Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Kan hundar äta sojasås?

Kan hundar äta sojasås

Kan hundar äta sojasås? Många av oss blir förtjusta i våra husdjur och behandlar dem som en del av vår familj. Många människor ser sina husdjur lika viktiga som alla andra i familjen och vill att hundarna också ska kunna deltar i familjens dagliga aktiviteter. Vi leker, äter och sover tillsammans med våra älskade hundar. När vi äter något extra gott vill vi gärna bjuda även våra hundar. Så därför kanske du funderar över om hunden kan äta sojasås.

Så, kan hundar äta sojasås? Sojasås innehåller mycket salt, vilket är farligt för din hund. Låt aldrig din hund äta sojasås. Om din hund äter för mycket salt kan det orsaka kräkningar, muskelspasmer eller njursvikt. Om din hund av misstag äter sojasås, ge den mycket att dricka och se upp för eventuella symtom.

Kan hundar äta sojasås
De där bedjande ögonen är svåra att motstå, men kan hundar äta sojasås?

Du kanske minns när du köpte hämtmat till familjen och det slutade med att du delade maten med din hund. Men lika hjärtvärmande som det känns att dela en portion mat med ditt älskade husdjur, kan delandet av mat, utan försiktighet, vara ohälsosam för din hund.

Det är förståeligt att vilja göra allt du kan för att din hund inte ska känna sig utanför, men det är viktigt att notera att din hund fortfarande är ett djur. Precis som alla andra djur har de ett annat matsmältningssystem än oss. Så naturligtvis kommer ditt husdjurs diet att skilja sig från din.

Ibland kan det vara skadligt att mata ditt husdjur med din mat. Men oroa dig inte, det betyder inte att du aldrig ska dela din mat med din hund. Enkel sökning på internet kan hjälpa dig att ta reda på vilka saker du absolut bör undvika att mata ditt husdjur med.

Kan hundar äta sojasås?

Denna artikel talar om hur farlig sojasås kan vara för ditt husdjur. Detta ger dig inblick i maten du absolut bör undvika att mata din hund.

Ett snabbt svar på frågan; Kan hundar äta sojasås? är NEJ. Du bör aldrig mata din hundmat som har sojasås.

Håll sojasås borta från ditt husdjurs kost så mycket du kan. Du bör veta att sojasås i sig inte är giftigt, men ingredienserna som används för att göra sojasås är skadliga och passar inte ditt husdjurs hälsa. Detta beror på det höga natriuminnehållet som finns i sojasås.

Vad är sojasås gjord av?

För att förstå faran med sojasås för din hunds hälsa måste du förstå dess innehåll.

The four basic ingredients in soy sauce are:

 • Sojabönor
 • Vete
 • Salt
 • Ingredienser för fermentering, så som jäst

, det som gör dett så farligt för ditt husdur är den höga salt- eller natriumhalt. En matsked sojasås innehåller cirka 902 milligram natrium, detta är lite mer än en tiondel av en tesked salt. I varje matsked sojasås finns det cirka 0,18 teskedar salt.

Det låter kanske inte som mycket salt för dig, men tänk dig att din hund slickar upp en massa sojasåsrester på din tallrik och tänk på hur mycket salt de faktiskt har ätit.

Om din hund av en slump slickar upp mer än en tesked sojasås och det inte finns något vatten att tillgå kan situtaionen bli väldigt farlig. Sojasås är så dåligt för dina hundar att det inte ens finns en sojasås speciellt gjord för dem. Det är klokt att helt undvika det.

Biverkningar för att ge din hund sojasås

Det finns många biverkningar som kan uppstå om du låter din hund få äta sojasås, men det finns fyra stora risker. Om du tror att din hund fick i sig mer än en liten mängd sojasås, se upp för dessa symtom:

 • Kräkningar
 • Ökad törst
 • Diarré
 • Frekvent urinering
 • Krampanfall eller darrningar
 • Extremt slö
 • Kramper
 • Muskelspasmer
 • Andningsproblem
 • Hunden går som om den vore berusad

Om din hund börjar visa dessa symtom, åk till veterinären omedelbart. Att ignorera även mindre symptom kan utgöra ett hot mot ditt husdjurs liv.

Njursvikt och saltförgiftning om din hund äter sojasås

Hundar kan ha njursvikt eller saltförgiftning om de äter stora mängder salt, t.ex. genom att få i sig sojasås. Den exakta mängden salt för att det ska anses vara farligt för din hund beror på hundens ålder, vikt, ras och allmänna hälsa.

De flesta veterinärer tror att allt som krävs är en tesked sojasås för att få din hund att få njurproblem och saltförgiftning. Om du någonsin tror att din hund har fått i sig sojasås eller andra natriumkällor, eller om du av misstag gav det till dem, se till att de dricker mycket vatten och observera dem noga och notera andra symptom när du kontaktar veterinären.

Om du ser att hunden är törstig och dricker mycket (och därför kissar mycket) är det bra! Låt dem dricka mycket vatten för att hjälpa till att spola bort allt överskott av salt de konsumerade.

Saltförgiftning för hundar kan orsaka neurologiska problem, särskilt när de får i sig en stor mängd.

Symtom på saltförgiftning kan vara för mycket törst, ökad urinering, kräkningar, diarré, anfall.

Om din hund har alla symptom på saltförgiftning tillsammans med urin som har blod i sig, minskad aptit, munsår, snubblande och håglöshet, kan detta vara njursvikt. Om det inte behandlas kan ett njursvikt vara extremt dödligt för ditt älskade husdjur.

Om du tror att din hund upplever njursvikt eller saltförgiftning, ta med den till en veterinär så snart du kan. Låt dem kontrollera och diagnostisera din hund så att de kan ge rätt medicinsk behandling som behövs för din hunds välbefinnande.

Behandlingen kan variera beroende på hur allvarligt fallet är.

Giftighet och död

Bortsett från njursvikt och saltförgiftning kan konsumtion av sojasås också leda till att de drabbas av förgiftning som så småningom kan leda dem till döden. Bortsett från sojasås kan vitlök eller lök vara farligt för hundar när de konsumeras i stora mängder. Om sojasåsen de konsumerade innehöll dessa ingredienser kan din hund börja kräkas, diarré, buksmärtor, dregla och inte vilja röra på sig.

Att äta lök är också farligt och symtomen kan ta timmar upp till flera dagar att dyka upp. Komplikationer som organsvikt, hjärtskador, anemi och till och med död är möjliga om din hund konsumerar vitlök eller lök. Det är bättre att hålla både lök och sojasås borta från din hunds kost.

Om du tror att din hund fått i sig sojasås är det bra att få hunden kontrollerad av en veterinär.

Sojasås bör aldrig vara en del av ditt husdjurs mat. Faktum är att hundar inte behöver några extra kryddor för maten, så det borde aldrig finnas någon anledning att låta din hund äta sojasås. Det finns många foder och hundgodis som är säkra att ge din hund.

Kan hundar äta sojasås?
Rulla till toppen