Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tränar du hunden att vara ensam?

How Do You Train the Dog to Be Left Alone?

Medan din valp fortfarande är ung kan det vara svårt att lämna den ensam hemma även när du måste arbeta. Så mycket som möjligt bör det finnas någon kvar hemma som övervakar din valp, eller åtminstone bör du försöka komma hem så fort du kan från jobbet eller var du än åker. Men någon gång i hundens liv måste den lämnas ändå lämnas hemma, särskilt om du måste gå till en plats där du helt enkelt inte kan ta din hund med dig. Så, i så fall, hur tränar du hunden att vara ensam?

Det bästa sättet är att ensamträna din hund är när du gradvis ökar tiden du lämnar hunden ensam. Ge den ett begränsat område att vara på och se till att hunden har något att göra. Det kan till exempel vara en tuggleksak eller om du har andra hundar hemma. Då kommer hunden sakta men säkert lära sig att vara ensam utan att du finns i närheten.

Hundar är verkligen sociala djur som älskar att vara med familjen. Men vi kan fortfarande inte undvika att lämna våra hundar ensamma under en längre tid, särskilt om vi måste arbeta eller om vi av någon anledning behöver åka iväg. Det är därför som det är en viktig del av livet att lära din hund att vara ensam några timmar.

Hur tränar man hunden att bli lämnad ensam?
Hur tränar man hunden att bli lämnad ensam?

Hur tränar du hunden att vara ensam?

Om du inte har lagt märke till det, för att du är en nybörjare som husse eller matte, är hundar sociala djur som är vana vid att leva livet med sin familj eller sina vänner. De flesta hundar har fötts upp för att vänja sig vid livet hos människor eller med andra husdjur. Som husse eller matte bör du vara tillsammans med din und så mycket som möjligt. De längtar efter att få vara med sin familj.

När hundar lämnas ensamma under en längre tid, särskilt när de inte är vana vid att vara utan familjen, kan de utveckla det som kallas separationsangst. Separationsångest är en typ av beteende där de blir destruktiva på grund av ångest de känner. De flesta hundar som har separationsangst kommer att försöka tugga på allt runt huset, särskilt om de känner sin ägarens doft på dessa saker. Så om du lämnar en orolig hund ensam för länge i huset kommer du att mötas av en riktig röra när du kommer hem till hunden igen.

Så om du inte vill att din hund ska utveckla separationsangst har du två alternativ. Det första är att alltid hålla dig hemma eller att alltid ha någon som ser till din hund när du inte är i närheten. Det andra alternativet är förstås det bästa för din hund. Men det går också att träna hunden att klara sig ensam, så den vet hur den vet hur den ska bete sig när du inte är i närheten för att hålla den sällskap.

Valpar behöver uppmärksamhet men bör tränas för att kunna vara lite ensamma

När du precis hade tagit en ny valp hem och du försöker få den att anpassa sig till sin nya miljö, kanske du märker hur valpen alltid vill var i närheten av dig. Den försöker fortfarande lära sig mer om världen runt den. Därför kan det vara svårt för dig att lämna valpen ensam. Det kommer att kräva massor av uppmärksamhet från dig och du måste nog alltid vara i närheten av den för att den ska känna sig trygg och bekväm.

Men om du inte vill att din valp ska vara för klängig på dig, särskilt när den blir en vuxen hund, kan du behöva träna den för att ha lite ensam tid men inte i den meningen att du måste lämna den ensam under en längre tid tidsperiod. Kort sagt, du kan behöva träna den för att vänja sig vid livet utan dig när den väl har anpassat sig till sin hemmiljö.

När du tar hem din lilla valp är det lättare för den att anpassa sig om du begränsar valpens rörelsefrihet en aning och inte ger den tillgång till hela hemmet. Du kanske vill ha den i en valphage eller valplåda till att börja med. Valphagen är ett tryggt område för valpen att vistas i där den inte kan ställa till så mycket. Men det blir då också en plats där valpen känner sig säker.

Om din valp associerar ett visst område som sitt säkra utrymme när det lämnas ensamt, blir det lättare för dig att träna den för att vara ensam senare även om du har en valp som är särskilt klänging när det gäller mänsklig uppmärksamhet.

Positiv förstärkning är nyckeln

Även om du har en valp som har tränats att vara i en valphage och kan lämnas ensam där under ganska lång tid, måste du ändå på något sätt överföra den till ett liv där den faktiskt lämnas ensam i ett större rum eller till och med i hela huset. I det här fallet bör du dock börja med ett begränsat utrymme eller ett rum som inte är för stort.

Nyckeln här är att associera den begränsade platsen med positiva tankar eller med något som hunden älskar så att den faktiskt skulle njuta av att vara på den platsen eller rummet ensam. Försök att lämna den i rummet med några smaskiga godsaker eller med sin favoritleksak en till två minuter åt gången så att det faktiskt kommer att förknippa det rummet med något positivt. Lämna rummet men stanna hemma. Gör detta upprepade gånger medan du gradvis ökar tiden du lämnar hunden på egen hand.

Så fort du har möjlighet att lämna din hund i ett utrymme ensam, försök att utvidga området till hela huset och försök att lämna ditt hem så länge du kan. Försök att gå ut ur huset eller din lägenhetsdörr i några minuter för att se hur din hund kommer att reagera på att vara ensam i hemmet. På samma sätt som vad du gjorde när du lämnade din hund ensam i ett trångt utrymme, försök att göra samma procedur med hela huset.

Se dock till att du faktiskt har ett syfte att gå ut ur huset, till exempel när du tar ut skräpet eller kollar brevlådan. Även en snabb körning till närliggande butik så länge du inte är ute för länge kan vara en bra idé.

Se till att du är diskret

När du lämnar ditt hem när du tränar din hund för att vara ensam, försök att göra lämna och komma hem så tyst som möjligt, utan att göra en affär av det. Helst ska din hund inte märka det alls. Om du slår igen dörren bakom dig eller om du gör mycket buller innan du lämnar huset, börjar hunden associera sådana ljud och beteenden med att du lämnar den ensam. I ett sådant fall blir det mycket svårare att träna det för att vara ensam hemma.

Så om du lämnar huset så diskret som möjligt, kommer hunden inte att kunna associera något ljud eller beteende med tanken på att vara ensam. Detta gör att din hund kan anpassa sig till känslan av att vara ensam smidigare.

Visst känner man en stor lycka av att bli mött i hallen av en glad och lekfull hund när man kommer hem. Det är en fantastisk känsla, men försök att inte göra så stor affär av din hemkomst. Var lika diskret med dina ankomster som att du går ut. Anledningen till varför du måste vara diskret med dina ankomster är att du inte vill få din hund att sitta och vänta hela dagen på att du ska komma hem. Detta gör att hunden känner sig orolig medan den väntar på att du ska komma hem.

Lämna din hund med något att göra

När du lämnar hemmet för arbete, se till att du inte lämnar din fyrfota vän utan något att göra medan du är borta. Lämna din hund med något att göra, så den blir fysiskt och mentalt stimulerad under tiden den väntar på att du ska komma hem igen.

Det enklaste sättet att göra det är att lämna en tuggleksak med din doft. Det gör att hunden gillar att tugga på leksaken och det minskar oron när du är borta. Du kan också slå på stort och sprida ut godis lite överallt i hemmet, så att den får mycket att göra när du är borta.

Så länge du lämnar din hund med något att göra, så kommer den att förbli mentalt och fysiskt stimulerad medan du är borta. Då kan du kanske få den att anpassa sig till ett liv utan dig vid sin sida hemma under längre perioder. Se dock till att du inte stannar borta för länge.

Saker kommer att bli enklare om du har ett annat husdjur

För de som äger mer än ett husdjur kommer de att kunna märka hur mycket lättare det är att lämna en ny hund ensam i huset så länge det andra husdjuret är van att bli lämnad ensam. Anledningen är att den nya hunden kommer att ha någon att följa med hemma. Och om det andra husdjuret är vant vid att lämnas ensam, kommer din hund att kunna känna sig mindre orolig eftersom det andra husdjuret inte får panik när du inte är hemma.

När är hunden tillräckligt gammal för att vara ensam?

En hund oavsett dess ålder kan lämnas ensam i huset utan att du är i närheten. Men vad du behöver tänka på här är att hundar i olika åldrar har sina gränser när det gäller hur länge du kan lämna dem i fred.

När det gäller att lämna valpar ensamna brukar vi i Sverige inte rekommendera det över huvud taget. Inte förrän de blir 6 månader är det de flesta hundexerter rekommenderar. Anledningen är att de inte är vana vid att vara ensamna och att de föredrar att ha en känsla av trygghet genom att ha någon bekant i närheten. Att lämna dem ensamma kan leda till ångestseparation och att de skapar dåliga vanor tidigt.

Enligt jordbruksverket så måste en vuxen hund måste rastas minst var 6:e timme. De får heller inte lämnas hemma för länge utan tillsyn. En tränad vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt 5 timmar per dag. Men för att lämna hunden ensam så länge krävs att du långsamt vänjer den vi det.

Så länge du lämnade något åt ​​den att göra hemma och att de har en konstant tillförsel av mat och vatten, kommer de här vuxna hundarna att vara bra i fem timmar om dagen men se till att du kommer hem så snart som möjligt för att hålla dem sällskap.

Hur börjar du träna en hund för att vara ensam?

Ensamhetsträning, alltså att träna en hund att vara ensam kan börja redan när valpen är liten. För valpar är det bästa sättet att börja genom att vara i en valphage eller ett avgränsat säkert utrymme i hemmet. Att låta den vara i en låda eller valphage är dock inte den egentliga träningen av att lämna hunden ensam men det är en bra start och det blir lättare för hunden associera vissa utrymmen med säkerhet.

När hunden är tillräckligt gammal kan du börja träna ordentligt genom att lämna hunden i ett avgränsat område medan du ger den något positivt som en godis eller en favoritleksak. Först och när du precis börjat, försök att begränsa tiden du lämnar hunden till några minuter innan du gradvis ökar tiden när hunden vänjer sig träningen. Då kan det räcka med att gå ut med soporna.

Det är viktigt att trappa upp tiden som hunden får vara ensam lite långsamt, eftersom den annars kan drabbas av separationsångest. Det är sällan som vuxna hundar drabbas, men det är vanligt hos valpar. Sepatationsångest kan göra att hunden biter sönder saker hemma eller kissar överallt medan du är borta. Därför är det viktigt att börja långsamt och trappa upp tiden som den får vara ensam.

Hur länge kan du lämna en vuxen hund efter att den har tränats att vara ensam hemma?

Vuxna hundar är redan vana vid att leva livet utan att du är i närheten under vissa delar av dagen. Det är därför de flesta vuxna hundar kan lämnas ensamma hemma utan att de utvecklar separationsångest. I den meningen kan du lämna vuxna hundar ensamma under max timmar beroende på hur de tränats för att vara ensamma hemma.

De flesta vuxna hundar försöker bara sova hela tiden när den är ensam, särskilt om du inte lämnade något åt ​​dem att sysselsätta sig med. Men det betyder inte att du bara kan lämna Fido ensam i huset från tidig morgon till kväll utan att någon håller honom sällskap. Du måste vara hemma så snart du går från jobbet så att du faktiskt kan se över din hund och tillgodose dess behov. Enligt jordbruksverkets direktiv så får man inte lämna hunden för länge ensam. Så om du har ett vanligt 8-timmarsarbete behöver du ha någon annan som ser efter din hund.

Men eftersom hunden blir äldre och äldre kan det vara lite riskabelt att lämna den ensam under längre perioder. Äldre hundar kan utveckla hälsoproblem. Så det kan vara för riskabelt för dig att lämna dem ensamma hemma, särskilt om de redan har blivit för sjuka för att kunna ta hand om sig själva mer än fyra timmar om dagen.

Hur tränar du hunden att vara ensam?
Rulla till toppen