Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur är personligheten hos en Goldendoodle?

How is the Personality of a Goldendoodle

Goldendoodles är några av de mest populära designerraserna i Sverige idag på grund av deras unika fysiska egenskaper och deras nallebjörnliknande utseende. Dessa söta hundar är dock inte bara så bedårande som deras utseende. Faktum är att en av anledningarna till att goldendoodle är så populär idag är dess personlighet. Så, hur är en goldendoodles personlighet och varför gör den den här hunden så eftertraktad?

Generellt sett kan goldendoodle personlighet ta efter den ena eller andra av sina föräldrar men det är mer troligt att det blir en blandning av båda på grund av hur denna designerras har lekfullhet, energisk, tillgiven och kärleksfull personlighet hos både golden retriever och pudeln.

Så om du tittar på det, gör goldendoodle’s grundläggande personlighet en känsla för popularitet. Det är en fantastisk hund att ha som följeslagare, i ditt hem och för hela familjen. Men det finns fortfarande många anledningar att älska goldendoodleens övergripande temperament och det är den perfekta familjehunden.

Vad har en goldendoodle för personlighet?
Vad har en goldendoodle för personlighet?

Vilken typ av personlighet har goldendoodle?

När du tittar på goldendoodle-föräldrarna borde det inte vara alltför förvånande över varför denna hundras har den typ av personlighet som gör den mycket populär bland hundägare och olika familjer över hela landet.

Golden Retrievers personlighet

För en är Golden Retriever, som är en av de mest populära hundraserna över hela världen, känd för sin lekfullhet, energi, intelligens och barnliknande personlighet. Golden retrievers har länge varit det självklara valet för dem som föredrar att ha en trevlig följeslagare eller en familjehund. Denna ras kan tränas för att följa grundläggande kommandon, är väldigt intelligent och smart och är ganska tillgiven och kärleksfull mot sin familj.

Så i den meningen är det ganska lätt att förstå varför Golden Retriever faktiskt är den mest älskade hundrasen i hela världen. De kommer att älska att umgås med dig och visa dig sin kärlek och tillgivenhet samtidigt som de fungerar som de perfekta livskamraterna. De är perfekta om du lever ett aktivt liv eller om du bara vill ha en vän vid din sida i vardagen.

Pudelns personlighet

När det gäller pudeln kan de ofta ses som leksakshundar på grund av hur de mindre pudlarna ser ut som tillbehör för sina ägare men de flesta pudlar är faktiskt mer förtjusande än så. Denna ras är faktiskt ganska intelligent och mycket mottaglig för träning. Det är därför du sällan ser pudlar som inte uppför sig offentligt.

Trots det är pudlar faktiskt ganska livliga och är roliga hundar. De är energifyllda älskar att leka och vara vara lite barnsliga ibland. I den meningen kräver de massor av din uppmärksamhet och kan utveckla dåliga vanor om du inte ger dem den typ av uppmärksamhet de behöver från dig.

Medan pudlar verkligen är intelligenta och lätt att träna, kan de mindre vara ganska aggressiva på grund av hur att ägarna inte brytt sig om att uppfostra dem ordentligt. Det är också värt att notera att pudlar kräver mycket träning eftersom de i grunden är jakthundar.

Goldendoodle är mycket lekfull och energisk

Goldendoodle har faktiskt en personlighet som kan vara ganska blandad på grund av sin status som hybridhund. Det betyder att dess personlighet kan ärvas mer från en av föräldrarna än än den andra. Men i allmänna termer är goldendoodle lika glädjande och lika underbar av en ras som dess föräldrar är.

Precis som Golden Retriever är goldendoodle ett energiknippen som kan vara lite mycke om du inte är någon som gillar lekfulla hundar. Goldendoodle är lika lekfull och lika rolig som dess golden retriever och pudelföräldrar är. Det betyder att du måste vara redo att leka mycket med en goldendoodle.

Med tanke på att goldendoodle har mycket energi, kan du förvänta dig att det är ganska atletisk hund med tanke på att golden retriever är en arbetshund medan pudeln är en jakthund. Goldendoodle älskar helt enkelt att göra alla möjliga aktiviteter på grund av sin atletiska bakgrund. Och du kan förvänta dig att det ska kunna lära sig alla möjliga olika saker. Den gillar att ha kul och göra saker så som att apportera.

Med tanke på att goldendoodle är mycket lekfull och energisk, bör ägare av denna hundras vara mer än redo att ta på sig ansvaret för att kunna hålla jämna steg med kraven från denna atletiska hund. Du bör kunna förse din goldendoodle med den träning som den behöver. Om du inte kan göra det kan din goldendoodle mycket väl hamna i destruktivt beteende eftersom det försöker hitta sätt att aktivera både sin kropp och sitt huvud.

Goldendoodle är vänlig och kärleksfull

Som förväntat på grund av hur vänlig och kärleksfull golden retriever och pudeln är, är det ganska lätt att förstå att goldendoodle skulle vara lika vänlig och lika kärleksfull som sina föräldraraser är. Din goldendoodle kommer alltid att vilja vara med på grund av sin natur som en mycket sällskaplig och vänlig hund. Det är därför du bör förvänta dig att den här hunden försöker umgås med dig så mycket som möjligt även om du kanske arbetar eller bara tittar på tv i vardagsrummet. 

På grund av hur vänlig och sällskaplig goldendoodle är, kommer du aldrig att ha problem med att det umgås med dina andra husdjur oavsett om de också kan vara hundar. Din goldendoodle kommer inte att ha något emot att ha andra husdjur runt och det kommer troligen att försöka leka med dem också. Så om du är lite upptagen och inte alltid har tid att leka med din goldendoodle kan det vara en bra idé att ha ett annat husdjur som är lika vänligt och lika lekfullt så att din hund kommer att ha någon att leka med.

Om din goldendoodle är bra med andra husdjur är de lika bra för barn också. Dessa hundar kommer aldrig att ha problem med att umgås med barn och de är i allmänhet fantastiska att vara runt barn i olika åldrar. Du kommer också att bli mycket förvånad över att veta hur skonsamma och tålmodiga de är med barnen till den grad att de förmodligen inte visar några tecken på irritation eller aggression mot dem även när barnen blir lite grova under lek. Men se till att skydda din hund mot barnens hårdhänta lek.

Med tanke på att goldendoodle är så vänlig kan det till och med vara lika vänligt mot främlingar som de är med dig. Bli inte förvånad om du ser din goldendoodle umgås med en gäst, trots att de just träffats. Även slumpmässiga människor som din hund möter under en promenad i parken kan redan verka som nära vänner för den. En goldendoodle kommer även att älska eventuella inbrottstjuvar, och lämpar sig därför inte så bra som vakthund.

En goldendoodle älskar visserligen alla människor den möter, men den är ändå mycket lojal mot sin familj.

Sammantaget är goldendoodle helt enkelt väldigt kärleksfull när det gäller dess personlighet. Det är så tillgiven och det kommer att visa dig vilken typ av tillgivenhet du behöver när du har en dålig dag eftersom den här rasen kan känna empati med dig och känna dina känslor då och då liknar hur golden retriever gör. Detta innebär att de i allmänhet är kärleksfulla, älskvärda och milda varelser som älskar sin familj mer än någon annat.

Goldendoodles är intelligenta och lydiga hundar.

På grund av att golden retriever och pudeln båda är intelligenta raser kan du lätt förvänta dig att goldendoodle också är lika intelligent. De är mycket anpassningsbara hundar som kan analysera olika situationer så att de kan vara lika uppfattande som golden retrievers, som är allmänt kända för att vara en av de mest intelligenta och uppfattande hundraserna på planeten.

Med tanke på att goldendoodle lätt kan uppfatta sakerna runt det och kan till och analysera vissa situationer beroende på hur det gynnar den. Det är därför dessa hundar är ganska lätta att träna på liknande sätt som golden retriever och pudeln också är lika lätta att träna.

På tal om träning kan goldendoodle vara mycket lydig så länge den tränas ordentligt. Se till att du har tränat det eller att du tränar det själv när tiden är rätt och när din goldendoodle når rätt ålder för träning. Se till att du lär dig de grundläggande kommandona som en hund ska känna så att du får en väluppfostrad och lydig goldendoodle.

Goldendoodle: s intelligens och lydnad gör den till en kvalitetsservicehund som kan vara lika bra som golden retrievers. De kan användas som blindhundar och för att hjälpa funktionshindrade och kan också utbildas till vårdhundar för att hjälpa till att ta hand om sjuka på sjukhus och andra liknande institutioner på grund av deras allmänt vänliga uppförande.

Andra överväganden

Man kan säga att generellt är denna ras mycket lekfull, mycket energisk, vänlig och ganska intelligent. Temperamentet hos en goldendoodle beror på många olika faktorer och som alla andra hundar så har de sina egena unika personlighetsdrag också.

En goldendoodle valps tidiga temperament påverkas av dess genetik, till exempel när den har en förälder som kan ha en personlighet som skiljer sig från den vanliga golden retriever eller pudel. Det är därför det är viktigt för dig att träffa en av föräldrarna (fast gärna båda) när du letar efter en goldendoodle med bästa möjliga personlighet.

En goldendoodle-personlighet kan också påverkas av hur den tillbringade sina tidiga år med sina bröder och systrar. Kullens alfavalp kan bli mer aggressiv och mindre lydig än sina bröder och systrar. Under tiden kanske runt inte har samma utåtriktade personlighet som de flesta andra goldendoodles. Så i det avseendet är det alltid bättre att gå till en goldendoodle som är mitt i kullen i den meningen att den inte är för aggressiv mot sina bröder och systrar och att den inte är för blyg när det gäller spelar och umgås.

Naturligtvis måste du också överväga hur tidigt valpen socialiserades. En valps första tre månader anses vara den viktigaste delen av sitt liv eftersom det är då den börjar lära sig vad som är normalt och vad som inte är. Så när det gäller en goldendoodle är det bättre att ha det socialt med både hundar och med människor så tidigt som möjligt. Det gör att de kommer att utveckla en utåtriktad och vänlig personlighet senare när den är äldre.

Är goldendoodles väluppfostrade?

Generellt sett är goldendoodles ganska väluppfostrade, även om de kan vara lite för lekfulla och energiska för sitt eget bästa. Dessa hundar är lätta att träna och är ganska mottagliga för kommandon så länge du lär dem tidigt och att du tränar dem på rätt sätt. Så om du träna en goldendoodle tillräckligt bra, förvänta dig att den här hunden ska uppföra sig väl, trots sin natur som en lekfull och energisk ras.

Det finns dock fortfarande några undantag som du bör komma ihåg när du pratar om hur väluppfostrad en goldendoodle kan vara. Det beror på att det fortfarande finns många faktorer som kan bidra till en hunds beteende oavsett vilken ras det kan vara.

En kan en goldendoodle som kom från en förälder som inte var den mest väluppfostrade hunden kan också ärva den personligheten och kan bli svår att kontrollera även med rätt träning. Det är därför det är viktigt för dig att lära känna åtminstone en av föräldrarna till goldendoodle som du planerar att köpa.

En annan faktor att tänka på är den miljö där goldendoodle bodde under sina första år. Om du har din goldendoodle från en uppfödare kan det vara bäst att titta på de övriga hundarnas beteende. Lägg även märke till den miljö hundarna lever i för att få en bild av hur din goldendoodle bodde i innan du tog med den hem.

Och eftersom goldendoodle är en mycket sällskaplig och lekfull hund, måste du hitta sätt att se till att den är mentalt och fysiskt stimulerad. Om du inte ger din goldendoodle rätt typ av uppmärksamhet och övning som den kräver, kan den avleda sin energi mot destruktiva beteenden som att tugga eller stöka till hela huset. Det är därför det är viktigt för dig att se till att du är redo att ta hand om en goldendoodle och tillgodose dess behov innan du får en.

Är goldendoodles aggressiva?

Goldendoodles är i allmänhet inte aggressiva hundar. De har faktiskt rykte om att de är för vänliga ibland. De är mycket vänliga och lekfulla hundar som kommer att försöka umgås med nästan alla de stöter på. Och på grund av det är de inte de bästa vakthundarna eftersom de kan sluta försöka bli vänner med inkräktarna eller tjuvarna. 

Ändå betyder det inte att goldendoodle har ingen chans att bli aggressiv eftersom det finns många olika nivåer av aggression. Dessa hundar kan fortfarande råka på främlingar eller morrar på en annan hund som försöker ta bort maten, men sådana beteenden tenderar att vara ganska normala när det gäller hundar. Goldendoodle är inget undantag även om aggressionen i sådana situationer kanske inte är på samma nivå jämfört med andra hundraser.

Naturligtvis, om din goldendoodle inte socialiserades så tidigt som möjligt, kan den också visa en antydan till aggression mot människor och andra hundar, men de kommer i allmänhet inte att försöka attackera. De kan skälla eller morra men du kan förvänta dig att goldendoodle är för vänlig för att försöka skada andra människor och andra hundar.

Hur är personligheten hos en Goldendoodle?
Rulla till toppen