Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur stoppar jag min hund från att tugga saker?

How Do I Stop My Dog From Chewing Stuff

Om du någonsin har ägt en hund eller en valp är en av de första sakerna du förmodligen märkt att dessa hundkompisar ofta tuggar saker. Att tugga är normalt för hundar i början, särskilt när de fortfarande är valpar men det kan komma till en punkt där vissa håriga husdjur kan bli lite för entusiastiska med sina tuggvanor. Tuggandet kan ibland bli ganska destruktivt eller till och med smärtsamt. Så du kan fråga ”hur kan jag hindra min hund från att tugga saker?”.

Du kan stoppa din hund från att tugga saker genom att hitta orsaken till problemet. Tuggandet kan bero på någon medicinsk anledning eller uppstår på grund av psykologiska effekter som separationsångest. Det är normalt för hundar att tugga, så det är ditt jobb att hitta problemet och se till att du tar itu på rätt sätt.

Vissa människor kanske bara tror att deras hundar bara gör saker eller att de är naturligt benägna att vara väldigt destruktiva tuggare. Men det finns många olika orsaker till varför din hund tuggar så mycket och varför de beter sig på det sättet. Det absolut nödvändigt att du får veta mer om denna vana, som är ganska vanlig hos våra fyrbenta vänner.

Vad får en hund att börja tugga på allt?

Att tugga på saker är helt normalt så länge den är valp

Oavsett om du gillar det eller inte, är att tugga ganska normalt för hundar, särskilt när de bara är valpar. Tänk på dem som något som liknar ditt spädbarn när dessa hundkompisar fortfarande är mycket unga. Som valpar gillar hundar att lära sig och utforska allt runt omkring dem genom att använda sina olika sinnen. Detta inkluderar att stoppa föremål i munnen.

Hundar får lära sig mer om sin närmaste miljö genom att tugga på sakerna så att de förstår vad de kan och inte kan tugga eller äta. När allt kommer omkring är att lära sig att använda smaksinnet också en ett sätt att lära sig mer om världen. 

På samma sätt när valpar börjar växa ut tänderna kommer de också att tugga på saker mer än vanligt. Detta är vad som kallas tandvård eftersom processen då deras tänder växer ut kan vara ganska obehaglig. Det lindrar då när valpen kan få är att tugga på saker.

Att tugga hos vuxna hundar kanske inte är normalt.

Men när din hund är äldre finns det inget behov av att försöka utforska världen med munnen eftersom den redan har en känsla av vad man kan förvänta sig av omgivningen. På samma sätt har obehaget det känns från tänderna också försvunnit eftersom din hund förmodligen har en full uppsättning tänder när den redan är fullvuxen.

Så om din hund fortfarande tuggar alltför mycket och destruktivt på allt, kan det finnas en underliggande anledning till varför det händer. Här är några av anledningarna till varför din hund tuggar för mycket:

  1. Medicinska problem

I det ögonblick du inser att gamla Fido tuggar alltför mycket, är det kloktaste att göra från din sida att utesluta medicinska problem som kan orsaka detta beteende. Ta din hundvän till veterinären och få den kontrollerad för eventuella sjukdomar och tillstånd som kan bidra till detta beteende.

Det kan bero på att din hund lider av tandvärk och det enda sättet att lindra sig från smärtan och obehaget är att tugga på saker. I vissa fall kan din hunds kost vara den bakomliggande orsaken till detta problem, på grund av hur undernäring kan orsaka pica, vilket resulterar i överdriven tuggning som en av din hunds sätt att hantera det hela på.

Det finns också tillfällen då en begränsning av din hunds kost kan leda till överdriven tuggning. Om du känner att gammal Fido blir för fet, kan du behöva sätta den på en diet. Men detta kan orsaka hunger, särskilt om du chockar din hund till en plötslig diet. Som sådan kan din håriga vän försöka tugga på saker för att försöka söka ytterligare näringsämnen från dem.

Oavsett vilken medicinsk anledning det är, är det fortfarande säkrast att ta din hund till veterinären först. Uteslut eventuella medicinska orsaker först innan du försöker titta på andra bakomliggande orsaker till varför din hund tugga för mycket.

  1. Separationsångest

Sanningen sägs att hundar också lider av separationsångest, till exempel när de lämnas ensamma under långa perioder. Hundar är sociala djur som kräver uppmärksamhet från andra djur också. I det här fallet kommer den uppmärksamhet de behöver från dig.

Så om du inte är uppmärksam på din hunds behov av att umgås eller om du lämnade den ensam under mycket lång tid, till exempel när du ständigt kommer hem sent från jobbet, finns det en risk att din hund kommer att tugga på saker som ett sätt att klara av den ångest det känner.

Separationsångest påverkar olika djur på alla möjliga olika sätt. För oss människor har vi vårt eget sätt att hantera denna fråga. Men för hundar är ett av de enklaste sätten för dem att försöka hantera sin ångest och bristen på uppmärksamhet de får från dig är genom att tugga på allt.

  1. Tristess

Ja, det stämmer. Tristess kan leda din hund att göra alla möjliga saker som att tugga på saker som den inte borde tugga. Hundar måste också ha kul och ett av sätten de kan göra är att leka med saker som använder munnen.

Men konstant överdriven tristess kan faktiskt göra detta till en vana hos din hund. I det ögonblick det blir uttråkad, går det omedelbart efter närmaste föremål det kan tugga på. Detta kan bli ganska destruktivt, särskilt när du inte ger din hund den uppmärksamhet den behöver.

Det är därför som husdjursägare är ditt jobb att se till att du ger din hund saker att göra. Om du är i närheten, leka med det och ge det lite social tid så att det faktiskt kommer att ha något att göra tillsammans med ägaren. Men om du inte är i närheten eller om du är för upptagen för att leka med din hundkamrat, se till att du lämnar den med saker som kan distrahera dess uppmärksamhet så att den inte blir för uttråkad.

Hur hindrar du en hund från att tugga saker?

Om du märker att din hund tuggar för mycket på saker, här är några av de saker du bör göra:

  1. Ta den till veterinären

Som nämnts är en av de första sakerna att göra när du märker att din hund tuggar för mycket på att utesluta eventuella medicinska problem som kan orsaka beteendet. Ta din hund till veterinären omedelbart på grund av hur endast en expert verkligen kan berätta om den lider av några medicinska tillstånd som bidrar till dess beteende.

Kom ihåg att försiktighet alltid är den viktigaste delen av att vara en husse eller matte husdjur. Prioritera att söka professionell hjälp till hunden, eftersom bara en veterinär kan avgöra alla medicinska problem som din hund kan drabbas av.

  1. Var uppmärksam på det

Liksom hur du alltid ska vara uppmärksam på ditt barn eftersom du måste vara uppmärksam på vad din hund gör. Du bär också ge din hund samma typ av uppmärksamhet. Att vara uppmärksam på vad din hund gör kan hjälpa dig att förstå vad som orsakar dess tuggvanor.

Naturligtvis, om du alltid är där för att vara uppmärksam på vad din hund gör, kan du snabbt avhjälpa alla dåliga vanor som håller på att utvecklas. Om du ser att din hund tuggar på saker som den inte får tugga på, kan du bara enkelt säga ifrån.

  1. Lär den vad man ska tugga på

Igen, när vi pratar om hundar, särskilt när de fortfarande är valpar, är tuggning normalt beteende. Din hund kommer att försöka lära sig mer om världen runt den genom att använda munnen. Därför är tuggning ganska normalt för yngre hundar.

Som sagt, det bästa sättet för dig att stoppa din hund från att tugga på saker så tidigt som möjligt är att se till att du lär din vad den får tugga på, istället för att inte låta den tugga alls. Du kan låta den tugga på saker, men se alltid till att du lär din att den inte får tugga på allt.

Lämplig tuggning kan uppmuntras genom att ge din hund ordentliga tuggleksaker som den ska tugga på. Genom att ge din hund en tuggleksak kan den skilja mellan sin leksak och andra hushållsartiklar som den inte borde tugga på. Det kommer helt enkelt att associera tuggning med leksaken du gav den.

Var försiktig med dina personliga saker. Hundar är ganska benägna att tugga på dina personliga saker som dina skor eller kläder på grund av hur de innehåller din doft. Ditt hunddjur associerar lek med din doft eftersom du alltid är i närheten när ni leker och kelar. Så när din doft finns på vanliga föremål i huset, finns det en stor risk att den kan leka med dessa föremål genom att tugga på dem.

Så det bästa du kan göra är att se till att du håller dina personliga saker långt bort ifrån din hund. Dina skor ska till exempel förvaras i ett skåp, som din hund inte kommer åt. Lägg dina kläder i ditt skåp istället för att lämna dem någonstans i huset.

Utöver dina personliga föremål bör du också hålla andra saker borta från din hund. Detta inkluderar böcker och papperskorgen. Se till, när din hund fortfarande är ung och fortfarande tuggar på saker för att försöka lära sig dem, att du håller alla vanliga hushållsartiklar och föremål långt ifrån den och helt enkelt lämnar den med sin leksak.

När din valp inte har tillgång till något annat förutom sina leksaker kommer den att förstå att det enda som den kan tugga på är själva leksakerna. Du kan dock utsätta den för alla andra föremål senare när den blir äldre och när den redan har förstått gränserna för sina tuggvanor.

  1. Lämna din doft på dess favoritleksak

Även när din hund har vant sig vid att bara tugga sina leksaker, kommer det fortfarande att finnas fall där den faktiskt vill tugga på andra saker när den känner sig orolig. Detta är en av effekterna av separationsångest eftersom överdriven tuggning kan vara resultatet av att en hund saknar sin ägare.

Så från din sida, innan du åker till jobbet, särskilt om du tror att du inte kommer hem tidigt, försök att lämna din doft på leksakerna. Att bara röra vid leksakerna under långa perioder kan räcka för att lämna doften på dem. På så sätt behöver din hund inte söka efter andra föremål med din doft på dem som dina kläder och skor.

  1. Träning

När tristess är grundorsaken till din hunds tuggvanor, finns det inget annat sätt för dig att få bukt med tuggningen än att ge den något att göra. Ibland räcker inte leksaker för att hålla din hund upptagen. Det finns tillfällen där du faktiskt måste göra något fysiskt med den, för att den ska göra av med energin och lägga sin uppmärksamhet på något annat.

Ta ut din hund och leka med den. Gå med din hund i koppel eller så kan du kasta boll med den. Till och med något så enkelt som att låta det springa säkert runt bakgården räcker för det. Så länge som hunden har kul och rör sig, kommer övningen att räcka för att den blir för trött för att tugga på saker.

Vid vilken ålder slutar hundar tugga på saker?

Att tugga på saker är helt normalt för valpar, särskilt när de fortfarande försöker lära sig mer om världen. Men när de fyller sex månader kommer de att vara mycket mer aktiva när det gäller att tugga eftersom det är då tänder tänder vanligtvis. När din hunds tänder kommer så kommer den att tugga på vad som helst för att försöka befria sig från det obehag som de orsakar. Så förvänta dig till att tuggandet blir värre när din hund är ungefär sex månader gammal.

Tuggfasen slutar dock vanligtvis när hunden når full vuxen ålder på grund av att tänderna redan har vuxit ut vid den tiden. Det finns ingen enighet om hur länge tuggning och att den växer ut nya tänder kommer att pågå, men i allmänhet kommer det så småningom att sluta när din hund inte längre känner någon form av obehag i tänderna.

Vad är det bästa sättet att få tuggande hundar att sluta?

Det bästa sättet att få tuggande hundar att sluta är att ge den några hundvänliga tuggleksaker som kommer att avleda sin uppmärksamhet från alla andra saker i huset. Kom ihåg det faktum att det är helt normalt att hundar tuggar på saker av många olika skäl. Du kan dock hjälpa till att avhålla dem från att tugga på viktiga hushålls- och personliga föremål genom att ge dem något säkert att tugga på istället.

Det finns gott om hundvänliga tuggvaror, som är säkra och håller länge som du kan köpa. Du välja vanliga tuggleksaker som leksaksben eller leksakbollar för att få din hund att tänka på saker och distrahera den ibland när den är uttråkad eller när den känner behov av att tugga på saker.

På tal om tristess, en annan faktor som hindrar din hund från att tugga är att ge den något att göra. Att aktivera din hunds sinne och kropp genom att ge den lite träning eller genom att låta den lösa vissa IQ-spel hjälpa till att förhindra tuggning. Så länge du ger din hund saker att göra oavsett om du är i huset eller inte, kan du avleda den från att tugga på allt och allt i ditt hem.

Hur stoppar jag min hund från att tugga saker?
Rulla till toppen