en låda eller en bur kommer att vara viktigt senare när du tränar din valp eftersom det blir lättare för dig att få den att förstå dess gränser, särskilt när det är dags att träna den.

Säng eller hundbädd

Din valp måste sova på något när du tar hem hem för första gången. Naturligtvis vill du att det ska kännas säkert, varmt och bekvämt att göra övergången behagligare. Det är därför en säng eller en typ av bädd är viktigtatt köpa innan du tar valpen hem.

Det finns många olika typer av hundbäddar du kan hitta på marknaden men vad som är rätt val är mycket beroende på tycke och smak och på din hunds storlek. Jag rekommenderar att du väljer en större säng så att din valp kan växa i den.

Om du inte kunde köpa en hundsäng kan du använda en mjuk och snygg filt som är tillräckligt tjock för att hålla din hund varm och bekväm medan den sover. Du kan också placera filten i valpens låda.

Skålar

Din valp måste äta och dricka ur något även den första dagen du tog hem den. Därför är skålar viktiga och bör köpas så tidigt som möjligt och så att de finns på plats innan du tar med valpen hem för första gången.

Underlägg

När du väljer skålar behöver du köpa två stycken, en för vatten och en för mat. Se till att skålarna inte är för stora så att din valp inte skulle kunna dricka eller äta ordentligt av dem. Du kan använda matningsmattor för skålarna för att hålla dem på plats om valpen försöker välta dem.

Det är en bra idé att använda skålar som är keramiska eller metall eftersom plastskålar tenderar att bildas fler bakterier i. Se också till att byta ut valpens vatten ofta för att minska risken för att bakterier byggs upp, särskilt när din lilla vän fortfarande är liten för då är de extra sårbara för sjukdomar.

Halsband och koppel

Ett halsband och en koppel inte är särskilt viktigt när du tar din valp hem för första gången. Men de är fortfarande ganska användbara senare när din valp är redo att kopplas. Dessutom, om du har ett halsband så tidigt som möjligt kommer din valp att vänja sig vid att bära det. Och om du har en namnetikett för den lilla krabaten, blir det lättare att identifiera den om den plötsligt skulle springa bort.

När du köper en halsband, se till att du använder en som är justerbar och inte för tight eftersom valpar tenderar att växa ganska snabbt. Kontrollera att halsbandet inte sitter tight varje dag för att se till att det inte är för hårt för din valp. Du kan också välja att använda selar istället för att de inte sveper runt hundens hals.

Ett bra koppel att köpa för en valp bör vara cirka en och en halv till fyra meter lång beroende på hur stor din valp är. Välj ett koppel som är starkt och som håller längre och inte lätt slits ut om din valp tuggar på det.

Leksaker

En valp kommer att försöka spela mycket medan den fortfarande är väldigt ung eftersom det är det som kommer att hålla den mentalt och fysiskt stimulerad medan den fortfarande anpassar sig till sin nya miljö. Att tugga på saker är också ett av dess sätt att lära sig mer om världen. Därför måste du förse den med valpsäkra leksaker så tidigt som möjligt så att du kan hålla den upptagen när du inte är där för att leka med den och så att den har något att tugga på istället för att tugga dina personliga tillhörigheter.

Det finns många olika tuggleksaker som var utformade för att vara helt säkra för valpar. Se bara till att du väljer de som passar din hunds storlek och ålder. Se till att leksakerna är så hållbara som möjligt så att du inte behöver köpa en ny varje gång din valp tuggar igenom den.

Dete kan vara bra att ha ett lager med massor av leksaker, så du kan byta ut dem med jämna mellanrum för att se till att den inte blir uttråkad av dem. Dessutom kommer din valp senare att tappa sina tänder och de nya börja växa ut. Det kommer att börja tugga på allt för att försöka ta bort det obehag det känns. Så se till att ge det en massa leksaker att tugga på när det händer.

Mat

I det ögonblick du tar med din valp hem för första gången måste den kunna äta mat som är lämplig för sin storlek och ålder. Precis som hur spädbarn behöver olika typer av mat jämfört med vuxna, behöver valpar också specifika livsmedel som skapats specifikt för att uppfylla deras näringsbehov. Se till att du redan har köpt valpmat innan du ens tog med den lilla killen hem.

När du köper valpmat, fråga djuraffären vilket som är lämplig för din valp beroende på vissa faktorer som dess ålder, storlek och ras. Välj alltid ett komplett foder när det gäller näringsbehov så att du får en lycklig och frisk valp.

Tänk på att hundmat för vuxna hundar inte passar valpar eftersom de kan vara för stora och för svåra för dem att äta. Det är också så att valpar har ett annat näringsbehov jämfört med vuxna hundar. Kom också ihåg att matrester inte är lämplig valpmat.

Vad gör du med en valp den första dagen i hemmet?

När du ska ta med valpen hem för sin första dag, här är de saker du behöver veta och göra för att förbereda dig för sin ankomst och se till att allt går smidigt när det äntligen har kommit och är där med dig i sitt första dagen i sitt nya hus.


Ha ett familjemöte

Om du har andra familjemedlemmar hemma är det viktigt att ni har ett familjemöte innan du tar hem valpen. Alla bör vara engagerade i uppgiften att göra övergången lätt för valpen. Alla bör veta hur de ska behandla den nya familjemedlem. Naturligtvis bör roller också ges särskilt när flera familjemedlemmar måste arbeta under vissa timmar på dygnet. Det är viktigt att du ser till att allt går smidigt även innan valpen kommer hem. Detta är ett familje möte för att prata om ansvarsområdena och vad som det innebär att ta hand om valpen. Det är ett åtagande som ni gör tillsammans så att valpen har lättare att anpassa sig till sin nya familj.

Valpsäkra hemmet

Den viktigaste delen innan du hämtar hem din lilla valp är att valpsäkra hemmet. Vad detta betyder är att du behöver förbereda huset så att det blir tillräckligt säkert för valpen att bo i. Håll allt farligt borta från valpens räckhåll och se till att det inte finns många saker som kan gå sönder när valpen biter i dem. Allt för att se till att valpen inte skadar sig själv när den blir för lekfull och nyfiken under den första tiden. Se till att du redan har gjort de nödvändiga förberedelserna för att hålla valpen ifrån platser som den inte borde ha tillgång till än. Använd valpgrindar eller en lekhage om du vill göra den här delen enklare. Du kanske till exempel vill sätta en grind för trappan för att förhindra att din valp av misstag skadar sig själv när den försöker klättra upp eller ner för trappan. Håll också dina personliga saker borta från valpens räckvidd, eftersom den lilla krabaten kan försöka tugga på allt den ser om den blir för nyfiken eller om den försöker lära sig mer om sin omgivning. Placera dina skor och sandaler i ett skoställ och se till att dina kläder placeras ordentligt i ett skåp.

Gör introduktionen trevlig och lågmäld

När du precis hade tagit hem den för första gången, vill säkert alla i ditt hushåll vara träffa den nya familjemedlemmen. Men det viktiga att komma ihåg här är att göra introduktionen så trevlig och så lågmäld som möjligt.

Anledningen till att du måste vara lite försiktig när det gäller att introducera valpen för familjen är att du måste tänka på hur rädd den lilla krabaten kan vara i sin nya miljö. Den försöker fortfarande anpassa sig till den nya platsen och är fortfarande i chock.

Du vill inte få den att känna sig mer rädd än den redan är. Därför bör du undvika att göra den ännu mer överväldigad genom att bjuda in fler människor för att träffa och gulla med den. Håll allt så diskret och så lågmält som möjligt så att valpen inte blir för chockad och rädd när människor presenterar sig för den.

Om du råkar bo ensam men med andra husdjur, försök att göra introduktionen så smidig som möjligt. Försök inte chocka valpen för att lära känna sina nya bröder och systrar och se till att dina andra husdjur inte försöker skrämma den lilla krabaten eftersom den fortfarande kan vara i chock.

Börja introducera lådan för hunden

I det ögonblick du tar med hunden hem, se till att introducera lådan eller buren så tidigt som möjligt eftersom det här är det bästa sättet för dig att träna valpen. I vissa fall behöver hundar lite tid för att försöka anpassa sig till sina lådor. Det är därför du måste göra detta så snart som möjligt så att valpen börjar anpassa sig till den så tidigt som möjligt.

När du introducerar lådan för valpen, se till att ge den en anledning att vara glad i den. De bästa sätten för dig att göra det är att fylla lådan med godis och genom att ge den en leksak som den kan mysa med inuti lådan. Låt valpen försöka undersöka lådan när den luktar på godisarna och se till att du gör det så naturligt som möjligt. Och när den är i lådan, stäng sakta dörren medan du berömmer valpen så att den förstår att den gjorde en bra sak.

Lämna inte valpen för länge i lådan efter att den kommer in i den. Kanske 20 sekunder kommer att göra tricket. Öppna lådan och ta bort godisarna så att valpen har en anledning att lämna. Efter några minuter upprepar du hela processen igen så att valpen förstår att lådan är en säker tillflyktsort där den kan känna sig glad och trygg.

Visa valpen sin egen zon

Efter lådträning av hunden är det också en bra sak att ge den sin egen zon hemma. Helst bör det vara en plats där det kan kännas säkert, till exempel ett litet hörn i ett rum i huset. Visa valpen zonen och ge den en anledning att älska den platsen genom att lägga en filt den kan gosa med och genom att fylla den med leksaker, mat, vatten och en säng.

När du försöker skapa en valpzon kan det vara en bra idé att använda en valphage som skapar ett litet område där din valp hålls skyddad från resten av rummet. Hagen tillåter också valpen att känna en trygghet medan den fortfarande anpassar sig till valpzonen.

Håll saker tysta under den första dagen

På samma sätt som hur du vill göra introduktionerna diskreta bör du också se till att hålla saker tysta under den första dagen. Kom ihåg det faktum att valpen fortfarande anpassar sig till sin nya miljö och kanske inte är i det bästa mentala och emotionella tillståndet för att hantera buller.

Det är därför du kanske vill låta den vila och känna dig trygg genom att hålla saker tysta den första dagen. Hundar har sinnen som är mycket skarpare än våra. Även det minsta bullret kan betyda mycket för dem, särskilt när de fortfarande känner sig för rädda och stressade.

I valpens fall, försök att se till att du inte gör mycket buller och att du inte gör saker som kan skrämma och skrämma den lilla krabaten. När allt kommer omkring kommer det att vara en dålig idé att göra sin första dag med dig till en minnesvärd på det värsta sättet.

Var ska en valp sova den första natten?

När du tar en valp hem för första gången är en av de saker du behöver förbereda dig i förväg en plats där den kan sova gott och bekvämt. Den första natten är den viktigaste delen av att introducera din valp i sitt nya hem, eftersom du vill att den ska känna sig bekväm och säker under första gången den sover i ditt hem.

Det bästa stället för valpen att sova under sin första natt är någonstans vid din sida, så länge du är nära den. Om du håller den i sin låda, placera lådan bredvid din säng så att valpen vet att du är där vid dess sida så att den kan känna sig trygg. Genom att ha den i närheten av din säng kommer du också kunna ha koll på vad som händer med valpen medan den fortfarande anpassar sig till sin nya miljö.

Utöver det, var redo för en rastlös natt på grund av hur valpen fortfarande försöker förstå sin nya situation och kanske inte kan sova ännu. Den kan göra lite ljud här och där och kommer till och med att gråta.

Och talar om att gråta …

Ska du lämna en valp att gråta på natten?

Valpar som gråter under sin första natt i ditt hem är ganska vanligt. Försök helt enkelt att förstå det faktum att det är första gången i deras liv som de är borta från sin mor och syskon och att de är på en plats som är helt ny och främmande för dem.

Oroa dig inte för mycket om din valp börjar gråta på natten den första dagen i ditt nya hem. I många fall kanske valpar inte gråter mycket om de känner att de är säkra med dig i närheten. Det här är vikten av att hålla lådan eller sängen nära din säng när det är dags att sova. Att ha någon i närheten kan få den att känna sig lugn, och din valp kommer gråta mindre under den första natten i sitt nya hem. Men om din valp fortfarande gråter även efter några dagar, kan det vara ett tecken på nöd, till exempel när den behöver kissa eller för att den lider av diarré, vilket är helt normalt för valpar. Men håll valpen nära dig så att du kan reagera när du hör den börja gråta.

Ska du bada en valp när du tar med den hem?

När du tar med din valp hem för första gången är det faktiskt en bra idé att ge den ett bad hemma eftersom du vill få den att känna sig frisk och ren medan den fortfarande anpassar sig till sin nya miljö. Men inte många vet det rätta sättet att bada en ny valp när den fortfarande är nyss hemkommen från uppfödaren eller djuraffären.

  1. Använd ett bord när du badar din valp istället för att sätta den rakt i badkaret. Ett badkar kan vara för chockerande för sitt första bad hemma och det kan lämna det med ett dåligt minne. Använd en handduk som absorberar överflödigt vatten.
  2. Borsta försiktigt valpens päls för att lugna ner den lilla plutten och ta bort allt överflödigt hår. Se till att du använder mjuka slag som är bekväma för valpen.
  3. Sätt på hårtork utan att använda den på valpen direkt, så att den redan har några minuter att anpassa sig till bullret. Nyckeln här är att se till att den inte är rädd för hårtorkens ljud.
  4. Använd en stor behållare som hundbad, så att hunden inte känner sig överväldigad av vattenvolymen som omger den. Kanske en babybalja från IKEA kan fungera bra?
  5. Massera försiktigt hunden medan du applicerar schampot när du sprider jämnt över hela pälsen. Håll schampot borta från ögonen, för att se till att din valp inte kommer hata att bada.
  6. Skölj valpen med vatten och tvätta bort allt schampo från pälsen. Torka den med hårtork och se till att torka bort överflödig fukt på pälsen med en handduk. Gör det så försiktigt som möjligt på ett sätt som känns som en massage för din lilla vän.
  7. Borsta valpens hår på ett försiktigt sätt igen och se till att ge det en behandling efter hela behandlingen, så att den förstår att det finns en belöning som väntar på det i slutet av ett bad.
Första tiden med valpen
Rulla till toppen