Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tränar du en vakthund

Hur tränar man en vakthund?

Många människor känner sig rädda och försöker hitta ett sätt för att uppnå lite mer säkerhet. Det är inte ovanligt att människor vänder sig till sina fyrbenta vänner, men hur ska du exakt träna din hund för att vara bli en vakthund?

Så hur tränar man en vakthund? Det är det enklaste att börja lära dem några enkla trick och sedan gå vidare med kommandon för vakthundar. Därefter kan du gå vidare för att göra din hund till en attackhund, men detta rekommenderas inte för alla.

Den här artikeln kommer att lära dig mer om teknikerna, samt en lista över raser som är mest lämpliga att bli vakthundar, så om du vill träna upp din und för att vakta fortsätt läsa!

Hur tränar du en vakthund?

HUR TRÄNAR DU EN VAKTHUND?

Det finns olika steg du måste gå igenom för att träna en vakthund helt. Många människor går ännu längre för att träna sin hund och får hunden att attackera på kommando. Även om detta är helt rimligt i vissa fall och till och med nödvändigt för vissa hundyrken, så rekommenderas det verkligen inte för andra grupper.

Attackhundar knyter an endast till sin förare, som är den enda personen som tränar dem, matar dem och visar dem någon tillgivenhet. Detta gör det svårt att presentera dem för nya människor. Oftare händer det att attackhundar feltolkar beteenden från andra människor som att de är hotfulla. Attackhunden attakear då och skadar människor som de inte utgjorde något hot.

När du letar efter en hund att träna till vakthund bör du leta efter en socialiserad, självsäker hund som int visar tecken på agressivitet. Det hjälper också om de visar intresse för sina ägare och vad som händer i omgivningen.

Börja med att lära din hund lite grundläggande lydnad. Det är viktigt att veta att även om alla hundar kan lära sig grundläggande trix med lite tålamod och övning, så kan inte alla hundar bli vakthundar. Du bör börja med några enkla kommandon och inte gå vidare till nästa förrän din hund kan utföra dem perfekt. Det är också viktigt att hunden inte glömmer gamla kommandon när du går vidare till nya.

Träningen till vakthund fungerar bäst under den känsliga socialiseringsperioden som varar upp till 16 veckor. Under denna tid kommer valpen att lära sig med små eller inga svårigheter och detta kommer att göra ditt arbete framåt mycket lättare. Det här är en fantastisk tid att bekämpa din valps rädsla för vissa föremål och människor. Under detta steg bör du också umgås med din hund så mycket som möjligt för att se till att din valp reagerar positivt på nya saker istället för att bli rädd.

Om du vill ta det ett steg längre kan du lära din hund att skälla på kommando. Börja med att vifta med din hunds favoritleksak framför ansiktet och säg till den att ge skall. När din hund skäller släpper du leksaken och berömmer den. När din hund har lärt sig detta kan du gå vidare till träning med människor som din hund inte känner. När ”främlingen” närmar sig, befaller din hund att skälla. Den person som tränar med dig ska agera rädd och gå iväg. Detta i kombination med beröm kommer att öka din hunds självförtroende. Det är viktigt att notera att om din hund inte skäller på kommando eller på främlingar bör du överväga en annan ras nästa gång.

Om du vill gå vidare till att träna din hund för att attackera på kommando kan du göra på liknande sätt. Träning med en ”främling” som bär skyddsutrustning fungerar bäst. När personen närmar sig och din hund börjar skälla ska personen komma närmare och du bör muntligen uppmuntra till bitande. Det är viktigt att lära din hund att svara på kommandot att ”loss” innan du går vidare till detta steg. Som tidigare nämnts rekommenderas dock inte denna träning för husdjur eftersom hunden bara kommer att binda sig till en person.

Hur lång tid tar det att träna en vakthund?

Att träna en vakthund är en process som inte ger resultat över natten och det är viktigt att ha mycket tålamod. Mycket beror på vilken rasen din hund är och hur mottaglig för träning hunden är. Detta kan ta flera månader eller till och med år av konsekvent träning.

VILKA RASER ÄR DE BÄSTA VAKTHUNDARNA?

Det finns några raser som fungerar bäst som skyddshundar som Akita, Appenzeller Sennenhund, Australian Shepherd, Bullmastiff, Catahoula Leopard Dog, Kaukasisk Shepherd Dog, Chesapeake Bay Retrievers, Doberman Pinscher, German Shepherd, Giant Schnauzer, Romanian Mioritic Shepherd Dog, Rottweiler och Staffordshire Bull Terrier.

Akitas är stort byggd och är mycket kraftfullt. Detta ger dem en fördel under slagsmål. De är skrämmande när det är nödvändigt, men kommer vanligtvis att vara bekväma med din familj och vänner när de presenteras för dem.

Appenzeller Sennenhund kan vara mindre än andra hundraser på listan, men smidigheten och mängder energi gör att de passar bra för vakthundar. De är väldigt intelligenta och därmed lättränade. Utöver det användes Appenzeller Sennenhund historiskt som gårdshundar vilket gör dem till ett utmärkt val om du förutom personligt skydd också vill att din hund ska skydda andra husdjur.

Australian Shepherds är naturliga vallhundar. Detta drag gör det möjligt för dem att prestera bra samtidigt som de skyddar andra djur. De är medelstora men den modiga personligheten kompenserar för vad de saknar i storlek. Ett lekfullt och energiskt beteende gör dem till de bästa vakthundarna för barnfamiljer.

Bullmastiffs är en designerras korsad mellan Bulldogs och Mastiffs. De är stora i storlek och mycket muskulösa, vilket ger dem en fördel mot en angripare. Men eftersom de är mycket temperamentsfulla och lätt drivs till aggression när de provoceras, passar de bäst för personer med bakgårdar som är inhägnad.

Catahoula Leopard Dogs är mycket bestämda hundar som gör dem perfekta för rollen som en vakthundar. De höga nivåerna av intelligens gör dem lätta att träna. Dessa hundar knytere snabbt an till familjen och särskilt till barn. Det gör dem till utmärkta vakthundar. Utöver detta är Catahoula Leopard Dogs kända för att varna resten av flocken omedelbart efter att ha märkt något ovanligt.

Kaukasiska herdehundar är större i storlek men till skillnad från andra hundar av denna storlek är de mycket mer lämpliga för familjer med barn. Deras personlighet gör att de lätt kan knyta an och de är lojala mot människor som de anser vara familj. De svarar bra på allt som kan utgöra ett hot.

Chesapeake Bay Retrievers är kärleksfulla mot familj och vänner men varnar när främlingar närmar sig. De knyter lätt an och förblir lojala mot sin familj. Eftersom de är kända för att vara energiska passar de perfekt för människor som behöver bevaka ett större område. En extra bonus är deras anpassningsförmåga till vatten, vilket gör dem till förstahandsvalet för alla ägare med vatten på tomten.

Doberman Pinscher är ett liknande val, men är lite starkare och snabbare. Utöver detta är de extremt modiga och backar inte så lätt tillbaka från situationer som de tycker är hotfulla. Det är en ras som kräver mycket utrymme och motion.

German Shepherds är mest kända för sin lojalitet och det starka band de bildar med sina ägare. De har en lång historia av att utbildas som vakthundar. De hundar som utbildas att bli polishundar är ofta German Shepherd (och chefer).

Större Schnauzers är större och starkare motsvarigheter till deras standardversion. Deras storlek och intelligens gör dem till utmärkta vakthundar. Men det är inte så ofta man väljer denna, speciellt om man planerar att använda hunden för att vakta ute. Schnauzern har päls som kräver mycket underhåll.

Rumänska Mioritic Shepherd Dogs är också ett populärt val. De behöver lite tid för att bli bekväma med sina ägare, men när de väl gör det kommer deras älskvärda natur till sin rätt. De släpper inte in främlingar och kommer att skälla och bli aggressiva när de hotas. Det gör dem till den mest lämpliga vakthunden för människor med fastigheter som är svåra att övervaka eller sträcker sig över stora ytor.

Rottweilers liknar rumänska Mioritic Shepherd Dogs. De är också mycket älskvärda mot sina ägare men är reserverade mot främlingar eller någon som kan verka hotfull. Den enda skillnaden är att Rottweilers är lite svårare att träna. Detta problem löses lätt genom socialisering med andra hundar som redan har det önskvärda beteendemönstret.

Staffordshire Bull Terrier är mycket muskulösa och modiga vilket ger dem ett övertag över de flesta potentiella motståndare. Dessutom producerar denna ras hundar som är naturliga kämpar vilket ger en fantastisk grund för vakthundsträning. De är en av få större raser som anpassar sig väl till mindre bostadsutrymmen.

Relaterade frågor

Är Goldendoodles en bra vakthund? Det beror på vad du menar med vakthund. Vill du ha en hund som talar om när någon kommer är en Goldendoodle en perfekt kompanjon. Men Goldendoodles är mycket sociala och brukar älska alla människor. Så din hund kommer tala om att någon kommer, men slicka ihjäl en presumtiv inbrottstjuv.

Hur tränar du en vakthund
Rulla till toppen