Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hunden äter avföring

The dog is eating poop

I somras när vi fick hem vår valp gjorde vi en otrevlig upptäckt. Han åt sin egen avföring och han var snabb som en vessla.

Hur får man hunden att inte äta bajs? Enklast är att ha hunden kopplad hela tiden, så att den inte får en chans när ni är ute. Se också till att rasta den ofta, så att det inte händer några olyckor inomhus. Det kan också hjälpa att tillsätta mer fibrer i hundens mat.

Att valpen åt sin egen avföring var en riktigt otrevlig upptäckt. Jag var också rädd att valpen var sjuk på något sätt. Men jag ska berätta hur vi blev av med problemet.

Hjälp, hunden äter avföring!

Varför äter hunden bajs?

När valparna är små håller tiken rent i valplådan genom att äta upp valparnas avföring. Det kan vara så att valparna ser hur hon gör och tar efter helt enkelt.

En valp kan också börja äta sin avföring innan den blivit helt rumsren. Om den har råkat göra något inomhus kan det hända att den försöker städa efter sig.

För en hungrig hund kan avföringen vara ett välkommet tillskott. Är det flera hundar som konkurrerar om maten är det lite vanligare att problemet uppstår. Om din hund behöver banta och du drastiskt drar ner på fodret kan den plötsligt börja äta sin avföring för att bli mätt.

Jag har också hört att problemet med att hunden äter sin avföring kan bero på att det är för lite fibrer i maten eller någon annan brist. Till exempel om maten innehåller mycket animalier så bryts dessa inte ner helt och hållet utan det är mycket kvar när det kommer ut i andra änden så att säga. Det gör att hundens avföring har en frestande doft och att den gärna äter det en gång till. Genom att ge hunden mer fibrer i maten så får avföringen en annan doft och är inte lika intressant att äta upp.

När det gäller äldre hundar kan problemet uppstå om de är understimulerade och har för lite att göra. Om den rastas för sällan eller befinner sig i en tråkig hundgård utan stimulans kan det här beteendet uppträda.

Är hunden sjuk när den äter avföring?

Även om problemet med att hunden äter sin egen och andra hundars avföring är väldigt äckligt för oss hundägare så finns det inget som tyder på att det är farligt för hunden på något sätt.

Även om det inte är så vanligt förekommande så finns det sjukdomar som leder till en underproduktion i bukspottkörteln, näringsbrist och tarmproblem som leder till att hunden äter avföring.

Vad ska man göra om hunden äter bajs?

Om hunden ändå lyckas äta sin avföring ska du höja rösten och säga NEJ. Ja självklart ska du ta den därifrån också, så den inte äter mer.

För att få bort bajslukten ur hundens mun har det hjälpt att ge din lite mer att äta. Gärna sådant som den måste tugga mycket för att få ner. Det kan till exempel var vitkål eller en morot. Det krävs mycket tuggande för att få ner liksom. Då hinner det mesta av stanken försvinna innan hunden kommer och vill gosa med dig nästa gång.

Att äta bajs är inte hälsovådligt för hunden, men att bli slickad i ansiktet, munnen eller ögonen av en hund som ätit avföring kan däremot vara hälsovådligt för dig.

Hur hindrar man hunden att äta avföring?

När vi hämtade hem vår valp gjorde vi den otrevliga upptäckten att han gärna åt sin egen avföring. Den första åtgärden man bör vidta är förstås att plocka upp efter sin hund. Finns det inte någon bajs att äta så är ju problemet löst så att säga.

Min tanke att vår valp skulle få mycket frihet och att den skulle få springa omkring utan att vara kopplad när vi var på landet i somras. Men så började han att äta bajs. Så fick vi börja ha honom i koppel så fort vi gick ut. För att han inte skulle komma åt att äta sin avföring gällde det att var snabb och plocka upp. Han var snabb som en vessla att vända sig om och äta upp bajsen, fast han var kopplad. Så du kan föreställa dig hur jag med foten på kopplet försöker hindra honom att komma åt bajsen, samtidigt som jag försöker fånga den i en påse. Det var inte helt lätt och jag lyckades inte alla gånger.

En liten valp förstår inte riktigt när man säger nej. Inte heller om man skriker nej i fasa över att senare på kvällen få en bajspuss av den. Men när vår valp blev äldre förstod han innebörden av ordet. Även om han tittade en lång stund på högen på gräsmattan kan han avstå. Ja i alla fall så länge vi tittar på. Men har vi inte koll på honom så äter han upp den.

Ute har man ju koppel på hunden, men om olyckan är framme när man är inomhus är det inte riktigt lika lätt att ha uppsikt hela tiden. På natten avgränsar vi vilka rum han får vara i och så. Men om vi inte varit ute och rastat honom tillräckligt många gånger under dagen händer det olyckor på natten. Jag har ibland vaknat av att det luktar hundbajs i huset och att han håller på att smaska i sig hela högen. Det är inte en trevlig upplevelse. Så efter den gången tar jag ut honom en gång till innan jag går och lägger mig.

Förutom det så hittade jag ju det här tipset med att sammansättningen på fodret kunde vara fel. Så jag började ge honom mer fibrer. Det har till exempel varit morötter, vitkål och knäckebröd. Knäckebröd är inte en optimal mat till en hund. Men när hunden äter avföring hamnade vi i en nödsituation. En hund som stinker och delar ut bajspussar är riktigt äckligt. Så om knäckebröd hjälper så må det väl vara hänt tänkte jag.

Blanda spenat, pumpa eller ananas med din hunds mat. Det ska göra att avföringen smakar för illa att äta.

Jag har också läst tips om att man ska hälla Tabasco över hundbajsen, för att hunden ska vänja sig av vid att äta avföring. Det finns också tillsatsämnen man kan ge hunden i maten. De ska smaka bra när hunden äter sin mat, men göra att avföringen smakar hemskt. Men dessa tips är inget jag provat själv.

Vilken av metoderna hjälpte?

Vår valp har ni slutat att äta avföring. Det jag har gjort var att rasta honom oftare, använda koppel, att alltid plocka upp bajset efter honom och att ge honom extra fibrer i maten.

När vi är ute och går så händer det ibland att andra hundägare inte plockat upp efter sina hundar. Dessa lämningar minns han från gång till gång vart de finns. När det är ställen där vi ofta går har jag faktiskt tagit och plockat upp dem. Det tar lång tid innan de förmultnar naturligt. Så på det här sättet slipper jag de återkommande problemen.

Han har också förstått vad jag vill när jag säger NEJ till honom. Så länge jag tittar på honom så äter han inte avföring.

Jag införde alla förändringar samtidigt. Men trots att han får mer fibrer i maten är han fortvarande intresserad av att äta bajs. Så att hålla honom kopplad och titta på honom hela tiden är det enda som funkar.

Jag håller även på att byta ut torrfodret. Men att ändra kosten är ju inget man bör göra på en gång. Ska man byta foder bör man sakta fasa in det nya och blanda dem under en övergångsperiod.

Relaterade frågor

Är det farligt för en hund att äta kattbajs? Kattmat innehåller mycket proteiner, så även katternas avföring kan vara föremål för hundens intresse. Men detta gäller det att få bukt med snabbt eftersom kattsand är giftigt för hundar att äta.

Hunden äter harpluttar, är det farligt? Att äta harpluttar är inte farligt för hunden, men den kan bli lite dålig i magen om den äter mycket.

Hunden äter hästbajs, kan det vara farligt? Det är ofarligt för hunden att äta hästbajs om det inte är så att hästen precis har blivit avmaskad.

Hunden äter avföring
Rulla till toppen