Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Fakta om Goldendoodle

Facts About Goldendoodle

Alla älskar en golden retriever och ingen kan motstå sötheten hos en pudel. Men tänk om vi kombinerar båda raserna tillsammans? Tja, vi får en goldendoodle! Goldendoodle är en bedårande hybridras som har ökat i popularitet bland olika husdjursägare under de senaste tre decennierna. Och även om det kan vara populärt, vet inte många människor mycket fakta om goldendoodle.

Goldendoodle är en hybrid av golden retriever och pudeln. Den har pudelns vänliga natur och golden retrievers utåtriktade personlighet och intelligens. Och medan många människor är allergiska mot olika hundraser, fäller inte goldendoodle så ofta.

Det här är bara några av de grundläggande sakerna du borde veta om goldendoodle. Liksom många andra hundar finns det unika egenskaper hos denna ras. Och om du vill veta mer om goldendoodle har vi mycket mer fakta som kan få dig att intressera dig för denna populära och bedårande ras.

Fakta om goldendoodle
Fakta om goldendoodle

Goldendoodle historia

Som du kanske vet är goldendoodle avkomman till Golden Retriever och pudeln. Det är en relativt ny ras och har bara funnits i mindre än en handfull årtionden. Den här hunden föddes upp först i Amerika i början av 1990-talet men har sedan dess vunnit popularitet på grund av dess många olika älskvärda egenskaper. 

Man tror att det funnits goldendoodles sedan 60-talet eftersom det finns register som visar att det fanns korsningar mellan golden retriever och pudeln redan då. Ändå uppstod deras status som hybridras först på 1990-talet när olika uppfödare faktiskt avsiktligt gjorde det till en poäng att avla golden retrievers med pudlar för att producera goldendoodle.

Det finns också dokumentation som tyder på att goldendoodle avsiktligt uppföddes när labradoodle, korsningen mellan Labrador retriever och pudeln, blev mycket populär. Den ursprungliga labradoodle-uppfödaren har sedan dess uttryckt att han ångrar detta på grund av hur vissa uppfödare har blivit väldigt giriga till den punkt att de nu oansvarigt avlar goldendoodles när labradoodle blev populär.

Därför, om du vill ha en goldendoodle, måste du se till att du får den från en ansvarsfull uppfödare som faktiskt bryr sig om de hundar han eller hon föder upp och inte bara gör det för pengarna. Oansvariga uppfödare av goldendoodles genom åren har lett till uppkomsten av olika goldendoodles som kanske inte har samma typ av utseende och temperament som du förväntar dig av dem.

Goldendoodle, även om det nu är mycket populärt bland olika hundägare, är faktiskt en designerras. Vad det betyder är att denna hundras inte är en officiellt registrerad ras och faktiskt är en ras som anses vara en designerras eftersom den kommer från två olika renrasiga hundraser som skiljer sig från varandra. Det kanske inte är en officiell hundras ännu, men det är en väldigt populär ras i hundbranschen och kan till och med bli en officiell renrasig hund längre fram.

Goldendoodles är också kända som …

Medan goldendoodles är populärt kända under sitt namn ”goldendoodle” namn, är de också allmänt kända för många olika människor och uppfödare med olika smeknamn. Vissa människor kallar dem groodles medan det också finns några som föredrar att kalla goldendoodles helt enkelt som doodles. Alla dessa smeknamn är vansinnigt söta och passar goldendoodlens natur och utseende.

Goldendoodle fysiska egenskaper

Ett av de största problemen som de flesta har med hundar är att de fäller mycket. Detta kan vara ganska problematiskt för personer som är allergiska mot hundhår, eftersom det förvärrar deras allergier. En del av dessa människor kanske älskar hundar men de kan inte umgås med dem på grund av sina allergier.

Goldendoodle kan vara en bra typ av ras för dem som är allergiska mot hundhår. Det beror på att det finns goldendoodles som är allergivänliga och inte kommer att utlösa en persons hundallergier. Och även om du har en goldendoodle som inte är så allergivänlig kan du fortfarande glädja dig åt att veta att denna ras inte tappar mycket i jämförelse med andra typer av hundar.

Det betyder att även om du är allergisk mot hundar, behöver du inte lida för mycket om du har en goldendoodle. Det varierar från hund till hund, men många allergiker tål den här hundrasen.

Det är också trevligt att veta att det kommer göra det lättare för dig att städa, eftersom det inte kommer att finnas många hundhår utspridda runt huset.

De skiljer sig åt i storlek

När du försöker föreställa dig hur en goldendoodle ser ut kan du komma med din egen fusion av en golden retriever och en pudel inuti ditt huvud. Även om vi alla föreställer oss rasen olika så kan goldendoodles faktiskt kan variera när det gäller hur de ser ut. Kort sagt, de är bara olika kombinationer av en golden retriever och en pudel.

När det gäller storlek varierar goldendoodle men faktiskt förlitar sig mycket på sitt pudelarv. Medan golden retrievers inte nödvändigtvis varierar i storlek, kommer pudlar faktiskt i alla möjliga storlekar. Det finns mini-, medel- och standardpudlar. Det är därför goldendoodles verkligen varierar i storlek eftersom de kan vara väldigt små och kan till och med vara så tunga som 45 kg beroende på deras arv.

Och även i färg

På samma sätt varierar färgen som en goldendoodle kommer in också beroende på dess genetik. Även om den kommer med den ”gyllene” taggen i sitt namn, är goldendoodle inte alltid gyllene och har inte alltid golden retrievers standardguldfärg. I själva verket är inte alla golden retrievers faktiskt guld, till att börja med, på grund av hur de också finns i alla möjliga färger.

Med det sagt varierar goldendoodle-färgen inte bara beroende på färgen hos dess golden retriever-förälder utan också beroende på genetiken hos båda sina föräldrar. Det är därför det kommer att finnas några goldendoodles som kommer i svart, choklad och bruna. Så, med det, låt inte namnet lura dig för att inte alla goldendoodles finns i guldfärger.

Till skillnad från hur goldendoodle storlek och hårfärg skiljer sig, är dess päls vanligtvis densamma när det gäller utseendet. Goldendoodles har lurviga och lockiga pälsar som skiljer sig från Golden Retrievers raka päls. Ändå är pälsen på goldendoodle lika tjock som dess golden retrieverföräldrar. Och återigen finns det ingen garanti för att goldendoodle-håret är allergivänligt men det är väldigt mycket mer uthärdligt på grund av hur denna ras inte fäller så mycket.

Temperament och personlighet hos goldendoodle

När du tänker på en pudel kanske då får dåliga associationer på grund av att vissa bara har dem som leksakshundar och accessoarer och inte uppfostrar dem alls.

När man tänker på en Golden Retriever, brukar många tänka på en aktiv hundras som älskar att leka och är väldigt glad, atletisk och energisk. Goldendoodle är mycket som golden retriever i det avseendet. Även om det kanske inte är lika bra på apportering som Golden Retriever själv, är goldendoodle nästan lika atletisk och lika energisk som sin förälder. De kan vara så stora som 45 kg men goldendoodles är lekfulla raser som älskar att gå på promenader och är också praktiska djur att ha med om du är ute på vandring eller utomhusäventyr. 

Det är därför goldendoodles kräver mycket motion och aktivitet. De är perfekta för ägare som föredrar att ha hundar som är lika energiska och lika atletiska som de är. Så nästa gång du åker ut, låt bara din goldendoodledoodle följa med dig.

Och på liknande sätt …

De är de största lekkamrater som någon kan ha.

Om du vill ha en hundras som är extra lekfull och inte har något emot att spendera mycket energi på att röra, hoppa och leka inte bara med dig utan också med dina andra hundar, goldendoodle är en av de bästa lekkamraterna du kan ha.

Goldendoodles älskar ofta att umgås med sina ägare och är mycket benägna att spendera en hel dag på att försöka umgås med dem. Utöver det kan de vara ganska lekfulla och skulle alltid vilja leka med dig på alla upptänkliga sätt. Men detta är inte bara sant när det gäller hur de behandlar människor men de är också lika lekfulla och sällskapliga med dina andra hundar och husdjur.

Detta leder oss till det faktum att …

De är de perfekta familjehundarna att ha.

Bortsett från att goldendoodles är aktiva, lekfulla, atletiska och mycket sällskapliga, har de också temperamentet från golden retriever och pudeln kombinerat. Det gör dem till hundar som är mycket vänliga och som är extremt kärleksfulla inte bara till hela familjen utan också till andra husdjur och människor som de kommaer i kontakt med. Du kan även förvänta dig att de behandlar gästerna med samma typ av lekfull glädje som de skulle med sin familj.

Med detta sagt är goldendoodle den perfekta familjehunden eftersom alla i familjen kan njuta av denna ras. Barn i rätt ålder kan umgås och leka mycket enkelt med dem utan att du behöver oroa dig för farorna med att de leker med en hund. Du och din partner kan enkelt tillbringa en hel eftermiddag med att jogga runt i parken med din trogna goldendoodle. Och även om du inte gör någonting skulle din goldendoodle älska att umgås med dig i vardagsrummet när du njuter av ditt favoritprogram.

I den meningen kan goldendoodle vara en lika stor del av din familj som någon av dina familjemedlemmar är. De kommer att behandla sig själva som en del av familjen och kommer att älska hela familjen lika mycket. Och om du har andra husdjur kommer din goldendoodle lätt att komma överens med dem eftersom de vanligtvis inte har den aggressiva karaktären som vissa hundraser har mot andra djur.

Vanor hos en goldendoodle

De älskar vattnet

Förutom att vara kända för att vara hundar som är extra vänliga och lekfulla och är mycket sällskapliga och aktiva, är dessa energiska goldendoodles faktiskt instinktiva simmare som kommer att älska allt om vattnet. De är inte rädda för bad och kommer faktiskt att älska det när vattnet stänker på pålsen eller när du tar med dem i badkaret.

På samma sätt kommer goldendoodles alltid att älska att simma och kommer inte att tveka att gå i vattnet när de känner ser en strand i närheten. Så atletiska som de är, de är fantastiska simmare som kan tillbringa mycket långa perioder i vattnet utan att bli trötta på grund av hur höga energinivåerna är och hur de helt enkelt älskar vattnet.

I den meningen är goldendoodles perfekt för familjer som älskar vattnet. Om du råkar bo nära stranden eller sjön kan du helt enkelt ta din goldendoodle dit för ett snabbt dopp. Och när du vill åka på sommarresa är goldendoodle den perfekta följeslagaren att ha på grund av hur denna ras har ett unikt kärleks-kärleksförhållande med vattnet så att det inte kommer att tveka att simma när den ges chansen att göra det.

Du kan inte förvänta dig att de är vakthundar

Med tanke på att goldendoodle sätt är att vara vänlig och lekfull med människorna omkring den, borde de vara de sista hundarna att tänka på om du vill att en hund ska bevaka ditt hus eller vaka över din egendom. 

Det beror på att de är så vänliga att de kanske inte ens försöker skilja vän från fiende eller familj från främling. Du skulle lätt märka att din goldendoodle blev vän med människor som den just hade träffat på gatorna medan du gick eller gäster som är nya i ditt hem. I vissa fall kan de till och med behandla dessa människor bättre än de skulle på grund av hur vänliga goldendoodles verkligen är.

Dessutom kommer du inte heller förvänta dig att din goldendoodle skäller på främlingar på grund av deras vänliga natur. Deras högsta prioritet är att bli vän med någon de just träffat istället för att faktiskt agera lite fientligt mot dem. Det är därför det finns en större chans att din goldendoodle blir kidnappad av rånare tillsammans med dina hushållsartiklar än att din goldendoodle som varnar alla i huset att det finns en inbrottstjuv som hade kommit in i huset.

De är bra servicehundar

Trots att goldendoodles är extra vänliga och kan vara ganska lekfulla, bär de fortfarande genetiken hos sina golden retrieverföräldrar. Golden retrievers är särskilt kända för sin förstklassiga intelligens och lydnad. Det är därför många av de servicehundar vi ser att hjälpa funktionshindrade medlemmar i samhället är golden retrievers.

I det avseendet, eftersom goldendoodles har genetiken hos golden retrievers, är de fortfarande mycket kapabla och intelligenta nog för att utbildas som servicehundar. De kan vara lekfulla men de är fortfarande mycket lydiga hundar som du enkelt kan träna för att vara ledarhundar.

Goldendoodles kan också utbildas för att vara terapihundar som arbetar på sjukhus och vårdhem. Du kan lära dem att ta hand om de sjuka för att göra dem lyckliga, precis som hur golden retrievers också tränas för att göra detsamma. Och för äldre människor som vill ha uppmuntran i vård- och äldreboenden, är goldendoodles de bästa servicehunden på grund av deras vänliga och lekfulla natur.

Att leva med en goldendoodle

Goldendoodles är i allmänhet friska hundar

En annan anledning till att du ska köpa en goldendoodle som familjemedlem är att denna hundras är mycket motståndskraftig, tålig och i allmänhet frisk. Goldendoodles anses vara en av de hälsosammaste och mest populära raserna du kan hitta idag. De är inte lika benägna att drabbas av olika krämpor och sjukdomar jämfört med andra raser.

Anledningen till att goldendoodles är tålliga, motståndskraftiga och friska är det faktum att det är en hybridhund. Uppfödare vet att många renrasiga hundar i allmänhet är mottagliga för vissa typer av sjukdomar och hälsotillstånd på grund av hur begränsad deras genpool är. Det betyder att renrasiga hundar lätt överför de genetiska problem som deras föräldrar hade och som har ärvts från tidigare generatoner av hundar.

Detsamma gäller inte för goldendoodles på grund av att den är en kombination av golden retriever och pudeln, två olika raser som kommer från olika genetiska släkter. Det betyder att oavsett genetisk svaghet som Golden Retriever eller pudeln kan avhjälpas med den genetiska styrkan hos den andra föräldern från en annan ras.

Med andra ord kan du förvänta dig att goldendoodle har färre genetiska svagheter jämfört med sina föräldrar. De har i allmänhet längre livslängd och kan leva i upp till 15 år utan många olika problem och krämpor. Du kan faktiskt förvänta dig att din goldendoodle ska kunna leva så länge att dina barn praktiskt taget kommer att växa upp tillsammans med den.

Ändå, bara för att goldendoodles i allmänhet är friska och har längre livslängd, betyder det inte att de är oövervinnliga hundraser. Du måste fortfarande ta dem till veterinären för regelbundna hälsokontroller, så att din veterinär kan upptäcka tidiga tecken på sjukdomar eller hälsotillstånd. Dessutom, om din goldendoodle blir sjuk, bör du vara försiktig och ta den till veterinären omedelbart. Det är också viktigt att du måste förse din goldendoodle med rätt typ av mat så att den växer upp frisk, motståndskraftig och tålig.

Ge dem mycket utrymme

Om du bor med en goldendoodle eller om du just hämtat hem ett, är det viktigt att du ger din hund mycket utrymme i sitt nya hem. Goldendoodles, på grund av hur aktiva och lekfulla de är, kräver mycket utrymme för att röra sig och springa runt. De bor i allmänhet bättre i hus som är medelstora och har en bakgård där de kan få vara ute och leka.

Med andra ord kanske det inte är perfekt för dig att ha en goldendoodle om du bor i en mindre lägenhet. Du måste kunna erbjuda din hund det utrymme som den behöver för att känna sig fri att röra sig och leka. Det är därför goldendoodles fungerar bättre om du bor i hus som är tillräckligt stort för att de ska kunna röra sig.

Du vill inte att de ska bli uttråkade

Goldendoodles är inte som alla andra hundar i den meningen att de kan gå på några dagar utan mental och fysisk stimulering. Till skillnad från deras pudelföräldrar som inte behöver mycket uppmärksamhet, kräver goldendoodles att du ger dem mycket uppmärksamhet. De blir lätt uttråkade när de inte gör någonting. Så om du funderar på att skaffa en goldendoodle så bör du fundera på om du kan ge din hund tillräckligt med kärlek, omsorg och uppmärksamhet som den behöver för att se till att den inte blir uttråkad.

När en goldendoodle blir uttråkad blir den inte så glad och så lekfull som den borde vara. En goldendoodle kräver minst 30 minuters träning om dagen så att den blir stimulerda mentalt och fysiskt. Det är bäst att ge dem leksaker som är en utmaning (tex iq-spel förhundar) så att både deras sinne och kropp utövas samtidigt. 

Den idealiska ägaren till en goldendoodle bör vara någon som inte är för upptagen med arbete och personliga mål att han eller hon inte kan ge sin hund den uppmärksamhet och kärlek som den behöver och förtjänar. Det faktum att en goldendoodle älskar uppmärksamhet bör aldrig förbises. Därför bör goldendoodle-ägare alltid vara närvarande eller ha någon annan som kan se till och leka med hunden.

Även om en goldendoodle är väldigt lättsam, att drabbas de ofta av separationsångest. Människor som alltid är på jobbet bör inte skaffa en goldendoodle. Ja, om de inte har någon annan hemma som kan hjälpa till med hunden så klart. Om du är ensamstående förälder och du är osäker på om du kan stanna hemma hela tiden eller inte, borde du nog tänka två gånger på att få en goldendoodle. Dessa hundar drabbas ofta av separationsångest. De drabbas både mentalt och känslomässigt om du inte har möjlighet att stanna hemma tillräckligt länge för att ge din hund den uppmärksamhet den längtar efter.

Den bästa miljön för en goldendoodle

Som nämnts är den bästa typen av miljö att hålla en goldendoodle i ett hus som har tillräckligt med utrymme för att kunna röra sig och springa runt. Du kanske kan ha den i en lägenhet men se till att det finns tillräckligt med utrymme för din goldendoodle att vara aktiv i. Om inte, kan det vara bäst att flytta ut och hitta ett större hem för dig och din hund.

Bortsett från det måste du också kunna tillhandahålla ett säkert bostadsutrymme för din goldendoodle. Det betyder att det inte bör finnas några farliga föremål som den lätt kan komma i kontakt. De är ju väldigt lekfulla, och då händer det lätt en olycka. Håll vassa och spetsiga föremål bortplockade och se till att det inte finns mycket ömtåliga saker. Din hund kommer att välta ner saker och saker kommer att gå sönder.

Goldendoodles trivs bäst när det också finns andra människor eller husdjur runt den. Du borde kanske tänka två gånger om innan du skaffar en goldendoodle ifall du ska leva ensam med den. Om du inte har en familj kan det vara bäst att skaffa en andra hund eller ett annat husdjur så att din goldendoodle inte känner sig så ensam när du är på jobbet eller om du av någon anledning måste åka hemifrån.

Slutligen, se alltid till att du har en mjuk plats för din goldendoodle att vila på när den är trött och se till att den har lätt tillgång till en rent på grund av hur aktiv den här hunden är.

Fakta om Goldendoodle
Rulla till toppen