Hundar brukar ofta älska mat. Men bara för att hunden glatt äter det den får betyder det inte att det är bra för hunden.
Men vad är då bra och dålig mat till en hund? Farlig mat är till exempel choklad, lök, vindruvor, mat som innehåller xylitol, salt, nötter osv. Bra mat att ge hunden, förutom torrfoder, är kött, kyckling, ägg, morot, ost, yoghurt och äpple. Om hunden ska äta spannmål råder de delade meningar om, men många undviker att ge torrfoder som innehåller spannmål.
Giftig mat för hunden
Det kanske viktigaste att ha koll på när du skaffar hund är vilken mat du inte kan ge den. Förutom att vi ofta har kemikalier hemma så kan hunden även hitta saker på promenaden som den mumsar i sig, så det gäller att se upp.
Men vad är då giftigt för en hund att äta?
Choklad
Choklad, eller egentligen kakao, är giftigt för hundar. De krävs väldigt små mängder för att din hund ska må dåligt. Om hunden har blivit chokladförgiftad kan du märka det på att den har hög puls, skakar, har diarré och att den kissar onormalt mycket. Kakao kan vara dödligt för hunden.
Lök
Att lök är giftigt för hunden är det inte så många som känner till. Men både tillagad och rå lök kan vara farligt. Lök innehåller ett ämne som heter alicin som är giftigt för hundar. Om hunden har blivit lökförgiftad kan sen få symtom som diarré, kräkningar, kramp, andningssvårigheter eller magsmärtor. Lök kan vara dödligt dödligt om hunden får i sig det.
Vindruvor
Både vindruvor och russin kan vara farligt för hunden. Om hunden får i sig det kan den drabbas av diarré, kräkningar och njursvikt.
Xylitol
Xylitol är ett ämne som används för att söta tuggummi, godis och tandkräm. Det är inte farligt för människor men om en hund får i sig xylitol. Äter hunden saker med xylitol kan du märka det eftersom den får kräkningar, skakar, blir slö, krampar och den kan bli medvetslös. Även xylitol kan leda till att hunden dör.
Salt
Även salt är livsfarligt för hundar. Om hunden äter för mycket får den diarré, kräks, den kan bli stel och få kramper.
Fler födoämnen du inte ska ge hunden
Avokado, rå broccoli, nötter, fågelben, pepparkakor, saffran, majskolvar, eller ojäst deg är sådant som hunden heller inte bör få i sig.
Vad ska man ge valpen för mat?
När du hämtat hem din valp är det smartaste att köpa samma foder som uppfödaren gav valpen. Det är mycket nytt och mycket nya intryck ändå för den lilla valpen. Att byta foder kan ge valpen problem med magen. Så det är bäst att fortsätta med samma foder som tidigare för att undvika bekymmer.
Vill du sedan byta till ett annat foder går det givetvis bra. Men då kan man blanda fodren under en period och långsamt övergå till att helt ge det nya fodret till valpen.
En liten valp växer snabbt och behöver ett mer energirikt valpfoder. När den blir äldre övergår du till ett foder för vuxna hundar.
Man låter valpen få äta maten under några minuter och det den inte orkar äta upp plockar man bort. Hunden bör inte ha fri tillgång till maten.
Hur ofta ska valpen äta?
Vi fick rådet av vår uppfödare att mata valpen 4 gånger om dagen. Då delar man helt enkelt upp den dagliga ransonen i fyra.
Nu mer har vi övergått till att ge bara tre gånger om dagen och delar upp dagsransonen på tre istället. Det gjorde vi för att vi tyckte det blev för stressigt på kvällen att mata barn och hund, ut och rasta hunden och sedan natta barn. För matar man hunden bör man rasta den efteråt för att undvika olyckor. Vi fick helt enkelt inte ihop logistiken på kvällen och det var enklare om vi inte behövde rasta den precis då.
Men här finns mycket valfrihet.
Vad ska man välja för torrfoder?
Det handlar inte bara om ifall man vill att hundfodret ska smaka anka eller kyckling. Många undviker att ge hunden torrfoder som innehåller spannmål (vete, havre, korn, råg, majs och ris). De innehåller gluten och för att undvika att hunden ska drabbas av glutenintolerans är det många som undviker att ge hunden sådant torrfoder.
Det finns de torrfoder som innehåller lite spannmål. Teorin här är att om hunden hade ätit en hare uti i naturen så hade haren haft innehåll i sin mag och tarmkanal. Då hade hunden fått i sig det. Därför innehåller den här gruppen av torrfoder lite spannmål.
Att köpa ett hundfoder utan spannmål kostar inte mer än annat hundfoder.
Att undvika spannmål är inte ett måste. Skulle din hund skulle utveckla glutenintolerans kommer du märka att den får diarréer och tappar vikt.
Måste man ge hunden torrfoder?
Nej, hunden måste inte ha torrfoder. Du kan också ge hunden färskfoder, BARF eller laga egen mat till din hund. Att köpa torrfoder kan vara bekvämt och enkelt förstås.
Vad kan man laga för mat till hunden?
Du kan göra egen hundmat genom att blanda kött, fisk, morötter, vitkål, pasta, potatis, ris, kyckling, jordnötssmör, ost, pumpa, ägg, äpple, nötvom, äpplen, havregryn och knäckebröd.
Lagar du maten själv till hunden är det viktigt att den har rätt sammansättning av protein, fett, vitaminer och mineraler. Protein och fett får man från från de olika råvarorna. Men du behöver tillsatta vitaminer och mineraler i form av pulver eller tabletter. Här är det bästa alternativet att ge multivitamin för att inte riskera att det blir för hög dos av någon vitamin eller mineral.
Det är också viktigt att tänka på att inte ge hunden ben från de ”tre F:en” (fågel, fisk, fläsk ben).
Den rekommenderade sammansättningen av hundens mat är ofta:
- 50% av någon kolhydratkälla (potatis, pasta eller ris)
- 40% animaliska produkter (kött, fisk eller ägg)
- 10% grönsaker
Det går bra att bjuda hunden på rått kött om man föredrar det.
Godis till hundar
Vill man bjuda sin hund på något lite extra gott kanske man köper hundgodis eller tuggpinnar till den. Det är egentligen inte något som är helt nödvändigt. Vill man ge den godis i dressyrsyfte brukar det fungera lika bra med några kulor av det vanliga torrfodret.
När vår valp fick tuggpinnar hade han så bråttom att äta upp dem att han satte i halsen. Jag är nästan helt säker på att han svalde dem hela till att börja med. Efter den gången ser jag till att alltid vara i samma rum innan jag ger honom en tuggpinne.
Om man vill finns det hundgodis som också rengör hundens tänder.
För den som vill veta vad hunden får i sig kan det kännas bättre att göra eget hundgodis. Det kan till exempel vara torkad blodpudding, kyckling eller lever. Det går bra att torka i en svamptork eller i ugnen. Det är sådant de brukar älska.
Tuggben
Vill du förbättra hundens tandhälsa eller hålla den sysselsatt kan ett tuggben vara ett bra inköp.
Eftersom vår valp hade bråttom att mumsa i sig sina tuggpinnar vågade jag inte ge honom vanliga tuggben. Men som tur var fanns de även som ringar. En ring som är 15 cm tvärs över kunde han i alla fall omöjligt svälja hel.
Vad kan hunden äta för vanlig mat och matrester?
Att ge hunden matrester är inte att rekommendera. De kan innehålla både lök, salt och annat som kan förgifta hunden. Vill du att hunden ska äta vanlig mat är det bättre att du tillagar egen hundmat.
Valpen vägrade äta
I somras när vi hade hämtat valpen och han hade bott hos oss kanske ett par veckor så började han plötsligt vägra äta. Efter ett dygn blev jag väldigt orolig och försökte handmata honom. Då slukade han maten i ett nafs. Av någon anledning tömde jag över hans mat i en lite mindre skål. Då slukade han allt ihop. Av någon underlig anledning ville han inte äta mat ur den stora skålen. När han fick det i en lika dan fast mindre då gick det bra.
Det är inte alltid lätt att förstå sig på varför valpen inte vill äta! Men generellt så bör du undersöka valpens mun så det inte finns sår eller skadade tänder. Det kan också vara så att valpen erbjuds för mycket mat och den faktiskt är mätt. Hittar man ingen orsak till aptitlösheten bör man rådfråga en veterinär.
Hunden äter allt
När man har en hund gäller det att se upp. Både när man är ute och går och när man är hemma så försöker hunden äta det mesta. Det kan vara allt från fallfrukt, air pods, plastpåsar, till smutsiga strumpor som den får tag på. Det känns onödigt att hunden ska behöva lida och att man ska behöva betala dyra veterinärkostnader. Det är bättre att hålla lite uppsikt när man är ute och se till att plocka bort saker som valpen inte får tugga på där hemma.
Relaterade frågor
Hur mycket ska en hund äta per dag? Det är olika mängd beroende på hundens ålder och vilken vikt den ska ha när den är fullvuxen. Mängden mat varierar också lite mellan olika torrfoder.
Vad ger man för foder till en hund som har diarré? Får hunden diarré kan du ge den kokt fisk, kyckling och kokt vitt ris. I djurbutiken kan du också hitta speciella foder som verkar stoppande när hunden har diarré.