Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

4 Kommandon och trix för att lära hunden

4 Commands and Tricks to Teach the Dog

En av de bästa sakerna med att vara hundägare är att kunna lära den nya kommandon och trix. Hundar är några av de smartaste djuren på planeten och kan enkelt lära sig nya kommandon och trix som kan vara lite för komplexa för andra djur. Med det sagt finns det många olika kommandon och trix som kan läras ut för de flesta hundar. Men vilka är de fyra bästa kommandona och trix som du bör lära din hund?

När du undervisar din hund och lär den olika kommandon, brukar de fyra viktigaste sitt, ligg, kom hit, sitta och stanna kvar. Under tiden, om du vill att din hund ska lära sig snygga tricks som kan imponera på gästerna, är de bästa rulla runt, vacker tass, stå och hämta.

Hundar är tillräckligt smarta för att lära sig fler kommandon och tricks. De kan även lyckas lära sig saker som du inte vill. Men när det gäller att lära hundar kommandon och tricks så har jag några förslag.

kommandon och trix att lära hunden
Roliga kommandon och trix att lära hunden

Hur många kommandon och tricks kan en hund lära sig?

Om du har tagit hand om hundar tidigare, så vet du att dessa djur är några av de smartaste varelserna på planeten. I det avseendet är det ganska normalt att de flesta hundar enkelt kan lära sig vissa kommandon och trix beroende på vad deras ägare lär dem. Det beror på att dessa djur är tillräckligt intelligenta för att komma ihåg saker som du lär dem och associerar några av deras vissa beteenden med belöningar.

Lär din hund saker genom att använda positiv förstärkning

På tal om belöningar är det bästa sättet för dig att lära ut en hund kommandon och trix genom att använda ett belöningssystem eller genom att dra nytta av positiv förstärkning. Det är i princip när du skulle belöna en hund eller förstärka ett visst beteende genom att ge den något den älskar. I det här fallet är belöningen vanligtvis en godsak eller ibland till och med uppmuntrande handlingar som ett klapp på huvudet, maggos eller ett entusiastiskt sätt att berätta för din hund att du älskade vad den gjorde.

I det avseendet, när du vill belöna din hunds beteende eftersom du vill att den ska komma ihåg den åtgärden i kombination med ett kommando eller ett trick, måste du komma ihåg att hundar fortfarande har gränser för hur många kommandon och trix de kan lära sig. Det är därför det är viktigt för dig att se till att du väljer vilka beteenden du vill förstärka.

Hundar kan komma ihåg över 250 ord

Som sagt, hundar är smarta nog att faktiskt lära sig och förstå över 250 ord och uttryck från mänskligt tal. Tekniskt sett kommer de förmodligen inte att förstå vad vi säger, men de kan komma ihåg dessa ord och fraser och till och med associera dem med vissa beteenden. De vet vad husse eller matte uppmanar dem att göra. Det är i princip hur hundundervisning och kommandogivning fungerar.

Även om hunden är svart, tror man att inte alla av dem verkligen kan associera alla de ord du säger med vissa handlingar från deras sida. Det är därför hundar i genomsnitt bara kan komma ihåg cirka 20 kommandon och tricks. Så du får helt enkelt välja dem som du tycker är viktigast.

Det är därför jag har listat de fyra kommandona och trix som jag tycker är de grundläggande som varje hund borde veta. Efter att ha lärt dessa fyra kommandon och trix är det nu upp till dig att lära den de andra sakerna du tror är användbara för dig och din hund.

Fyra kommandon som varje hund ska veta

När det gäller att lära din hund grundläggande kommandon som den ska veta, här är de fyra viktigaste:

 1. Kom hit

Högst upp på vår lista för de grundläggande kommandona som hundar bör veta är kommandot ”kom”, ”hit”, eller ”kom hit”. Anledningen till att jag tar upp detta först är att varje hund faktiskt borde veta när den ska komma till sin ägare. Om hunden inte vet när den ska komma, kanske de flesta andra trix inte ens fungerar alls. Det är också ett kommando som kan rädda livet på din hund om den skulle hamna i en farlig situation.

När du lär en hund hur man ska komma, kanske du måste lära den namnet först. Det beror på att en hunds namn är huvudordet du bör använda för att få uppmärksamhet från din håriga vän. Genom att helt enkelt säga ”Fido” kommer Fido faktiskt att rikta sin uppmärksamhet mot dig, och vänta på ditt nästa kommando.

Att lära en hund sitt namn är ganska enkelt. I många fall, så länge du ofta använder namnet runt den medan du visar en positiv attityd mot den medan du använder namnet, kommer det att börja associera sig med det namnet. I vissa fall kan du dock behöva använda belöningssystemet för att lära din hund sitt namn. När din hund redan känner till sitt namn är det lätt att bara ropa på den. Den riktar då sin uppmärksamheten mot dig. Hunden associerade sitt namn inte bara till sig själv utan också möjligen en belöning av något slag.

Efter att ha lärt din hund sitt namn, här är de saker du behöver göra för att lära dig hur du kommer till dig:

 • Välj ett kommandoord som ”kom” eller till och med något så enkelt som din hunds namn eller någon form av signal du vill använda.
 • Efter att ha fått din hunds uppmärksamhet, använd kommandot du valde för att be den komma till dig. Du kan använda ”kom” hela tiden.
 • När du ropar på din hund med hjälp av kommandoordet, använd en godis eller någon annan belöning för att locka den till dig. Då kommer hunden att associera kommandot och handlingen att komma till dig som något som gör att den förtjänar en belöning.
 • Gör denna övning en eller två gånger dagligen i cirka 10 minuter åt gången. Försök att minska frekvensen av att din hund får belöning när du ber den komma till dig. Din hund kommer senare att svara på ditt kommandoord med eller utan godis eller belöning.
 1. Sitt

Sitt-kommandot är ett utmärkt sätt för dig att lära din hund att bete sig och stanna kvar i vissa situationer. Ett enkelt ”sitt” kommer att uppmana ditt husdjur att vara lugnt och sitta ner i stunder när du vill att det inte ska göra annat än att sitta. Det finns faktiskt två olika effektiva metoder för att lära din hund att sitta.

Metod A:

 • Stå framför din hund medan du håller sin godis framför den. Ge inte hunden godiset och se till att den inte försöker springa mot dig för att få godis.
 • När hunden väntar på att du ska ge den sin godbit kommer den att börja sätta sig på bakbenen när den blir otålig för dig att överlämna belöningen.
 • När du ser din hund börja sätta sig ner, använd kommandoordet ”sitt” så att den börjar associera ordet med den åtgärd den gör. 
 • När din hund har satt sig ner, ge den snabbt sin belöning, så att den förstår att den åtgärd den utförde var förknippad med en belöning.
 • Gå tillbaka ett steg eller två och låt den komma närmare dig. Upprepa samma process ovan medan du fortfarande använder ”sitt” -kommandot för att uppmana den att sitta.
 • Gör den här övningen en eller två gånger om dagen i minst tio minuter tills den börjar sitta när du använder kommandoordet ”sitt”. Men vad du behöver göra när du gör övningen är att undvika att ge det en belöning om den sätter sig innan du använder kommandot. Se alltid till att den bara kommer att sitta ner när du använder kommandoordet för att det ska sitta och att du bara kommer att belöna det efter det.

Metod B:

 • Den andra metoden innebär att använda godbiten som ett lockmedel istället för att använda det som en belöning i slutet. Det är därför metod B ofta kallas lockande.
 • Vad du behöver göra här är att väcka din hunds uppmärksamhet tills den kommer nära dig. Se till att den står upp och inte sitter.
 • Knäböj framför hunden och håll godis framför huvudet. Flytta godisbiten stadigt uppåt på huvudet så att den börjar luta huvudet uppåt för att försöka knapra på den. Ge den inte sin belöning ännu men du kan låta det nafsa lite på den.
 • När hunden lutar huvudet uppåt medan du flyttar godbiten, kommer den att sätta sig på bakbenen för att försöka få en bättre vinkel för att nå godiset.
 • När hundens rumpa når golvet, ska du släppa godis och låta den äta. Men under hela tiden är det absolut nödvändigt att du inte använder kommandoordet ”sitt” än.
 • Upprepa samma process några gånger till. Efter det, försök att göra det utan godis i handen. Försök istället att göra det med en stängd näve medan du får din hund att tro att du har en godisbit i handen. Det kommer sannolikt att göra samma sak, även utan godis.
 • När din hund redan är van vid att sitta ner när du gör åtgärden med handen, försök associera samma åtgärd med kommandoordet ”sitt” medan den sätter sig på golvet. Vid denna tidpunkt kommer det att börja associera åtgärden med din handsignal och kommandoordet ”sitt”.
 • Medan du gör den här övningen, börja ta bort handsignalen men se till att du fortfarande använder kommandot. Gör detta upprepade gånger tills hunden nu är van vid att sitta ner utan att du använder en handsignal.
 1. Ligg

Kommandot ”ligg” kan du lära ut på samma sätt. Här är målet att hunden ska lägga sig ner på golvet. Detta liknar mycket ”sitt” -kommandot men ”ligg” är ett utmärkt sätt för dig att förbereda hunden för fler trix som den kan lära sig senare. Detta inkluderar trix som ”rulla runt” eller ”spela död”.

Så här lär du ut kommandot ”ligg”:

 • Ta din hund till ett rum där det inte finns mycket distraktioner. Målet här är att tråka ut din hund så att den inte har många saker att göra. Badrummet kan vara ett bra ställe att börja på. Så länge det inte kommer att bli mycket distraktioner i rummet kommer rummet att vara tillräckligt bra för att din hund ska lära sig kommandot ”ligg”.
 • Vänta tills din hund börjar lägga sig när den har för tråkig. Så snart du ser den lägga sig ner, använd kommandot ”ligg” under dess rörelse. När det har gått ner på golvet, ge det med en godbit.
 • Därifrån, be din hund att stå upp genom att locka den med en annan godis eller en belöning. Vänta tills det blir uttråkad igen så att det börjar lägga sig på golvet. Återigen, använd kommandoordet ”ligg” och ge det sin belöning efter åtgärden.
 • Börja använda kommandona ”ligg” och ”stå” samtidigt som du ger din hund en godisbit varje gång den lyckas med dessa åtgärder. Försök göra samma sak utan att hunden får en godis varje gång, när din hund har vant sig vid kommandona. Upprepa stegen efter behov.
 1. ”Stanna” eller ”stanna kvar”

I motsats till vad många tror, ​​kommandot “stanna” skiljer sig från ”sitt” -kommandot men det finns fortfarande några likheter. Den grundläggande förutsättningen för detta kommando är att se till att din hund kommer att stanna på sin plats oavsett sin position. Det kan stå, sitta eller ligga hela tiden så länge det stannar på plats tills du använder ett släppord som gör att det kan röra sig igen.

Det finns två steg för att lära ut kommandot ”stanna” eftersom du måste lära ut släppordet och kommandot ordet separat. Men släppordet bör prioriteras.

Undervisa släppordet:

 • Välj ett släppord som du tycker är lätt att säga och förstå för din hund. Något så enkelt som att säga ”okej”, ”gå” eller ”hopp och lek” kan vara lätt nog för din hund att förstå.
 • Stå några meter från din hund. Kasta en godbit framför den men se till att du gör det en bit bort från hunden så att den måste gå framåt för att nå den.
 • Så snart du ser din hund nå mot maten, använd släppordet så att det associerar handlingen att gå framåt från en stationär position med släppordet och godiset.
 • Upprepa övningen tills din hund inte längre behöver en godisbit för att den ska gå framåt.

Undervisa kommandot ”stanna”:

 • Det är viktigt att lära sin hund ”sitta” eller ”ligg” -kommandona först innan du lär hunden att stanna. När du har gjort det kommer du att kunna lära det kommandot ”stanna”.
 • Sätt hunden i ”sitt” eller ”ligg” och ge den en godsak efter det. Vänta några ögonblick innan du ger det ytterligare en behandling så att det börjar associera handlingen att vänta på plats med en belöning.
 • Gör samma övning upprepade gånger samtidigt som du ökar tiden mellan första och andra godis.
 • När din hund redan kunde vänta under en längre tid, försök att lägga lite avstånd mellan dig och hunden efter att du har sagt att den ska sitta eller ligga. Ta ett eller två steg tillbaka och observera vad den kommer att göra. Om den följer dig utan att du uppmanat den att komma är den ännu inte redo för detta steg. Men om den stannar kar och är tillräckligt tålmodig för att du ska kunna ge den en belöning, är din hund redo.
 • Efter att ha skapat lite avstånd mellan dig och hunden, ge den en godsak medan du använder släppordet. Öka avståndet mellan dig och din hund gradvis ju mer du gör den här övningen. Du bör också öka tiden hunden behöver vänta på att den ska få sin belöning efter att den får flytta igen.
 • När du märker att din hund redan kan stanna, är det då du använder kommandot “stanna kvar” så att det nu associerar ordet med åtgärden. Träna dina hundar i steg och gör det svårare med avstånd och väntetid. Minska gradvis belöningsfrekvensen också. Förr eller senare kommer du att märka att din hund nu kommer att stanna på plats och röra sig efter att den släppts helt utan att du ger den en godbit.

Fyra trix som varje hund ska veta

För de som vill att deras hundar ska lära sig roliga trix som gör dem till festens medelpunkt, här är några av grunderna som dina hundar kan lära sig för att göra dem mer underhållande husdjur:

 1. Rulla runt

Rulla runt bör vara en variant av kommandot ”ligg”. Du kommer inte att kunna lära ut det här tricket utan att din hund först ”ligg”. Det är därför det är viktigt att du faktiskt lär din hund kommandot ”ligg” eftersom det öppnar för många olika trix som din hund kan göra.

Så här kan du lära din hund att rulla runt:

 • Ha den i en ”ligg” -position genom att be den att ligga på golvet. Det är här allt börjar.
 • När din hund är nere på golvet, använd en godis och använd sakta en hundgodis som ett bete genom att flytta det bakom hundens huvud medan det är i ”ligg” -läge.
 • Den knepiga delen här är att få din hund att vrida huvudet utan att stå upp. Den ska fortfarande förbli i en ”ligg” -position medan den följer godisbiten med huvudet.
 • Din hund når så småningom tillbaka huvudet för att försöka sniffa på godbiten. När den gör det, använd din andra hand för att försiktigt rulla din hund. Efter att ha gjort det, belöna beteendet med en godisbit.
 • Upprepa processen om och om igen. Den här gången använder du dock kommandot ”rulla runt” medan du rullar över hunden så att den associerar kommandot med rörelsen.
 • Det kommer att ta tid men din hund kommer så småningom att välta på egen hand utan att du rullar över kroppen. Minska frekvensen för att använda en belöning, men se till att du fortfarande rör handen bakom huvudet för att få hunden att tro att du har en godisbit.
 • Därifrån kan du också gradvis ta bort handrörelsen från ekvationen tills din hund så småningom kommer att lära sig att rulla från ”ligg” -positionen helt enkelt efter att ha hört ditt kommando.
 1. Vacker tass

Vacker tass är ett av de enklaste trix som du kan lära din hund. Du måste dock förstå att du också måste ha din hund att behärska ”sitt” -kommandot först innan du lär dig detta trick.

Så här lär du din hund vacker tass:

 • Kommer din hund i en ”sittposition”. Det är därför ”sitt” -kommandot är en av de mest grundläggande kommandona du behöver för att lära din hund.
 • Använd en godis och sänk ner hundgodiset mot en av hundens tassar nära marken. Hunden kommer att försöka nå fram till belöningen med hjälp av tassen genom att höja den. När det gör det, ge det godis och se till att berömma det efter.
 • Gör samma steg om och om igen men se till att du gradvis höjer avståndet mellan tass och godis så att hunden måste nå högre med sin tass för att nå godisbiten. Målet här är att din hund lyfter tassen upp till bröstets höjd.
 • Samtidigt som hunden lyfter sin tass, använd alltid kommandot ”vacker tass” för att se till att hunden associerar dessa ord med sina handlingar. Upprepa hela processen tills du inte längre behöver använda en belöning. Använd dock alltid din hand i det här tricket eftersom målet är att din hund ska nå din hand med sin tass.
 1. Stå på bakbenen

Att lära din hund att stå på bakbenen är något motsatt av att lära den att sitta ner, för istället för att få den att försöka få godis genom att sitta ner, ber du den nu att stå på bakbenen så att den kan nå godisbiten. Detta borde vara ett av de enklare trix som du kan lära din hund.

 • När du lär hunden att stå är målet här att använda en godis och flytta den långt över huvudet så att den kommer att tvingas stå på bakbenen för att nå godiset.
 • I det ögonblick som hunden står upp, använd ”stå” -kommandot för att associera den med rörelsen. Ge hunden godbiten efter det.
 • Upprepa rörelsen men ta gradvis bort belöningen. Låt det fortfarande tro att du har en godbit i handen medan du lyfter handen över huvudet när du ger kommandot för att den ska stå.
 • Därifrån kan du också gradvis ta bort handrörelsen tills din hund börjar stå med bara ett enkelt kommando.
 1. Apportering

Apportering är en lek som kommer naturligt för många hundar på grund av deras naturliga instinkter som retrievers men det kan vara ganska svårt att lära ut detta till andra hundraser som är latare och mindre lekfulla. Ändå är det ett ganska snyggt trick att lära din hund, speciellt om du har en ras som är entusiastisk över lek.

 • Börja övningen med att ge den sin favoritleksak. Din hund börjar lära sig att älska den leksaken och vill jaga den om du kastar den.
 • Försök att kasta leksaken för att se om din hund kommer att jaga den. Det kommer att finnas några hundar som är naturligt benägna att jaga saker som du kastar. Sedan finns det andra raser som inte gör det. Det beror verkligen på hunden.
 • Normalt kommer inte hundar att ge tillbaka leksaken till dig. Det är därför det är viktigt för dig att ge det en anledning att ge tillbaka leksaken. Försök att komma närmare den och ge den en godbit. Det kommer att släppa leksaken och äta godis istället. När hunden äter sin godsak plockar du upp leksaken eller föremålet.
 • Upprepa träningen men se till att du skapar mer avstånd mellan dig och din hund när du ska ge den sin godisbit. Den kommer snart att lära sig att det måste komma närmare dig och släppa leksaken nära dig eller till och med ge dig det för att det ska belönas av en behandling.
 • Med tiden kommer din hund att börja hämta föremålet eller leksaken som du kastade utan att du ens behöver ge den en belöning efter, men se till att du fortfarande belönar det efter en hård dags arbete.

Vilken ordning ska du lära dina hundkommandon?

När du vill lära ut din hund grundläggande kommandon är det första kommandot att lära den ”kom” på grund av hur viktigt det är för din hund att lära sig att komma till dig när du ropar på den.

Därifrån är det i princip upp till dig beroende på vad du tycker är viktigast. Att lära din hund att sitta eller ligga är ungefär lika viktigt. Men det kan vara lättare för dig att lära din hund att sitta.

Och eftersom kommandot ”stanna kvar” är ett mer avancerat kommando som kan läras först efter att din hund har behärskat ”sitt” och ”ligg”, bör det vara en av de sista kommandona att lära ut till din hund men det är fortfarande mycket viktigt speciellt jämfört med andra mer avancerade kommandon.

Vad är det enklaste tricket att lära ut en hund?

Förmodligen är det enklaste tricket att lära en hund att ståpå bakbenen. Allt du behöver göra är att hålla en godbit och din hund kommer i princip att göra allt för att stå upp och försöka nå fram till belöningen. Därifrån är ditt jobb att gradvis ta bort godbiten tills din hund behärskar konsten att stå på bakbenen med bara ett kommandoord.

4 Kommandon och trix för att lära hunden
Rulla till toppen