Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vad ska man tänka på när man köper en valp?

vad ska man tänka på när man köper en valp

Planerar du att skaffa en hund för första gången? När du skaffar en valp kommer du garanterat att lära dig mycket och bli mer ansvarsfull. Att få din första valp kanske inte är så lätt som du tror! Det beror på hur det faktiskt finns några saker du behöver ta hänsyn till innan du väljer en som är bäst för dig. Så nu kanske du frågar dig själv vad du ska tänka på när du köper en valp.

Vad ska man tänka på när man skaffar en valp? När du funderar på att köpa en valp är det första du behöver veta att veta vilken typ av hund som passar din livsstil och om du inte vill ändra den för att passa rasens behov. Och något som är minst lika viktigt som att välja rätt ras är det att välja rätt uppfödare för din valp.

Även om det är några av de viktigare faktorerna du måste tänka på när du bestämmer dig för att köpa en valp, så finns det även många andra saker som du behöver veta och tänka på innan du köper din första valp. Och det är där vi är här för att hjälpa dig när du är på väg att bli en husse eller matte.

vad ska man tänka på när man köper en valp
Vad ska man tänka på när man köper en valp?

Saker att veta när man köper en valp

Den som ska skaffa sin första hund vill kanske börja med en valp. Orsaken till det är ofta att det är lättare att lära valpen saker. Det tar också lite tid att vänja sig vid sitt nya liv som hundägare eftersom det kommer följer med många nya uppgifter att ta ansvar för när man skaffar en liten valp. Även om det kan vara perfekt att adoptera en vuxen hund och att ge den en ny familj är det lättare att första gången man blir hundägare skaffa sig en valp och fundera på att adoptera en hund senare istället.

Även om det kan vara bra för dig att bli husse eller matte kan det vara ganska utmanande att ta hand om en valp. Hur utmanande det blir beroende på vilken typ av livsstil du har, vart du bor, och vilken typ av miljö du är planerar att höja den i. Det finns många saker du behöver veta innan du faktiskt får hem din valp. När allt kommer omkring måste du skaffa både kunskap och utrustning till hunden.

Fråga dig själv varför du vill ha en valp

Det första du förmodligen fundera över innan du får en valp är anledningen till att du i första hand vill ha en. Olika människor har olika anledningar till att de vill ha en valp. Det beror verkligen på personen och på hans eller hennes familjs behov.

Fundera över hur det är i ditt fall, varför du vill ha en valp? Tänk på de första anledningarna som dök upp i ditt huvud när du bestämde dig för att äntligen skaffa en valp. Vilken anledning som helst är bra, så länge du gör det för ett gott syfte. Det kan vara för sällskap, för karriären som en framtida uppfödare, för service eller för att vakta din egendom.

Så länge dina avsikter att skaffa en valp är goda och att du inte gör någonting som kan skada valpen, din familj eller andra oskyldiga människor, borde det inte vara några problem med att köpa en valp till dig själv eller för hela familjen.

Har du tid att ta hand om en valp?

Valpar är som dina barn. Om du inte har tid att ta hand om dem, bör du inte skaffa dem. I den bemärkelsen, fråga dig själv om du har tillräckligt med tid att faktiskt ta hand om en valp.

Gilla det eller inte, valpar behöver mycket tillsyn eftersom de fortfarande lär sig världen och de kan fortfarande inte ta hand om sig själva. Utöver det, om du vill att din valp ska vara lydig och väluppfostrad när den förvandlas till en vuxen hund. Allt börjar från det att den är ung. Hur du behandlar den som valp och de saker du lär den när den fortfarande är en valp kommer alla att överföras till vuxenlivet. Det är därför det är nödvändigt för dig att ha tillräckligt med tid för att ta hand om valpen.

Det finns också några hundraser som kräver mer tid och uppmärksamhet jämfört med andra, särskilt om de är extra aktiva eller om de är sällskapliga hundar som verkligen behöver vara runt sina ägare. Så i det avseendet bör tiden du måste ta hand om en valp också bero på rasen du planerar att köpa.

Vilken typ av hund passar din livsstil?

Efter att ha funderat över dina skäl att skaffa en valp och om du har tid att ta hand om en, bör du också fundera över din livsstil och tänka på vilken typ av hund som passar dina behov som ägare.

Upptagna människor som alltid är borta kanske inte kan ta hand om sina valpar ordentligt, särskilt om de bor ensamma. Sådana personer kan gör bäst i att inte skaffa sig någon hund alls. De som är mycket aktiva, älskar att vara utomhus och att de älskar att göra fysiska aktiviteter bör också tänka på att få en typ av hund som är lika aktiv och som de själva är.

För dem som har barn är det nödvändigt att tänka på att välja en valp som faktiskt är säkert att ha runt barn. Det finns raser som kanske inte är lika säkra som andra när det gäller att hantera barn och som du verkligen måste vara hundvan för att hantera. Om du är orolig för din familjs säkerhet bör du skaffa en familjehund, välj en ras som är lojal och skyddande för hela sin familj.

De som föredrar att stanna inomhus bör få en valp som inte är lika aktiv som andra hundar men som ändå är lika älskvärd och kärleksfull.

Bedöm dig själv först och titta på hur du lever ditt liv så att du kan välja en valp som verkligen passar den typ av livsstil du själv har. Om din valp inte passar din nuvarande livsstil kanske den inte kan växa upp frisk och glad hund. Men om du verkligen vill ha en viss ras även om den inte passar din livsstil, kan det vara bäst att göra en livsstilsförändring.

Behoven hos den hundras du funderar på att skaffa

Efter att ha bedömt vilken typ av hund som är bäst för den typ av livsstil du lever, måste du tänka på hundens behov också. Olika raser har sina egna unika behov. Och det är därför det är mycket viktigt för dig att faktiskt lära känna rasen först och att titta på dess behov innan du funderar på att skaffa en valp.

Till exempel kräver en goldendoodle valp mycket uppmärksamhet och lektid av ägaren eftersom det är en väldigt aktiv och sällskaplig ras. Så om du inte kan tillgodose dessa behov, bör du ompröva om du vill ha en goldendoodle eller inte. Samma sak bör göras med alla andra hundraser som du överväger att skaffa.

Så om du inser att hundrasen du funderar på att få har behov och krav som du förmodligen inte kommer att kunna uppfylla även om hundrasen faktiskt passar din livsstil, bör du försöka fundera på att titta på andra raser istället . Titta inte bara på de raser som passar din livsstil utan titta också på de med behov som du faktiskt kan möta. Du och din valp ska kunna mötas halvvägs när det gäller din livsstil och dess behov.

Tidpunkt

Timing spelar en stor roll i många sammanhang, men särskilt när du redan funderar på att få en valp. Även om du kanske har den typ av livsstil som passar valpen och även om du kanske kan tillgodose behoven hos din hund, bör du också försöka tänka på tidpunkten.

I vissa fall kanske du inte kan ta hand om valpen ordentligt på grund av vissa händelser som händer i ditt liv och i världen omkring dig. Till exempel om du ska byta jobb eller flytta kanske du inte har tid och energi att ta hand om valpen. Det kan ta ett tag innan du hinner vänja dig vid din nya livsstil. I vissa fall kan ditt arbete kräva att du reser mycket under en viss period.

Du bör alltså titta på tidpunkten också, inte bara hur väl du och din valp passar varandra ur en långsiktig synpunkt. Det kortsiktiga perspektivet är också nödvändigt på grund av hur allt mycket som händer de första månaderna efter att du köper din valp.

Är det rätt tidpunkt nu eller finns det något som hindrar dig från att ge valpen en smidig första tid i sitt nya hem?

Ditt hem och miljön runt det

Det är också viktigt att du tänker på ditt hem och miljön kring hemmet, eftersom hur valpens hem ser ut också kan spela en stor roll i dess utveckling.

Först och främst, kontrollera om du får hålla en valp eller inte. Om du går på college och bor i en sovsal, kolla först reglerna. För dem som redan bor i lägenhet, ta reda på om din hyresvärd tillåter det. Det finns vissa hyreshus som inte tillåter hundar och andra typer av husdjur.

Om du får ha husdjur där du bor, bedöma bostaden och kontrollera om det är tillräckligt stort för den typ av hund du planerar att skaffa. Och även om din plats är tillräckligt stor, se till att det inte finns några hälsorisker som potentiellt kan skada en nyfiken valp. Detta inkluderar skarpa föremål eller saker som innehåller smådelar eller saker som kan skada din hund om den blir för nyfiken och lekfull.

Den omedelbara miljön utanför ditt hus spelar också en stor roll. Vissa valpar kanske inte gillar storstadslivet. Det finns också hundar som inte är vana vid den typ av väder och klimat som råder där du bor. Det betyder att du inte bara bör kontrollera din miljö utan också vilken typ av hund du planerar att skaffa.

Uppfödaren

Naturligtvis är en av de viktigaste sakerna att veta när du får din valp vem uppfödaren är. Det beror på att många saker kan bero på vilken typ av uppfödare du väljer. Själva temperamentet och hälsan beror helt på uppfödaren och på vilken typ av förhållanden valpen är uppväxt under.

När du kontrollerar uppfödaren är det bäst att välja en som är väl ansedd och som också föder upp valparna i en miljö som är lämplig för dem.

Vikten av var du köper din valp kan inte överdrivas på grund av hur många uppfödare faktiskt blir mer och mer oansvariga nuförtiden bara så att de kan tjäna pengar snabbt på sina valpar. Så i ditt fall är det viktigt att du väljer rätt typ av uppfödare och en som vet vad han eller hon gör.

Om du inte är för försiktig med uppfödaren du väljer kan det visa sig att du får en valp som är sjuk och olycklig på grund av en oetisk uppfödning.

Hur man väljer en uppfödare?

En av de viktigaste bitarna när du ska skaffa en valp är att välja en bra uppfödare att köpa din hund från. Därför är det viktigt att du också måste kunna kontrollera uppfödarens bakgrund och se till att du köper från en uppfödare med gott renome om du vill ha en valp som inte bara är frisk men också glad.

Först och främst, jag rekommenderar starkt att du undviker att köpa din hund från valpfabriker. Om du inte visste är valpfabriker platser där hundar uppföds i stora volymer och med låg standard. De som driver valpfabriker är fortfarande uppfödare, men de är alltför intresserade av att tjäna pengar på att de försöker odla hundar i stora volymer samtidigt som de glömmer vad som krävs för att hålla dessa valpar friska.

Som sådan kan du säga att valpfabriker har undermåliga hälso- och miljöförhållanden som kommer att påverka kvaliteten på hunden du får. Du kan till och med få felaktiga stamtavlor och genetisk bakgrund för valpen du planerar att köpa eftersom de kanske har förfalskats av uppfödaren som driver valpuppfödningen.

Så i så fall, se till att du också gör din del för att göra en bakgrundskontroll av uppfödaren. Här är några riktlinjer som du kanske vill följa när du väljer rätt uppfödare att köpa din valp från:

Bedöm anläggningen

Det första du behöver göra när du personligen vill bedöma och kontrollera uppfödaren du planerar att få din valp från är att kontrollera miljön där valparna föds upp under de första veckorna i sitt liv. Du bör alltid se till att uppfödaren har en ren anläggning som gör att valparna kan hålla sig friska.

Försök att få titta in till där valparna och deras mamma håller till. Om inte, kan du söka efter foton eller gå online för att få bekräftat av andra hundälskare att uppfödaren håller god standard. Men det är alltid bättre att se anläggningen själv eftersom bara du kan bekräfta om miljön är tillräckligt ren för valparna.

Du kanske också vill fråga uppfödaren om du kan kontrollera mor eller far till valparna. Detta är viktigt eftersom valparna kommer att bära genetiken hos sina föräldrar. Om föräldrarna är friska och glada kan du också förvänta dig att valparna blir lika friska och glada de också. Så, i det avseendet, försök att få tillgång till föräldrarna till valparna för att se hur de mår och deras lynne, men även deras stamtavla.

Det kan också vara en bra idé att fråga hur många kullar mamman har på ett år. Det här är en viktig fråga eftersom valpfabrikerna brukar försöka producera så många valpar att både mamman och valparna blir sjuka. Detta är en oansvarig praxis från uppfödarens sida. Men om han eller hon begränsar antalet gånger mamman får valpar, kan du vara säker på att uppfödaren är ansvarsfull.

Att be om referenser bör också vara en del av dina rutinkontroller. Syftet med att be om referenser från uppfödaren är att bekräfta uppfödarens rykte med andra källor. Se till att referenserna själva är ansedda inom hundavelsindustrin, annars kommer deras ord inte att spela någon roll för dig.

Be om dokumentation för försäljningen

Om du har bekräftat att uppfödaren följer god sed när det gäller hundarnas hälsa, bör du också se till att du får med rätt dokumentation om något händer. Det kan finnas några uppfödare som verkar vara ansedda även efter att du har kontrollerat deras bakgrund men deras valpar kan visa sig bli allt annat än perfekta senare.

Se alltid till att kvittot innehåller alla relevanta detaljer som försäljningsdatum, ditt namn, beskrivning av hunden och alla andra saker som du tycker är nödvändiga att inkludera. Det är också viktigt att uppfödaren också listar de saker som förväntas av dig, såsom att få valpen kontrollerad av en veterinär så snart det är möjligt för dig att göra det.

När uppfödaren själv inte tvekar att dokumentera försäljningen är det ett tecken på en ansvarsfull och erfaren uppfödare som vet vad de ska göra och redan har haft att göra med olika kunder under lång tid. Då behöver du förmodligen inte behöver oroa dig mycket.

Är en Goldendoodle rätt hund för dig?

Om du funderar på att få en valp kanske du vill kontrollera om en goldendoodle är det rätta valet för dig på grund av hur den här hunden kombinerar det bästa av golden retriever och pudeln.

Här är en checklista för att veta om en goldendoodle är rätt valp för dig att köpa:

 1. Kan hantera energin och lekfullheten i goldendoodle?
 2. Har du tillräckligt med tid för att knyta an och umgås med en goldendoodle?
 3. Är du tillräckligt aktiv för att ge din goldendoodle den välbehövliga träningstiden den behöver?
 4. Är du tillräckligt ansvarsfull för att träna din goldendoodle?
 5. Kan du klara av de kostnader du får när du skaffar en goldendoodle?
 6. Älskar din familj en hund som är tillgiven och sällskaplig?

Om du svarar ja på någon av dessa frågor är det en god chans att goldendoodle är rätt valp för just dig och din familj.

Hur avgör du om en valp mår bra innan du köper den?

Innan du köper en valp, även om den kommer från en ansedd uppfödare, finns det också ett behov av att du inspekterar valpen för att verkligen kunna avgöra om den är frisk eller inte. När allt kommer omkring vill du inte sluta med lsjuklig valp som inte är lika frisk och lika glad som föräldrarna eller sina bröder och systrar.

Här är några saker du behöver kontrollera:

 1. Titta på valpens temperament för att veta hur den ser på världen och hur den förhåller sig till de andra hundarna runt den. Du vill inte skaffa en valp som mobbar sina syskon eller den som försöker gömma sig från alla andra valpar. Försök att välja en valp som är mitt i klungan och som har ett temperament som liknar resten av kullen.
 2. Det är lätt att kontrollera valpens allmänna hälsa eftersom valpar som är redo att säljas är vanligtvis glada, levande och väldigt livliga. Om valpen inte är det så kan den ha hälsoproblem.
 3. Kontrollera valpen efter tecken på dålig hälsa eller ohälsosamma levnadsförhållanden som loppor, slöhet, krukmage, hosta eller rinningar från ögonen eller näsan.
 4. Se alltid till att uppfödaren ger dig kopior av veterinärbesiktningen av valpen.

Vad ska du göra innan du skaffar en valp?

Innan du får en valp eller tar med dig en hem, här är några av de viktigaste sakerna du alltid bör göra:

 1. Valpsäkert huset för att se till att det inte finns några farliga saker som potentiellt skulle kunna skada hunden. Valpar är ganska nyfikna och kommer att försöka bita sig igenom nästan vad som helst. Det betyder att du bör hålla dem borta från allt som kan vara skadligt för dem att äta. Se också till att det inte finns några hälsorisker som ömtåliga föremål som går sönder och skulle kunna skada valpen om den blir för lekfull.
 2. Se till att ha både rätt utrustning och mat till valpen innan du hämtar den. Detta inkluderar att få en säng eller en låda till den, den behöver också sele eller koppel som passar den senare när den blir äldre. Den behöver hundskålar för mat och vatten så tidigt som möjligt, så att du inte behöver använda en provisorisk skål. Naturligtvis behöver valpen också mat och vitaminer.

Köp också några hundleksaker eftersom valparna är ganska lekfulla och nyfikna. De kommer också att tappa tänder, vilket gör att de gärna vill tugga på saker. Så ge valpen hundsäkra leksaker så tidigt som möjligt så att din valp inte råkar ut för olyckor när den tuggar på saker.

Rådgör med en veterinär och lägg gärna till telefonnumret till veterinären i din telefon. Det är alltid bättre att prata med en expert först så att du vet vad du ska göra med din valp när du får hem den. Din veterinär bör kunna förse dig med en lista över saker som behöver göras innan du får hem valpen, så att du kan förbereda dig så tidigt som möjligt.

Ska jag skaffa en valp om jag jobbar heltid?

Även de som arbetar heltid kan fortfarande skaffa valpar. Det går dock inte lika lätt för dessa människor i motsats till dem som inte alltid arbetar. Det beror på att valpar måste övervakas och ha tillsyn eftersom de kan bli ganska ensamma. Om en valp blir för ensam kan den uppleva separationsångest, vilket kan leda till psykologiska problem i framtiden.

Så för dem som arbetar heltid kan det vara bäst att ha någon i huset som tar hand om valpen när du är borta. Om du är gift eller om du har någon som bor hos dig kommer det troligen inte att finnas några problem med att du arbetar heltid. Men om du bor ensam kan det vara bäst att be en vän eller en granne att ta hand om valpen medan du är borta. Se bara till att den du anförtror valpen åt har hundvana och vet vad hon eller han gör.

Vad ska man tänka på när man köper en valp?
Rulla till toppen