Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Nackdelar att se upp med när man skaffar en Goldendoodle

Disadvantages to look for when getting a Goldendoodle

Ett av de viktigaste stegen innan man får en hund är att undersöka vilka raser som passar bäst för din livsstil. En viktig del av den efterforskningen är att undersöka nackdelar och potentiella hälsoproblem. Så vilka problem är vanliga hos en Goldendoodles?

Några av de vanligaste problemen med Goldendoodles är knutna till separationsångest och deras behov av träning. Utöver detta är ledproblem och sjukdomar i nervsystemet också sjukdomar som kan drabba en Goldendoodle.

Den här artikeln kommer att förklara hur man hanterar dessa frågor och hur de kan komma att påverka ditt liv, samt vilka behandlingar som är mest lämpliga för de vanligaste hälsoproblemen.

Vilka för- och nackdelar finns det med att köpa en blandras?

När man ska skaffa hund och undersökere lämpliga raser är det många människor som står inför valet om de ska få en renrasig hund eller en blandras. De flesta förknippar renrasiga hundar med hälsa, men det finns många anledningar till varför du bör överväga en blandras.

Till att börja med kommer en renrasig hund från en ansedd uppfödare att kosta dig en hel del pengar. Designer raser kan förstås också vara dyra, men kostar i regel mindre än en renrasig hund. Dock har priserna på raser som till exempel goldendoodles stigit något ofantligt de senaste åren och har till och med blivit mycket högre än renrasiga hundar.

Utöver detta om du inte letar efter ett specifikt drag hos din hund är det också ett alternativ.

Dessutom är det högre risk att renrasiga hundar har typiska hälsoproblem för sin ras. Detta har att göra med historien om konkurrerande hundavel i England. När detta tog vindhunduppfödare förbjöds av kennelklubbarna att avla renrasiga hundar vid sidan av sin ras. Detta leder ofta till avel på hundar i samma familj. Dessa avelsmetoder infördes för att öka antalet hundar som ärver önskade egenskaper som är specifika för deras ras. Men det orsakade också en brist på genetisk mångfald. På grund av detta uppträdde specifika hälsoproblem allt oftare.

Om båda föräldrarna är bärare av en gen som kan orsaka sjukdom, kommer avkomman sannolikt att drabbas av sjukdomen. Om föräldrar är av olika raser kommer valpen sannolikt inte att föra sjukdomen vidare. Men om båda föräldrarna är av samma ras kommer denna specifika gen att dyka upp oftare med tiden.

Några av de mest kända problemen som orsakats av denna typ av avel kan man se hos Bulldogs, Grand danois, Golden Retrievers och King Charles Spaniels. King Charles Spaniels har modifierats på ett sätt som gör att ungefär en tredjedel av alla hundar har hjärnor som är för stora för sina skallar. Det orsakar dem smärta under hela livet. Golden retrievers är mer benägna att drabbas av cancer och idag dör cirka 60% av alla Golden retrievers av cancerrelaterade orsaker. Det är vanligt att Grand danois föds med hjärtan som är för små för att försörja deras kroppar med syre. Hälsoproblemen är kanske mest framträdande med Bulldogs. De har klämda näsor som gör det svårt att andas och deras huvuden är vanligtvis för stora för vanliga födslar, så det krävs vanligtvis kejsarsnitt. Alla hälsoproblemen gör att de har en livslängd på 6 år.

De flesta av dessa hälsoproblem kan förbättras med korsavel. Genom att avla en renrasig hund med stor risk att få en viss sjukdom med en annan hund av en annan ras som inte bär genen för den sjukdomen, kan hälsoproblem undvikas. Resultaten är vanligtvis fantastiska men utan en ordentlig analys kan resultatet ändå bli fel.

Har Goldendoodles några specifika problem?

Goldendoodles som en ras har några saker att se upp för när man köper dem. Även om det finns en ganska enkel lösning för dem alla är det viktigt att överväga hur dessa saker skulle kunna påverka ditt liv om du inte kan avhjälpa dem. Goldendoodles är mycket känsliga för dessa frågor och det är viktigt att du kan anpassa dig till dem om du inte kan eliminera dem.

De viktigaste sakerna du bör se upp för är F-status för din Goldendoodle, social ångest, mängd motion och priset.

F-status för din Goldendoodle är viktig för att bestämma din Goldendoodle-valps härkomst. F-kategorierna avgör din hunds status. Den mest eftertraktade kategorin är F1-kategorin. En hund som hör till denna kategori är en avkomma till en Golden Retriever och en pudel. Hundar som tillhör F2-kategorin är födda från Goldendoodle-föräldrar och F3-kategorin involverar alla hundar utanför F2-kategorin. Detta är viktigt när du bestämmer vilka potentiella problem din hund kan ha, beroende på vilken förälderras som är mer uttalad.

Social ångest är ganska vanligt med denna korsning. Medan Goldendoodles är kända för att vara mer anpassningsbara än de flesta andra hundar, är detta en sak som de inte tolererar bra. Deras kärleksfulla och tillgivna personlighet gör att de lätt knyter kontakt med sin familj. När bindningen har bildats utvecklas deras ångest. Om de ofta får vara ensamma kan de börja utveckla destruktiva beteendemönster som att tugga allt i deras närhet.

Även om Goldendoodles vanligtvis är små när man jämför med många andra hundar behöver de mycket träning. Regelbunden träning är bra för alla hundar, men i fallet med Goldendoodles kan detta också hjälpa till med några av de hälsoproblem som är specifika för rasen. De flesta veterinärer rekommenderar ungefär en timmes aktivitet dagligen beroende på din hunds storlek och ålder. Detta kan innehålla en mängd olika aktiviteter som är perfekta om ägaren också är en aktiv person. Det är dock viktigt att dessa aktiviteter kombineras med lite lektid.

En annan sak som är viktig för alla potentiella ägare är priset. Eftersom Goldendoodles är en designerras är det ingen överraskning att de kommer med en rejäl prislapp, var som helst mellan 15000 och 45000 kr är vanligt förekommande. Det finns många saker som påverkar priset och det beror mest på de egenskaper du letar efter i din Goldendoodle och hur sällsynta de är.

Vilka hälsoproblem ska man leta efter när man får en Goldendoodle?

Goldendoodles anses i allmänhet vara en hälsosam ras, men det finns vissa hälsoproblem som är knutna till dem, såsom atopisk dermatit, kranialkorsbandsluptur, epilepsi, höftdysplasi, von Willebrands sjukdom och andra liknande tillstånd. De flesta av de vanligt förekommande tillstånden är antingen knutna till lederna, särskilt knäna, och problem med nervsystemet.

Atopisk dermatit är ett hudtillstånd som innebär allvarliga allergiska reaktioner. Denna reaktion orsakas antingen genom att andas in eller absorbera allergener genom hudytan. Några av de mest uppenbara symtomen på detta tillstånd är klåda, rodnad och illaluktande tassar och öron. Det är behandlingsbart och det finns ett stort utbud av behandlingar för symtomen.

Cranial Cruciate Ligament Rupture är ett tillstånd som involverar korsbandet som till stor del är ansvarigt för stabiliteten i knälederna. Om det inte behandlas kommer tillståndet att orsaka belastning under åtgärder som involverar gångjärnsrörelser. Om ligamentet sönderdelas kommer det troligtvis att läka sig själv inom 6 veckor om hunden vilar ordentligt. Detta kan kombineras med Patellar Luxation, vilket innebär att knäskålen faller ur sin position. Den bästa lösningen för detta problem är kirurgisk behandling för att få bästa resultat.

Progressiv retinalatrofi eller mer allmänt känd som nattblindhet. Det orsakas av degenerering av retinala nervceller och kommer att visa sig som nedsatt syn i mörkret och kan utvecklas till blindhet i medelålders Goldendoodles. Tyvärr finns det ingen behandling för detta tillstånd.

Von Willebrands sjukdom är en koagulationsstörning orsakad av trombocytfunktion. Detta är vanligtvis inte ett allvarligt tillstånd, och det är sällan livshotande. Den är lättast att känna igen genom kraftig blödning och mycket skador eftersom de läker mycket långsammare än hos andra hundar. Det finns inget känt botemedel men vissa behandlingar som hjälper till att läka har utvecklats och de har visat sig vara mycket effektiva, såsom speciella koagulationssvampar eller styptiskt pulver.

Höftdysplasi är vanligt hos många olika hundraser. Det märks vanligtvis medan valparna fortfarande är unga. Detta tillstånd ärvs genetiskt och får höftlederna att utvecklas oregelbundet. De flesta uppfödare kontrollerar sina hundar radioaktivt för detta tillstånd och tar bort hundar med detta tillstånd från aveln, så du kommer förmodligen att kunna undvika detta tillstånd.

Vanliga frågor FAQ

Q1: Vilka vanliga problem kan uppstå hos Goldendoodles? A1: Vanliga problem hos Goldendoodles inkluderar separationsångest, träningsbehov, ledproblem och sjukdomar i nervsystemet.

Q2: Vilka för- och nackdelar finns det med att köpa en blandras? A2: Fördelar inkluderar lägre kostnader och minskad risk för ärftliga hälsoproblem. Nackdelar kan vara brist på genetisk mångfald.

Q3: Har Goldendoodles specifika problem? A3: Goldendoodles kan ha problem relaterade till F-status, social ångest, träningsbehov och priset.

Q4: Vilka hälsoproblem ska man vara uppmärksam på med en Goldendoodle? A4: Några hälsoproblem att vara medveten om inkluderar atopisk dermatit, kranialkorsbandsluptur, epilepsi, höftdysplasi och von Willebrands sjukdom.

Q5: Vad kan göras vid diagnos av höftdysplasi hos en Goldendoodle? A5: Vid diagnos av höftdysplasi kan veterinären föreslå lämpliga behandlingsalternativ, inklusive kirurgi om det behövs, och råd om hantering av tillståndet.

Nackdelar att se upp med när man skaffar en Goldendoodle
Rulla till toppen