Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tränar du hunden för att söka efter svamp?

How do you train the dog to look for mushrooms

Alla är inte medvetna om att hundar kan vara till nytta när de letar efter svamp. De flesta vet ju att hundar kan hjälpa till med jakten, men hade ingen aning om att hunden också kan användas för att hitta svamp. Med rätt träningsteknik och lite tålamod blir din hund ett svampjaktproffs på nolltid.

Men hur ska du träna hunden att hitta svamp? Gömma och söka, den laddade svampen och sitta och snusa är de mest populära träningsmetoderna för att träna din hund att leta efter svamp.

Denna artikel kommer att förklara var och en av dessa metoder och peka på saker du bör se upp för under svampjakten med din håriga vän.

Hur tränar man hunden att leta svamp
Hur tränar man hunden att leta svamp?

HUR TRÄNAR DU HUNDEN FÖR ATT SÖKA PÅ SVAMP?

Hundar har en utmärkt luktsinne. Det har utvecklats över tiden och deras luktsinne är ett av de viktigaste verktygen de använder för att utforska världen. Av denna speciella anledning användes hundar historiskt som medhjälpare när man letade efter svamp. Anledningen bakom detta är att hundar lockas av de jordnära aromerna från svampen. Det är faktiskt ganska lätt att träna upp de flesta raser för denna aktivitet. Det enda du behöver göra är att koppla ihop deras naturliga nyfikenhet till ett verbalt kommando.

Det är viktigt att veta att svampsöket bara fungerar med bara några få typer av svamp. Under träningen bör du träna med svamparna som du vill att din hund ska kunna hitta. När du börjar träna brukar valpen följa utan allt för mycket krångel, eftersom de är nyfikna av naturen. Så det är bara att uppmuntra valpen att utföra dessa uppgifter. Denna träningsprocess kommer att baseras på jakt och sökande.

Innan du börjar träna, se till att din valp har grundläggande träning. Valpen ska kunna utföra kommandon som att sitta, lägga sig och liknande. När du ska börja träna valpen att söka efter svamp så är det bra att ta med den till en lugn plats, så att den kan fokusera helt på uppgiften. Ta även med den svampsort du valt och belöningar som du vet att din valp gillar. Under träningen ska du ge valpen ett kommando so du sedan ska använda varje gång du vill att den ska utföra den här uppgiften. Själv valde jag ”leta svamp” när jag började träna valpen att söka kantareller.

En annan sak du bör göra är att lära dig själv att kunna skilja giftiga från giftfria svampar. En vanlig missuppfattning är att hundar kan identifiera giftiga svampar tack vare sitt goda luktsinne. Detta är dock långt ifrån sanningen. Många giftiga svampar har en svag fiskig lukt som kommer att locka hunden istället. Att skaffa sig kunskap om ätliga svampar är mycket viktigt, eftersom svampförgiftning kan vara skadligt även för hundar och i vissa fall till och med orsaka dödsfall.

Dölj och sök

Dölj och sök-metoden är den mest använda. Det handlar om att använda en låtsassvamp. Det enklaste sättet att göra låtsassvampen är att slå in önskad svamp i en trasa eller en handduk och låta den suga upp doften i en dag eller mer. Detta steg kan också göras med valpens leksak om materialet absorberar doften. När låtsassvampen är klar och har sugit åt sig doft kan du börja lämna det någonstans som din valp lätt kommer att stöta på. Om din valp börjar leka med dofttrasan, beröm det och ge det en godbit. När detta beteende blir konsekvent kan du börja dölja dofttrasan. Om din hund lyckas i det här steget kan du börja träna ute och så småningom med riktiga svampar.

Den prepparerade svampen

Om din hund har problem med dölj och sök-metoden bör du prova den preparerade svampmetoden. Denna metod innebär att man gömmer godis under en liten bit svamp. När godbiten är placerad, beordra valpen att ”gå och hitta svampen.” Hunden kommer att hitta svampen på grund av lukten av godis. När din valp kan utföra den här uppgiften konsekvent ute, kan du gå vidare till att gömma godisarna i svamparna. När valpen har hittat svampen, låt honom äta godis och ge sedan valpen en annan medan du berömmer den mycket. Senare bör du gå vidare till att bara ge godis när svampen har hittats. För att undvika att din valp äter svampen, lär du valpen att sitta när svampen har hittats.

Sniffa efter svamp

Den sista metoden är sitta och sniffa. Det första steget du bör ta är att lära din valp att sitta nära svampen. Se till att du använder en rå svamp av den sort du vill få din und att hitta. Efter att hunden sniffar på svampen så belönar svampen den. Gå vidare för att dölja svampar runt ditt hem, och när den här uppgiften utförs konsekvent kan du röra dig längre bort från hemmet och träna på fler ställen. När hunden har lyckats belönar och berömmer valpen.

KAN SVAMPAR VARA GIFTIGA FÖR HUNDAR?

När du arbetar med svamp måste du vara försiktig, så att du inte skadar din hund. Det kan vara ganska svårt, eftersom vissa svampar är bra, men andra kan orsaka allvarliga skador på ditt husdjur. De flesta vilda svampar är farliga för hundar, men svamp som du köpt i butiken för att äta är också ätbara för hundar. Men eftersom vi verkligen äter vanliga svampar rekommenderas det inte att ge dem till hundar eftersom kryddor, vitlök och oljor kan vara skadliga. Några av de mest skadliga svamptyperna är Amanita phalloides (känt som ”lömsk flugsvamp”), Galerina marginata (känd som ”gifthätting” eller ”Galerina autumnalis”), Amanita gemmata (”gul flugsvamp”), Amanita muscaria kallas ”flugsvamp” eller ”Röd flugsvamp”) och Gyromitra spp. (Toppmurkla).

SYMPTOM PÅ FÖRGIFTNING

Det är svårt att säga om din hund har svampförgiftning. När allt kommer omkring indikerar symtomen vanligtvis andra sjukdomar eftersom de har ungefär samma symtom. Symtom vid förgiftning skiljer sig också från svamp till svamp, vilket gör det ännu svårare att känna igen vad som händer. Mag- och tarmsjukdomar kommer att påverka husdjurens mage och följs vanligtvis av buksmärta, kräkningar och diarré. Hepatotoxiner kommer att attackera levern och orsaka organsvikt. Dessa toxiner är särskilt farliga eftersom symtomen inte dyker upp omedelbart. När de väl gjort det är de svåra att upptäcka och tillskrivs inte förgiftningen såvida inte ägarna uppmärksammar det faktum att husdjuret har ätit en svamp. Nefrotoxiner kommer att orsaka njurfel, orsaka uttorkning, illamående och kräkningar. Ett litet antal giftiga svampar producerar också neurotoxiner som verkar snabbt och orsakar hallucinationer, skakningar, desorientering och kramper.

När det gäller svampförgiftning är det viktigt att arbeta snabbt för att undvika allvarliga konsekvenser. Giftet kan börja verka så snabbt som innom 15 minuter eller så sent som 6 timmar.

Det första du kommer att märka är att din hund får mycket mer saliv än vanligt, och hundens hud blir gulaktig. Vita och grumliga ögon kommer att åtfölja detta. När svampengiftet börjar verka kommer din hund att visa tecken på svaghet och börja vackla och tappa balansen. Vissa hundar kan hamna i koma under i några timmar. Det kan vara farligt, särskilt om hunden lämnas utan tillsyn. Detta kallas ataxi. Hunden börjar också kräkas och upplever buksmärtor. Det är först då som ägarnan brukar upptäcka problemet och ta sin hund till veterinären.

Om förgiftningen inte behandlas kommer hunden att drabbas av organsvikt och anfall. Beroende på vilken typ av svamp som ätts kan din hund i slutändan falla i koma eller till och med dö. I de flesta fall kan detta inträffa under de följande 48 timmarna.

VAD GÖR DU OM DIN HUND FÅR SVAMFÖRGIFTNING?

Du kan inte göra det själv i dessa fall, särskilt om du inte har någon medicinsk utbildning. Eftersom olika svampar har olika effekter och kräver olika behandlingar är det bästa steget du kan ta att ta din hund till veterinären. Det är också väldigt bra att ta med en bit av svampen som din hund har ätit till veterinären. Om man kan identifiera vilken svamp det är hunden ätit kan man behandla förgiftningen effektivare. Förvara svampen i ett icke-plastmaterial och förvara den i kylskåp tills den kan identifieras.

Det mest troliga tillvägagångssättet hos veterinären sedan är att framkalla kräkningar för att se till att hunden får upp alla svampbitarna. Detta är dock bara möjligt om inte för mycket tid har gått. Om mer tid har gått kommer hunden att få mediciner som motverkar förgiftningseffekterna. I särskilt allvarliga fall måste hunden placeras i en icke-dödlig koma för att underlätta läkning.

Hur tränar du hunden för att söka efter svamp?
Rulla till toppen