Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Tvätta hunden

Hur tvättar man hunden

Ibland smutsar hunden ner sig och andra gånger luktar den bara för mycket hund.

Hur gör man när man tvättar hunden? De första gångerna kommer hunden säkert att streta emot. Men blöt hunden ordentligt med ljummet vatten. Använd ett schampo speciellt för hundar. Skölj sedan ordentligt, så att det inte ligger något schampo kvar i pälsen efter duschen. Torka sedan hunden torr.

Men låt mig berätta mer, att tvätta hunden här nämligen inte helt enkelt!

Hur tvättar man hunden?

Förberedelser för att tvätta hunden

Nu kan det bli mycket pip och gnäll från en valp när den duschar de första gångerna. Hunden kommer försöka smita ut ur duschen. Både du och badrummet kommer bli väldigt blöta. Det kan vara bra att vara beredd på. Första gångerna kan det vara så att hunden skriker och piper. Men försök att behålla ditt lugn. Det kan också vara smidigt om man kopplar hunden i duschen. Det förhindrar att hunden smiter och du har båda händerna fria.

Det kan vara obehagligt att stå på ett halt underlag, så en halkmatta kan vara bra att ha.

Du bör också ha köpt ett speciellt schampo för hundar.

Vissa pälstyper på golden doodles kan behöva borstas igenom innan du duschar din hund. Om pälsen är tovig innan duschen riskerar du att förvärra problemet när du tvättar hunden. Pälsen kan då bli till en tjock filtmatta när du tvättar hunden. Men det får du se lite hur just din hunds päls reagerar på tvätt. Vår valp hade inte det problemet med pälsen.

Det kan också vara bra att ha någon form av belöning i beredskap när hunden är färdigduschad, eller under tiden, så att det blir en positiv upplevelse för hunden.

En handduk är förstås också bra att ha inom räckhåll när den duschat klart. Det brukar vara trevligast om hunden har en egen handduk, eftersom handduken kan lukta illa efteråt.

Hur ofta ska hunden tvättas?

Nu brukar ju små valpar rulla sig, gräva, trampa i saker osv så att de blir smutsiga ofta. De älskar skogspromenader och att rulla sig i leran. Andra gånger har de hittat jord och är alldeles svarta runt munnen. De behöver tvättas ganska ofta med andra ord.

Man tvättar helt enkelt sin hund när den är smutsig och har behov av det. Ibland kanske det räcker att tvätta bara magen och tassarna när den varit ute andra gånger behöver du köra en grundligare tvätt av hunden.

Om din hund är en av de få som inte smutsar ner sig räcker det med att tvätta den någon gång i månaden.

Du kommer se hur mycket sand och smuts som rinner av hunden i duschen, även om den såg ganska ren ut.

Hunden har ett naturligt fettlager i pälsen. Det skyddar mot smuts och isolerar mot kyla, så man ska inte tvätta sin hund onödigt mycket heller. Det tar några dagar efter tvätt innan fettlagret är återställt.

Vad ska man använda för schampo till hunden?

När du ska köpa schampo till hunden kan det kanske tyckas onödigt eftersom det kostar så mycket mer än ditt eget hårschampo. Men det finns faktiskt en anledning till att du ska köpa hundschampo.

Till skillnad från schampo för människor så har hundschampot rätt ph-värde för hundar och kommer irritera huden minimalt.

Det finns också speciella schampon om hunden har fått ohyra i pälsen.

Ska den bada eller duschas?

Det brukar vara smidigast att duscha hunden, även om man har ett badkar. Har du ett badkar behöver du en halkmatta så att hunden inte blir rädd när den halkar. Sedan duschar du hunden i badkaret.

Badar hunden i havet kan det vara bra att tvätta av den när man kommer hem för att få bort saltvatten och smuts.

Varför tvättar man hunden?

När hunden blivit smutsig kan det vara trevligt att få bort smutsen. Det är också så att hunden efter ett tag luktar väldigt starkt hund eller hur jag ska säga. En smutsig hund är inte så mysig att klappa och den drar in smuts. Att vara smutsig är obehagligt för hunden.

Om vattnet är grått när du sedan spolar av hunden behövde den tvättas. Är vattnet inte smutsigt kanske du kan vänta lite längre tid innan du duschar hunden nästa gång.

Tvätta öronen

Var försiktigt när du tvättar öronen så hunden inte får schampo i ögonen. Vissa hundar får lätt svamp där. Du kan köpa speciella medel för att tvätta ur och droppa i öronen, så att problemet inte uppstår.

Fler tips när du ska duscha hunden

Efter duschen är det bra om du kan få hunden att skaka av sig vattnet inne i duschkabinen. Det här har jag inte lyckats få till ännu, men skakandet ska man tydligen kunna trigga genom att blåsa lite på hundens öra.

Tänk också på att vara extra försiktig med ögon, öron och munnen.

Hur torkar man hunden efter duschen?

Jag kanske är bekväm av mig men tanken på att behöva föna hunden efter varje dusch kändes väldigt jobbig. Jag fönar inte ens mitt eget hår när det är blött. Så att föna en hund med tjock päls kändes väldigt jobbigt faktiskt.

Men det är inte alls nödvändigt att föna hunden efter att man har duschat den. Men hunden bör ju så klart ändå kunna torka relativt snabbt efter duschen. Den är inte rolig att ta med ut när den är fuktig. Rullar den sig i sand kommer den att se ut som en fiskpinne och allt arbete var förgäves. Så se till att hunden hinner torka innan nästa promenad.

Väljer du att föna din hund, tänk på att det kan bli väldigt varmt, så föna inte så länge på varje ställe.

Just nu är vår valp bara 16 veckor och jag har gett honom en sommarfrisyr som är 6 mm. Så vi har inte behövt föna honom efter duschen, men vi får se hur det blir till vintern. Då kanske vi behöver köpa en hårfön.

När han kommit ut ur duschen och jag har torkat honom så mycket jag kan med en vanlig handduk. Sedan har han skakat av sig och när man tittat på resultatet har hela övervåningen fått golv som är fuktade. Så det är något du bör vara beredd på så att din valp inte förstör golvet där hemma.

Jag har också fått tipset att använda en mirakeltrasa för att torka hunden. Mirakeltrasorna är kända för att kunna suga upp mycket vatten. Så det funderar jag på att köpa mig en. Det vore skönt att inte behöva torka golvet efter att jag tvättat hunden.

Efter duschen och när hunden är torr igen är det bra att borsta igenom pälsen på den för att förhindra tovor.

Relaterade frågor

Kan man tvätta hunden med såpa? Nej, absolut inte! Såpa är uttorkande på hundens ut och har fel ph-värde. Att tvätta hunden med såpa kan göra hundens hud irriterad.

Kan man använda Yes för att tvätta hunden? Om hunden har riktigt fet päls kan det funka, men ofta är det irriterande för hundens hud. Använd ett så milt schampo som möjligt.

Min hund har rullat sig i bajs, hur får jag bort lukten? Nu hamnar vi i ett katastrofläge där du väljer mellan att tvätta hunden eller ha den fastkedjad utomhus några dagar. När katastrofen är ett faktum så testa med både Såpa och Yes. Skölj pälsen väldigt noga och tvätta den sedan med vanligt hundschampo.

Tvätta hunden
Rulla till toppen