Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur trimmar man en goldendoodle?

how do you trim a goldendoodle

Efter en akutresa till tandläkaren, så är nog trimning av en Goldendoodle det mest plågsamma du kan ha på att göra listan. Med tanke på de höga kostnaderna för att anlita en hundtrimmare för regelbundna trimningar av hunden så tvingas många ”doodle” -ägare nu att trimma hunden själva. Kommer hunden att bete sig väl? Hur lång tid tar det? Hur undviker man att det gör ont eller att det hela utvecklas till en kommedi?

Innan trimningen måste Goldendoodle badas och torkas. Pälsen borstas så att tovorna försvinner. Hundklippare, sax och urtunningssax används sedan för att trimma hundens päls. Stor försiktighet måste iakttas kring känsliga områden, och du får heller inte försumma hundens fötter och tasskuddar.

Det finns ingen anledning att skrämmas av möjligheten att trimma en doodle, efter att vi har gått igenom och svarat på någa av de vanligaste frågorna. Att klippa en doodle är dock inte bara för syns skull, eftersom de regelbundna hårklippningarna hjälper till att förhindra att hundens päls mattas och trasslar för mycket. Hunden får också cirkulation och ventilationsfördelar med den, och trimningen kan hjälpa ägaren att upptäcka hudsjukdomar eller irritationer på hundens kropp.

Hur trimmar man en goldendoodle
Hur trimmar man en goldendoodle?

HUR MYCKET TID TAR DET?

De flesta människor som anställer hundtrimmare till sina husdjur i första hand för att det är enkelt och för att de inte har tid själva. Även med ökningen av distansarbete har gjort att många professionella individer fortfarande upptagna med att arbeta hemifrån. Tid, är för många fortfarande pengar. Detta är ett viktigt övervägande för potentiella dooldle-ägare. Rasen behöver trimmas regelbundet och varje session kan ta lång tid.

Att klippa hunden ordentligt tar i genomsnitt 30-45 minuter. Förvänta dig att lockiga doodle tar längre tid, eftersom de kan kräva ständig borstning och lösa ur hårklippningen. Rakhåriga Goldendoodles tenderar att vara det enklaste att sköta under de flesta omständigheter. Det kanske är något att tänka på om du funderar på att skaffa en goldendoodle. I genomsnitt anser experter att denna ras ska trimmas var 4-6 veckor.

Om en doodles skötselbehov försummas under lång tid kommer man antagligen att behöva spendera mer tid på att bada, borsta och kamma ut päls innan trimningen kan börja. Otränade hundar som inte är så vana vid att bli hanterade kommer troligen att krångla och försöka slippa undan. Detta kommer att kosta ytterligare tid och energi, eftersom man endast kan klippa pälsen effektivt medan hunden är stilla.

För dem som alltid har lagt ut sina hundars hår till professionella trimmare, är denna aktivitet ett roligt nytt sätt för dig och ditt husdjur att skapa en relation.

UTRUSTNING

Bara det bästa duger till goldendoodles. De är trots allt halvpudel. Förbered dig på att skaffa ett hår- och grooming-set som även Mariah Carey skulle vara stolt över. Blivande ägare måste vara medvetna om de totala kostnaderna och tidsåtgången för att sköta denna ras ordentligt. Lyckligtvis, tack vare några prisvärda erbjudanden på Amazon, finns det ingen anledning att spendera lika mycket som Paris Hilton när det gäller budgeten för ditt husdjurs skötsel. Det viktigaste är att ha nödvändiga verktyg för att göra jobbet utan att skada hunden.

Det första vi behöver är hundtrimmer, helst typen med ett löstagbart blad. En trimmer används för att trimma stora delar av hundens kropp, såsom rygg, mittsektion och nacke. Dessa blad kan ibland säljas separat och anda gånger ingår de i köpet av trimmern. Nybörjare måste notera att storleksnummereringssystemet för dessa klippknivar går upp när knivarna blir mindre. Ett blad # 11 är till exempel mindre än ett # 9 eller ett # 10 och ett blad # 8 är större än ett # 9. För doodles föreslår experter # 9, # 10 eller # 11 blad för att trimma potentiellt känsliga områden, som nära ögonen. Trimmern kan också användas på andra kroppsdelar förutsatt att lämpliga blad finns tillgängliga.

Man måste vara extra försiktiga man trimmar djur med kala blad, eftersom kontinuerlig friktion under klippning kan leda till att bladet blir mycket varmt. Detta kommer naturligtvis att orsaka smärta och obehag. Se till att bladet som används inte blir för varmt och om det gör det får det svalna ordentligt innan trimningen återupptas. Bladkylvätska är den bästa lösningen för att påskynda kylningsprocessen.

Att hålla hårklippern och knivarna sterila är absolut nödvändigt, eftersom det minimerar risken för att överföra bakterier, virus eller svampar till din hund eller dig själv. Sterilisering förhindrar också rost och främjar också klipparens och knivarnas livslängd. Desinficeringsmedel för ultraviolett klippare, som som finns i vanliga frisersalonger, är den mest problemfria rengöringslösningen eftersom de också fungerar som ett lagringsmedium för klipparen. Efter varje användning kan klipparen bara lämnas i sterilisatorn och vid nästa användning kommer de att vara helt rena. Kylvätska för bladen är också perfekt för detta. Vanlig spritalkohol fungerar också bra men innan du använder den på klipparen, se till att din hund inte är allergisk. Om klipparen ska användas på flera hundar eller andra djur är behovet av sterilisering ännu större.

För fläckar med extra långa hår behövs förlängningar till klippkammen. Kompletta uppsättningar finns på Amazon och ingår vanligtvis i de flesta trimningskit. Kamförlängningar är också perfekta när du vill ta bort en begränsad mängd hår från en viss sektion. Dessa kamförlängningar hjälper till att utföra en jämn trimning på relativt kort tid.

En vanlig hundkam krävs också för att kamma djurets päls under under klippningen, särskilt om det är en lockig doodle. En stålkam är den vanligaste expertrekommendationen. I många hundtrimningspaket ingår den dessutom.

En tovborste kan också vara nödvändigt, beroende på hur trasslig pälsen på hunden är. Lockiga doodle kommer troligen att behöva borstas varje dag oavsett om de trimmas eller inte. Ett annat mycket effektivt verktyg för att lösa långhåriga hundraser är en karda. Det här är en borste som består av ett gäng fina trådar som specifikt syftar till att ta bort när pälsen tovat till sig ordentligt och för att avlägsna skräp ur pälsen på långhåriga hundar.

Att använda en karda är utan tvekan det bästa tillvägagångssättet för att lösa ut, eftersom spröten bildar märkbara linjer på kroppen, ända ner till huden när du borstar hunden. Detta gör att det går att få bort när tovorna bildat som en tjock matta. Det har också den extra fördelen att du kommer åt och kan se hundens hud om man misstänker hudproblem eller parasiter. Eftersom de inte har rakat hundens hela päls är de här linjerna det näst bästa sättet att få en bild av en doodles svårfångade hud.

Sax kommer att behövas för en del av den mer avancerade klippningen. Experter rekommenderar de trubbiga tipparna eller kulspetsvarianterna, särskilt för oroliga hundar. Förtunnande saxar behövs också för hundens mest känsliga områden som runt ögonen, näsan och rumpan. Båda dessa verktyg är grundutrustning i de flesta trimmerpaket för hundar, men de är inte heller svåra att hitta i djuraffärer eller online.

Innan man klipper, måste hunden först bada. Hundens kropp måste vara ren och pälsen måste vara fri från smuts innan klippning. Speciellt om man ska använda en trimmer. Doodleens vackra päls är tyvärr som en magnet för smuts, lera och till och med oönskade passagerare som loppor och fästingar.

Därför måste ägarna alltid ha ett bra märke med hundschampo till hands och helst kombinera det med balsam för att ge hundens päls en lyster och vacker glans. Efter badet måste hunden torkas på ett sätt som passar de verktyg som ska användas. Om man ska raka hunden med det kala bladet finns det inget behov av torka jättenoga, eftersom det mesta av pälsen kommer att tas bort ändå.

Om distanskammar ska användas, för längre päls, rekommenderas det starkt att du använder en hårtork innan du trimmar hunden. Att använda förlängningskamklippare på en doodles som fortfarande är våt leder till att päls fastnar i klipparen. Detta kommer i sin tur att leda till ojämna snitt eller till och med betydande smärta och obehag för hunden. Undvik att torka pälsen med en handduk, eftersom det leder till mer trassel.

Att lägga en handduk eller två kan också visa sig vara ett klokt val, särskilt om hunden rakas i ett rum med heltäckningsmatta. Att trimma hunden på en handduk kan också ge hunden värme om du är på ett kallt badrumsgolv.

Slutligen, beroende på hur vild din hund är, kan det behövas ett koppel för att hålla honom eller henne stilla. Hundar som är tenderar dock att uppträda bättre.

VÄLJA EN BRA TRIMMER

Den viktigaste faktorn som bestämmer vilken typ av trimmer du ska använda, är hundens pälstyp. För långhåriga raser som Goldendoodle, rekommenderar experter en klippare med utbytbara blad. Att kunna byta blad gör att du kan välja längden på pälsen. Beroende på mode eller säsong kanske ägarna vill lämna pälsen i olika längder.

HUR MYCKET TRIMAR DU?

Som nämnts ovan är längden på pälsen nästan helt upp till ägaren. Faktorer som klimat och årstid kan också påverka detta beslut. För det mesta av hundens kropp rekommenderas att nybörjare använder klippare med 2,5 cm distanskam på bladet. Längden på doodlens hår kan också vara något av en tom duk för konstnärliga ägare. Det viktigaste är dock att klippa hundens hår snyggt på något enhetligt sätt.

Allergier är en av de andra faktorer som kan påverka hur mycket päls som ska klippas på en Goldendoodle. Trimning av hunden hjälper till att minimera eller till och med eliminera allergiska reaktioner hos vissa människor.

Goldendoodle-håret kan växa så att det hindrar sensoriska organ som ögon, öron och mun. Det är vanlligt att de får så mycke ansiktspäls runt ögonen att den till slut blockerar hundens syn. Trimning hjälper till att förhindra detta, även om stor försiktighet måste iakttas för att undvika att skada hunden.

Pälsen på hundens tassar måste hållas kortare än resten av kroppen, enligt professionella hundtrimmare.

De kanske viktigaste faktorerna för att bestämma hur mycket päls man ska klippa är hur lat man är och snål man är. Ägare som värdesätter ekonomi framför stil kommer förmodligen att voven en mer radikal klippning, som kommer att hålla den snygg i flera månader, snarare än extravaganta touch-ups som behöver göras om varje vecka. Professionell hundtrimning kan vara ganska dyrt och kostnaden för att upprätthålla en doodle, eller flera, som växer snabbt till stora summor. Vissa ägare skulle hellre få maximal valuta för pengarna genom att ta bort stora mängder päls varje gång hunden får en trimning.

HUR FÅR DU HUNDEN ATT STÅ STILL?

Klippning av din valp blir svårt nog utan att det snurrar överallt. För att minimera risken att den flyttar sig eller springer iväg föreslår experter att man använder en koppel för att säkert hålla hunden på plats. Allra enklast är förstås om en familjemedlem eller vän hjälpa till med den här processen ifall din hund bockar och dyker för mycket. När det gäller att trimma hundens ansikte och öron, ska en person hålla huvudet medan den andra försiktigt trimmar pälsen med trimmer och en tunnare sax. En munkorg kan också rekommenderas om hunden visar tecken på aggression. Och självklart bör du undvika att skrika, eftersom det kan öka hundens rädsla ytterligare.

Med tiden kommer hunden att vänja sig vid att bli trimmad och sluta vara noga. Speciellt Goldendoodles tenderar att njuta av dessa sessioner och njuter istället av att göra något trevligt med sina ägare. Hundar som är vana att bli hanterade kommer förmodligen också vara väldigt lugna även med en surrande maskinern runt sig.

Om hunden inte visar några tecken på förbättring under klippningen kan den behöva tränas för att sitta still. Godis och belöningar är också ett praktiskt sätt att förstärka gott beteende.

HUR HANTERAR DU MORRHÅREN?

Pälsen på hundens mun är en av rasens avgörande egenskaper. Många ägare älskar det runda nalle -utseendet och brukar nöja sig med just den rakningen. Experter hävdar att det inte finns någon obligatorisk stil och trim för hundens munparti.

Det enda som övervägs är när det gäller morrhår och hår på sidorna av nospartiet. Oavsett vilken stil som du väljer måste du se till att pälsen lämnas tillräckligt kort för att undvika att fastna i hundens mun. Sax och trimsax rekommenderas för att trimma och forma hundens munparti.

När det gäller morrhåren går det tyvärr inte undvika att även klippa av dem när du trimmar eller klipper din hund. Men det är inget som gör ont eller som hunden reagerar på.

TRIMMAR PÄLSEN PÅ TASSARNA

Standardförfarandet för hundvård föreskriver att päls på en Goldendoodle-tassar ska lämnas kortare än på resten av kroppen. Detta har effekten av att förfina och göra hundens utseende mer nätt. Alltför håriga fötter gör att hunden drar in lera och annan smuts vart den än går, så detta måste hanteras regelbundet. Trimmer och gallringssax bör användas för att trimma och forma detta område.


PÄLSEN MELLAN TRAMPDYNORNA

Detta tenderar att vara ytterligare ett av de områdena man ofta glömmer, speciellt som nybörjare. Ingen doodleklippning är dock komplett utan att pälsen mellan hundens trampdynor också tas omhand. Goldendoodle-tassar kan bli mycket håriga och pinnar, taggar och parasiter kan lätt klamra sig fast vid dem, vilket kan leda till obehag. Det är viktigt att man regelbundet inspekterar detta område och ser till att det är rent och fritt från tovor eller infektioner. Klippare kan användas för allt övervuxet hår medan urtunningssax kan användas för närmare formning. Experter rekommenderar också ägare att först få en känsla av tassdynan med händerna för att plocka ut främmande föremål som kan fastna mellan hundens tår. Det kan också vara nödvändigt att hålla hunden på plats om den är orolig eller skadad.

Källor

How to Groom a Goldendoodle. Timberidge Goldendoodles. Retrieved on 24/10/2020 from https://timberidgeGoldendoodles.com/doodle-haircuts/how-to-groom-a-Goldendoodle/.

Pawlisch, D. (2020). How to Groom a Goldendoodle. WikiHow. Retrieved on 24/10/2020 from https://www.wikihow.com/Groom-a-Goldendoodle.

Hur trimmar man en goldendoodle?
Rulla till toppen