Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Kan hundar äta vanilj?

Kan hundar äta vanilj

Kan hundar äta vanilj? Vanilj finns i många olika livsmedel, drycker och mediciner. Det har varit populärt som ett naturligt botemedel mot illamående hos människor. Men sedan slutet av 1990-talet ordineras det inte längre på recept.

Kan hundar äta vanilj
Kan hundar äta vanilj?

FDA konstaterade att det inte var säkert att ge hundar vanilj på grund av potentiella biverkningarna, inklusive oregelbunden hjärtrytm, vilket kan leda till döden. Det är dock fortfarande möjligt för din hund att äta produkter som innehåller lite vanilj. Men om din hund är sjuk bör du undvika dem.

Vad finns i en flaska vaniljextrakt?

Vaniljextrakt är en alkoholbaserad lösning som innehåller vaniljsmak från antingen vaniljstång eller konstgjorda källor, tillsammans med andra ämnen som socker, vatten, alkohol och majssirap. Det kan tillsättas i mat eller dryck för smak. Men den bör endast ges till din hund i rimliga mängder (mindre än 10 ml) om de är sjuka eftersom det kan hjälpa till att lindra illamående. Ett annat sätt att ge vaniljextrakt är en kapsel du lägger i maten där extraktet löser sig vid matsmältningen och släpper ut innehållet över tiden.

Hur man ger din hund vanilj

Att ge din hund vanilj kan vara bra. Även om människorna i hushållet kan njuta av det, handlar det inte om dig. Det här handlar om att belöna din hund med en av de bästa sakerna på jorden.

Innan du ger din hund vanilj, se till att det är som en belöning för ett önskat beteende. Genom att följa dessa enkla steg får du snart en bra hundkompis som ser fram emot att få sin goda godbit.

Först introducera din valp till sin nya smak långsamt. Hundar brukar föredra vanilj jämfört med andra smaker.

Ett bra sätt att göra detta är att skaffa en låda för iskuber och fylla varje hål med lite vatten och lite vaniljextrakt. Vänta tills isbitarna fryser innan du ger dem till din hund. Hunden kommer inte bara att älska när isen krasar mellan tänderna utan även den goda smaken och du kommer också att få hundens odelade uppmärksamhet. Se bara till att inte lämna några isbitar kvar eftersom de kommer att smälta på golvet.

Ett annat bra sätt att introducera din hund eller valp för vanilj är genom att ta ut dem på sin första bilresa. Detta borde vara kul för er båda, så se till att få lite kvalitetstid med din kompis innan ni vänder hemåt igen.

Hur kan vanilj vara giftigt för hundar?

De flesta fall av förgiftning från vanilj beror på intag av produkter som innehåller stora mängder koncentrerade former av vanilj, såsom rent vaniljextrakt. Men det har även rapporterats incidenter från hundar som ätit små mängder av produkter som de inte borde äta, som bakverk, glass och skunkolja. Detta beror på att xylitol, ett konstgjort sötningsmedel som finns i vissa bakverk, kan orsaka toxikos. Det rekommenderas inte för hundar att äta något alls av det. Akut (plötslig) vaniljförgiftning kan dock inträffa efter intag av höga koncentrationer på mer än 10 ml.

Vad ska du göra om din hund dricker vaniljextrakt?

Om ditt husdjur har fått i sig en mindre mängd vaniljextrakt (mindre än 10 ml) kan de kräkas inom 30 minuter till 2 timmar efter intag. Om det har fått i sig stora mängder måste du omedelbart ringa en veterinär eftersom de kan bli slöa. Deras puls kommer att minska, vilket är farligt i sig, vilket gör att de ser trötta ut med utvidgade pupiller svag puls. De kan också börja visa tecken på buksmärta, såsom kräkningar, diarré och överdriven salivproduktion. Andra tecken är uttorkning, och svaghet som kan leda till chock eller till och med dödsfall om de inte behandlas omedelbart. En veterinär kommer att utföra diagnostiska tester som blodtrycke och röntgen för att bestämma omfattningen av skadan.

Kan hunden äta mat som innehåller vanilj?

Det finns flera anledningar till att vanilj används i så många olika typer av livsmedel: det har en behaglig doft och smak och fungerar som en hämmare för att förhindra att andra ingredienser smakar dåligt när de blandas. Detta gör det extremt populärt i nästan alla typer av mat – särskilt desserter – men de flesta experter är överens om att det är säkert för de flesta hundar att äta.

Kom ihåg att de flesta experter är överens om att det är säkert för de flesta hundar att äta vanilj, men de betonar att mängden vanilj som din hund äter är extremt viktig. Vissa experter hävdar att för mycket vanilj kan vara skadligt för hundar. Därför bör du bara ge din hund mat som innehåller vanilj om det är mindre än 1% av deras dagliga matintag. Detta motsvarar cirka 0,1 g (0,004 oz) per kilo kroppsvikt per dag, vilket inte är särskilt mycket med tanke på hur lite mat små hundar behöver för att överleva.

Så det finns goda nyheter och dåliga nyheter när det gäller att ge hunden vanilj. Den goda nyheten är att de flesta hundar kan äta mat med denna ingrediens, men de dåliga nyheterna är att du måste vara mycket uppmärksam på mängden vanilj som din hund faktist får i sig. Det betyder att du måste kontrollera livsmedelsetiketter noggrant innan du serverar den något som innehållere vanilj.

Hälsofördelar av vanilj

I små mängder kan hundar njuta av vaniljsmak. Vanilj har också en hel del hälsofördelar som kan gynna hundar på många sätt.

1. Hjälper till att lindra artrit – Vanilj extrakt har visat sig hjälpa till att lindra artrit smärta hos hundar och människor eftersom det innehåller magnesium och vanillin – huvudkomponenterna som reglerar kalciummetabolismen och minskar inflammation. Det betyder att din hund kommer att kunna röra sig mer fritt utan att känna så mycket obehag från sina leder som värker hela tiden.

2. Lindrar klåda – Vanilj är en effektiv naturlig klåda, gnugga lite på din hunds hud för att ge dem lindring från torra, kliande fläckar eller utslag orsakade av allergier. En studie visar att vanillin, en av huvudkomponenterna i vanilj, gör att torra och kliande fläckar slutar klia helt hos vissa människor! Detta är bra nyheter även för din hund ifall de utvecklar hudirritationer på grund av säsongsallergier eller loppbett.

3. Stor källa till antioxidanter – Många människor använder vaniljextrakt som ett naturligt sätt att söta sin mat. Men visste du att vaniljextrakt också är fullt av antioxidanter? Antioxidanter hjälper till att förhindra skador av fria radikaler. De fria radiklaerna kan leda till för tidigt åldrande och till och med cancer. Vaniljextrakt minskar också stresshormoner hos hundar och människor, eftersom det innehåller så höga halter av vitamin B6 och magnesium. Magnesium hjälper till att minska stressen genom att stimulera serotoninproduktionen, vilket höjer humöret.

4. Hjälper till att eliminera dålig andedräkt – En studie visar att vanilj kan hjälpa till att öka blodflödet till hjärnan, vilket hjälper till att eliminera dålig andedräkt eftersom mer syre och näringsämnen når källan till problemet. Gnugga bara lite vanilj på hundens tandkött eller tillsätt några droppar i vattenskålen så att de kan njuta.

5. Förhindrar anemi – Vanilj innehåller höga nivåer av vitamin B6, vilket är viktigt för att upprätthålla ett hälsosamt immunförsvar och förhindra anemi.

6. Ger naturliga antiinflammatoriska fördelar – Visste du att vaniljextrakt kan förbättra benstyrkan? Studier visar att kvinnor som drack tre koppar te med vaniljsmak dagligen i veckor hade starkare ben än de som drack vanligt grönt te.

7. Hjälper mot hudallergier – Vanilj är ett effektivt naturligt botemedel mot hudallergier eftersom det innehåller antioxidanter som kan döda bakterier och ge näring åt huden, för att förhindra att irritationer uppstår.

Är det säkert att ge vanilj till hundar?

Det är säkert om din hund får i sig små mängder, men det beror på hundens storlek och ras eftersom mindre hundar är mer utsatta än större raser, som har en högre toxicitetströskel. Det kommer också att bero på koncentrationen av vaniljextraktet, eftersom ju högre koncentration, desto farligare blir det. Det är alltid bäst att konsultera en veterinär innan du ger din hund någon ny mat eller dryck, särskilt vanilj.

Sammanfattning

Vanilj har många hälsofördelar för hundar, men du bör alltid rådgöra med en veterinär innan du ger något nytt till dem. De är inte kända för att ha en hög tröskel för toxicitet och kan bli slöa snabbt efter förtäring om de ges stora mängder. Om du har gett små mängder vaniljextrakt till ditt husdjur, se upp för biverkningarna som nämnts tidigare i denna artikel, inklusive buksmärtor, uttorkning och depression.

Relaterade inlägg

Kan hundar äta vanilj?
Rulla till toppen