Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Ska jag kastrera hunden eller inte?

Kastrering av husdjur har väckt stor uppmärksamhet ända sedan proceduren introducerades. Många människor ser fördelarna med kastrering och förstår att de kan hålla sitt husdjur lugnare på det sättet. Det finns dock också några nackdelar som måste tas med i beräkningen när du bestämmer om du ska kastrera din hund eller ej.

Jag känner mig själv lite tveksam till att kastrera min hund. Så innan jag tar något beslut vill jag ha mer information om proceduren och jag vill vara säker på att det är rätt val för min hund. Att veta om man ska kastrera hunden eller ej är inte ett lätt beslut!

Om man vill förhindra oplanerade valpar och minska vissa hälsorisker är det definitivt ett bra alternativ att kastrera hunden. Hunden blir lugnare och du kommer att kunna kontrollera dess beteende lättare. Men det finns också vissa nackdelar förknippat med en kastration.

I dagens artikel kommer vi att ta en mycket detaljerad titt på kastrering, för att ta reda på exakt vad det är och hur fördelaktigt det kan vara för hunden, eller om det kan skada den. Idag kommer vi att svara på frågor som: fördelarna och nackdelarna med att kastrera en hund, vad är skillnaden mellan att kastrera och sterilisera hunden, vad är den bästa åldern att kastrera en hund, och slutligen – ska du kastrera din hund?

Låt oss börja!

Ska man kastrera hunden eller ej?

Skillnaden mellan sterilisera och kastrera

Att sterilisera en hund betyder att gå igenom processen med ovariohysterektomi. Detta veterinärmedicinska ingrepp utförs under narkos. Det inkluderar avlägsnande av en tikens livmoder och båda äggstockarna – snittet genom vilket detta görs görs i buken. Detta kan också göras laparoskopiskt.

Kastration, å andra sidan, är kirurgisk avlägsnande av en hanhunds testiklar. Denna operation utförs också under narkos, och det är vanligtvis mycket enklare än en sterilisera. Veterinären kommer att göra ett snitt nära pungen fram, sedan tas testiklarna bort genom snittet.

Fördelar med Kastrering

Avel

Den mest uppenbara fördelen med kastrering är att du förhindra oplanerade valpar. Om du har en tik som inte är steriliserad, kommer den så småningom att löpa (en eller två gånger om året, i flera veckor). Under denna period kommer din hanhund inte att kunna kontrollera sig själv och de kommer sannolikt att para sig och det kommer valpar. Till skillnad från människor och delfiner har hundar inte sex för nöje, och parar sig bara för att skapa en avkomma – denna drift kan inte kontrolleras.

Din bästa chans att kontrollera det är att kastrera eller sterilisera din hund. Du vill inte ha en ny valpkull en gång om året. Att få valpar kommer att orsaka en röra och tiken mår inte bra av att få valpar så ofta. Så det bästa du kan göra är att sterilisera din hund. Detta kommer också att hjälpa många oönskade besökare – hanhundar kan känna att tik löper långt borta, och de kommer definitivt att försöka besöka ditt hem om de kan känna att din hund löper.

Det är också viktigt att nämna att valpning ibland kan vara svårt och involvera kostsamma operationer eller resultera i förlust av tik eller valpar. Eftersom valpkullen säkert kommer att kräva veterinärvård och sprutor efter födseln är det bäst att ha valpar när du vill ha valpar och inte låta dina hundar få para sig som de vill.

Det kan också vara mycket svårt att hitta ett bra hem för dina valpar.

Att sterilisera och kastrera är det mest ansvarsfulla sättet att förhindra oavsiktlig avel som leder till oönskade valpar. Avel bör överlåtas till uppfödare som har en organiserad plan och kunskap om hundgenetik.

Hälsorisker

Det finns vissa hälsorisker som sänks betydligt när du har kastrerat eller steriliserat din hund.

För det första, eftersom valpning inte är en lätt process, behöver du inte vara rädd för att förlora din hund. För det andra kan osteriliserade tikar utveckla en smärtsam och livshotande infektion i livmodern som kallas pyometra, så det är mycket säkrare för dem att vara steriliserade – de är också mer benägna att bröstcancer om de är osteriliserade.

Testikelcancer och prostatasjukdom kan förhindras fullständigt genom att kastrera en hanhund. Kastrerade hanhundar har också mindre lust att springa iväg, så det är osannolikt att de kommer att utsätta sig för risken att springa ut på vägen eller något liknande.

Beteende

Många veterinärer tror att kastrering är botemedlet för de flesta beteendeproblem. Detta diskuteras något i samhället, men sanningen är att hanhundens beteende som drivs genom testosteron kommer att dämpas om de kastreras.

Urinmarkering är en av dessa saker. Det finns hundar som helt enkelt måste markera territoriet så snart de ser en annan hund. Det är en vanlig missuppfattning att kastrering av din hund kommer att hjälpa till med både det problemet och många andra saker. Men det är definitivt fel, eftersom det bara finns några beteenden som kan kontrolleras genom att kastrera din hund.

Kastrerade hundar tenderar dock att fokusera mer på sin mänskliga familj och bryr sig helt enkelt inte om reproduktion – så kastrering av din hund kommer att hjälpa till med den delen av beteendet.

En okastrerad hund är mycket mer benägen att rikta sina kärleksfulla avsikter mot din favoritsoffa.

När en tik löper lockar hon också kvarterets hanhundar. De är kända för att bryta ner dörrar och staket i ett försök att nå sin potentiella kompis. På så sätt påverkar du inte bara din hunds beteende, utan också andra hundars beteende.

En hunds temperament, träning, personlighet och förmåga att utföra ”arbete” är ett resultat av genetik och uppfostran, inte dess manliga hormoner. En hund som är lätt uppjagad blir inte mindre spännande bara för att du har kastrerat den. Du bör också veta att det är mycket osannolikt att uppnå något genom att kastrera din hund. Kastrering av din hund påverkar bara beteenden som är under direkt påverkan av testosteron.

Attraktion för tikar, rymningsförsök, juckande och onani kan ofta minskas eller elimineras genom exempelvis kastrering. Studier visar att 70% av hundarna förbättrar sitt beteende när det gäller rymningsförsök och juckning. Även agressionen minskar betydligt.

Aggression är ett drag som är starkt påverkat av kastrering, och experter föreslår att aggressiva hundar kastreras – på detta sätt blir din hund mindre aggressiv och du kommer också att se till att din hund inte för vidare den aggressiva genen.

Att spara pengar

Att kastrera din hund är mycket billigare än att ta hand om en annan kull med valpar, och det är inte skadligt för hunden, så det lönar sig faktiskt mer att kastrera din hund än att uppfostra nya valpar.

Nackdelar med kastrering

Hypotyreoidism och viktökning

När du kastrerar eller steriliserar din hund kommer dess endokrina system att påverkas, och en av de mer kända biverkningarna av sterilisera din hund är risken för hypotyreos. När det är en tikär det mest troliga resultatet viktökning och fetma, vilket är svårt att bekämpa, även om hund får en hälsosam kost.

Det är inte heller ovanligt att se en hund bli slö, trött och börja tappa hår. Då måste du sätta din hund på specialmedicin om du vill bekämpa detta tillstånd.

De stora förändringarna i ämnesomsättningen och den hormonella strukturen kan ofta få tikar att gå upp i vikt strax efter ingreppet, och det är nästan omöjligt att bekämpa detta tillstånd.

Detta kan också hända med hanhundar efter att de har kastrerats. Det har rapporterats att kastrering av din hanhund kommer att öka risken för fetma upp till tre gånger. När du väl har kastrerat din hund kommer hans endokrina system att fungera på ett annat sätt och detta kommer att påverka din hunds hormonnivåer, vilket resulterar i lägre nivåer av sköldkörteln, vilket orsakar snabb viktökning och potentiell fetma.

Hypotyreoidism kan behandlas med medicin efter att du har rådfrågat din veterinär, men det är ett helt separat problem från att behandla din hunds fetma. Foder med låg kalcium, åtföljd av en viktminskningsdiet och regelbunden motion är ett system som varje hundägare måste anta om detta händer med hunden.

Cancer och komplikationer

Att sterilisera din hund ökar risken för dödlig hundcancer, inklusive lymfom och hemangiosarkom. Den senare påverkar mjälten och hundens hjärta, som normalt skyddas av hundens reproduktionsorgan, men nu lämnas försvarslösa.

Fler komplikationer kan uppstå om steriliseringen inte görs bra eller om det görs i fel ålder. Ojämn bentillväxt, till exempel, är en av de saker som du riskerar efter att ha steriliserat din hund – tillsammans med bencancer och urininkontinens – medan proceduren också kommer att påverka din hunds utseende, vilket är något som måste tas med i beräkningen.

Något som inte är ovanligt bland kastrerade hundar är demens. Denna demens är en hundversion av demens, och det kallas faktiskt geriatrisk kognitiv försämring – och det har varit en dokumenterad ökad närvaro bland kastrerade hundar.

Detta får hunden att börja glömma de saker de brukade veta, vilket gör att de blir desorienterade – även om de har bott i samma hem i flera år. Dessa hundar börjar också interagera med människor annorlunda, eftersom de inte kan känna igen alla människor de har känt innan deras demens uppstod. Detta får dem också att glömma all lydnadsträning som de har fått, och det är därför denna demens faktiskt liknar mänsklig demens.

Det finns också möjliga benproblem som måste tas i beaktande – hundar som kastrerades vid fel ålder har visat sig vara benägna att få höftdysplasi, och studier visar att risken för detta ökas med hundar som har kastrerats i fel ålder eller hundar vars kastration gjordes dåligt. Det finns också möjliga problem med ledband och potentiell bencancer.

Anledningen till dessa benproblem är det faktum att en hanhunds reproduktionsorgan är ansvariga för att producera en tillräcklig mängd hormoner och hjälpa till med utvecklingen av dessa kroppsdelar – vilket innebär att ben och leder har en särskild nackdel när det gäller kastrering.

Sterilisering och användning av anestesi

Studier tyder på att cirka 1 av 5 hundar faktiskt inte reagerar bra på bedövningen och har komplikationer efter sövningen – men det måste noteras att den största majoriteten av dessa hundar bara lider av mindre komplikationer som vanligtvis inte har några långtidseffekter eller orsakar allvarliga hälsoproblem.

När kastrering övervägs för en äldre hund måste fördelarna vägas mot alla risker som är förknippade med sövning och kirurgi. Det finns sällan några farhågor om själva operationen, och de flesta bekymmer är snarare inriktade på sövningen. Äldre hundar kanske inte kan sövas lika bra som yngre hundar – så risker och fördelar måste vägas noggrant om det är en äldre hund.

Om kastrering övervägs som ett separat förfarande av medicinsk anledning (prostataförstoring, testikeltumörer, perianala tumörer), finns det en betydande fördel för hundens hälsa, komfort och kanske livslängd när kastreringen utförs. Kastrering kan också vara det bästa alternativet om din hund uppvisar oönskade beteenden som kan förbättras genom kastrering – onani, juckning, att den rymmer, aggression, överdrivet sexuellt intresse etc.

Din veterinär kan göra en ytterligare screening av din hunds blod och urin med ett extra EKG-test och röntga bröstet, bara för att se till att din hund faktiskt tål att bli sövd och att det inte kommer att skada din hund på något sätt.

Dessa tester kan också hjälpa veterinären att bestämma vilket bedövning som är säkrast för ditt husdjur. Det finns också många andra procedurer som kräver sövning av äldre husdjur – tillväxtborttagning, tandvård etc. – och om du ändå vill kastrera hunden kanske dessa procedurer kan göra samtidigt.

Något som också måste tas med i beräkningen är att detta trots allt är en operation. En operation under vilken en veterinären kommer att klippa inuti din hund och ta ut en del av kroppen – det här är inte normalt. Även om det kan vara bra för din hund är det inte normalt och det är definitivt ett stort ingrepp. Våra kroppar är inte perfekta, och inte heller hundkroppar – men en sak är säker: att ändra en kropps struktur gör att kroppen alltid är i fara.

Vi förnekar inte alla fördelarna med att kastrera din hund, men du måste förstå att ingen kirurg rekommendera kirurgi på en patient om det kan undvikas – och samma regel gäller för veterinärer. Kirurgi är en farlig och en invasiv process, och även om den utförs efter konstens alla regler är det fortfarande farligt, och man riskerar komplikationer och eftervård. Kirurgi, oavsett form, är farligt (oavsett hur rutinmässigt det kan vara), och du bör tänka noga innan du utsätter din hund för en operation.

Eftervård

Du måste också ta hänsyn till återhämtningsperioden. När du steriliserar din hund kommer vissa kliniker att insistera på att de håller kvar din hund över natten, medan andra låter henne gå hem samma dag. Obehag efter operation är mycket vanligt och veterinären kan ordinera mediciner för att hjälpa till med smärtan. De kan också sätta på en skyddande krage för att förhindra att hon slickar snittet.

Efter att hunden har genomgått operationen måste hon vara ganska inaktiv i 7 till 10 dagar tills såret läker helt – vilket innebär att du kommer att behöva se till att hon är inaktiv och inte slickar såret. Din veterinär vill också att du kommer tillbaka på en efterkontroll för att se hur bra din hund mår och ta bort stygnen.

Hanhundar kan vanligtvis åka hem samma dag, efter att de har avslutat operationen (om det inte uppstått några komplikationer). Eftervården, inklusive smärtstillande medel och att hålla din hund inaktiv, gäller på samma sätt för hanhundar. Du måste också återvända för en uppföljning och ta bort stygn.

Även om det inte är något farligt, när du väl har steriliserat din hund – kommer de att ha ont i några dagar, och du bör definitivt ta hänsyn till det när du bestämmer dig för om du ska göra operationen eller inte.

Vad är den bästa åldern för att kastrera en hund?

Även om det finns studier som visar att även valpar kan kastreras när de är några månader gamla, kommer vi alltid att föreslå att du konsulterar veterinären som ska genomföra proceduren.

Många experter föreslår att en hund först bör kastreras efter att de har gått igenom puberteten och hävdar att detta hjälper till med många av de ovannämnda riskerna. Fördelar med kastrering efter puberteten kan innefatta en minskning av ortopediska hälsoproblem, en möjlig minskning av vissa cancerformer i specifika raser och eventuellt förbättrat beteende.

Det finns tradition som säger att du ska sterilisera din tik innan hon har gått in i sitt första löp, vilket kan hända så tidigt som fem månaders ålder – men det har nyligen gjorts mycket forskning som förnekar dessa påståenden och säger att sterilisera din hund innan hon har nått puberteten är fel, och du bör definitivt hålla fast vid att vänta till puberteten.

Ska du kastrera din hund?

Den stora frågan!

Sanningen är – det finns inget universellt svar och det beror helt på villkoren för din hunds träning och förhållandena i ditt hem och var hunden bor.

Varje hund kan tränas bra, men hur bra du tränar din hund beror enbart på ansträngningen du gör. Naturligtvis, eftersom hundar inte är rationella, finns det tillfällen där du inte kommer att kunna lära din hund något eftersom de vägrar det på hormonell nivå. Detta är den tid då du bör kontakta en professionell hundtränare. Om de föreslår att din hund inte lyssnar på grund av att de är för hormonella och du inte kan lösa detta problem med träning, bör du på allvar överväga kastrering (och rådgöra med tränaren och en veterinär).

Vi skulle dock inte föreslå kastrering som en universell lösning för alla problem, för det är inte det. Kastrering är ett svårt förfarande som alla individer av alla arter inte kommer att vänja sig så lätt vid. Att ta ut dina reproduktionsorgan eller göra dem värdelösa är inte kul alls, och det kommer säkert inte att göra din hund lycklig! Så om du har problem med din hunds beteende – bör din första lösning vara att träna hunden och arbeta med din hund, inte kastrera djuret.

Att träna en hund är en lång och tråkig process, och det är väldigt lätt att bli avskräckt, men det är ingen anledning att kastrera hunden.

Den andra anledningen till att du kanske vill kastrera din hund, även om den är otroligt välutbildad och beter sig väl, är om den rymmer. Även om katter är mycket mer benägna att försvinna iväg hemifrån, om din gård inte är inhägnad tillräckligt, finns det en mycket sannolik möjlighet till två scenarier: a) din hund kommer att springa iväg för både det naturliga behovet av utforskning och för parning, eller b) andra hundar kommer in i din trädgård.

För att stoppa endera är den bästa lösningen att fixa ditt staket, men din hund kommer definitivt inte att känna lust att ströva omkring om du kastrerar det. Vi måste dock än en gång betona att det är ditt ansvar, inte hundarna, att säkerställa en säker miljö – och att kastrera hunden eftersom du inte kan säkra en gård som hunden inte kommer att kunna fly från är definitivt ett fel, omoraliskt sätt att tänka – när du får hunden att betala för dina misstag.

Jag skulle föreslå att du helt undviker kastrering såvida det inte är nödvändigt.

Så, ditt staket är definitivt fixat och din hund kan inte fly lätt, och du tränar dem, men du har fortfarande problem med deras beteende? Nu bör du definitivt rådgöra med din veterinär om kastrering, eftersom det kan lösa dessa problem.

Det är dumt att utsätta hunden för ett onödigt ingrepp bara för att du inte kan lösa ett problem. Varje procedur, vare sig det gäller en människa eller en hund, är farligt och invasivt – eftersom det inte finns något normalt att skära i en annans varelses kropp och riva ut något. Att genomföra en operation när det inte är nödvändigt är bara oansvarigt.

Men om du har gjort allt du kan för att lära din hund rätt beteende och det fortfarande inte blir några framsteg, är det mycket troligt att hormoner är orsaken till det och att en operation löser problemet. Det finns också den extra hälsofördelen, särskilt när det gäller tikar, att det faktiskt är mindre risk för deras hälsa om de kastreras.

Så jag rekommenderar inte att kastrera din hund om det inte är nödvändigt. Om din hund springer iväg och inte lyssnar på dig, måste du arbeta på ditt staket och träna din hund, inte operera hunden. Men om du har gjort allt du kan för att din hund ska leva ett mycket lyckligt liv och du fortfarande inte kan kontrollera dessa hormoner – rådfråga definitivt en hundtränare och en veterinär. Om du är orolig för din hunds hälsa (speciellt om det är en tik), kan sterilisering hjälpa till med många saker.

Litteratur:

https://vcahospitals.com/know-your-pet/dog-behavior-and-training-neutering-and-behavior

https://www.akc.org/expert-advice/health/spaying-and-neutering -din-hund-faqs / #: ~: text = Neutering% 20a% 20män% 20dog% 20förhindrar, hjälp% 20med% 20certain% 20 beteende% 20issues. & text = Neutering% 20may% 20also% 20decense% 20aggressiv% 20beteende% 20in% 20some % 20hundar.

Ska jag kastrera hunden eller inte?
Rulla till toppen