Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tar jag hand om öronen på en Goldendoodle?

De flesta hundägare är medvetna om sin hunds skötselbehov. Men oftare hoppar ägarna över omsorgen om öronen. Även när ägarna är medvetna om detta behov vet många inte hur de ska gå tillväga.

Öronvården bör inkludera regelbunden tvätt och undvika fukt som kan komma in i öronen på en Goldendoodle. Öronvården på en Goldendoodle innefattar även att ta hand om håren inuti öronen.

Det finns många sätt som ägaren kan utföra den här uppgiften på. Om du vill göra detta på egen hand kommer den här artikeln att gå igenom några saker du behöver se upp för och förklara hur du utför denna del av hundens skötsel, utan att skada din hund. Jag kommer också att berätta om några hälsoproblem som din hund kan komma att få om du inte tar hand om den ordentligt.

Varför är det viktigt att ta hand om dina Goldendoodles-öron?

Att ta hand om din hunds öron bör vara en grundläggande del av din pälsvårdsrutin. De flesta hundklippare köper den här tjänsten men du kan lika gärna göra det själv hemma, så länge du utbildar dig själv om hur du gör det på ett säkert sätt.

Processen att rengöra öronen tar inte mycket tid, men det är viktigt att göra det till en vanlig del av din pälsvården. När detta steg inte utförs regelbundet kan det leda till att flera hälsotillstånd som endast kan åtgärdas med kirurgiska ingrepp.

Anledningen till att hundar är så benägna att få öronproblem har att göra med hur öronen är byggda. Anatomiskt är hundens öron vridna och kurviga vilket gör det extremt lätt att få komplikationer eftersom det är lätt för parasiter att sätta på insidan av öronen. Detta är ännu mer framträdande i hundraser som Goldendoodles som har diskettöron. Detta kan inkludera olika parasiter och bakterier. Skräp kan också fastna lättare, vilket också kan orsaka infektioner eller irritation. Dessa irritationer kan också uppstå på grund av täta bad om du inte ser till att vattnet inte kommer in i hundens öron.

Om din hund har fått någon typ av öronproblem finns det några allmänna symtom du bör se upp för. Dessa symtom är att det vätskar sig, dålig lukt, rodnad, svullnad, skorpig hud och håravfall.

Hur rengör jag Goldendoodle-öronen?

Du bör rengöra dina Goldendoodles-öron när du sköter hunden. Den bästa tiden att börja detta i de tidiga stadierna av ditt Goldendoodles-liv för att se till att din hund är van vid den här processen och i framtiden förväntar sig den när du hanterar hunden. Det finns dock många olika faktorer som påverkar hur ofta du ska rengöra öronen, allt från den typ av öron till den miljö som din hund lever i. Att tvätta för ofta kan orsaka irritation, så om du vill vara säker på att du inte överdriver det, kontakta din veterinär eller din hundtrimmare, eftersom de ger dig det mest exakta svaret.

Du bör inte rengöra Goldendoodle-öronen medan du badar dem. Det rekommenderas att du ser till att inget av vattnet kommer in i hundens öra under badet. Detta kan uppnås genom att försiktigt placera en bomullstuss inuti örat. Bomullstussarna ska vara kvar tills badet är över. När du har tagit bort bomullstussar torkar du öronen lätt med en handduk.

Precis som med människor ska du inte använda topz för att rengöra insidan av hundens öron. Detta kan pressa öronvax, smuts och skräp djupare in i örat som kan orsaka irritation och infektioner. I svårare fall kan tipz skada hörselgången och trumhinnorna. Vad du bör använda är bomullstussar eller gasbinda, rengöringslösningar och handdukar. Du borde antagligen göra det i ett badrum eftersom rummet blir rörigt om din hund skakar vattnet ur pälsen.

Det finns ett brett utbud av rengöringslösningar för hundöronen du kan använda. För att försäkra dig om att du använder den rätta för din hund, kontakta din veterinär. För att se till att du inte skadar din hund, se till att följa instruktionerna på den lösning du får. Den allmänna regeln är att använda lösningen genom att lägga några droppar av lösningen inuti örat eller glida genomblöt bomullstuss inuti örat. Låt sedan lösningen sitta kvar under den rekommenderade tiden. Efter att den rekommenderade tiden har gått torkar du ur öronen och låt hunden skaka överflödigt vatten på pälsen. Om din Goldendoodle inte gillar den här processen eller inte är still medan du rengör öronen kan du överväga att istället använda öronservetter.

Ska du ta bort håret från dina Goldendoodles-öron?

Det rekommenderas att du tar bort hundens öronhår eftersom det hjälper till att hålla hundens öron friska. Detta kommer att se till att hundens öronhår inte trasslar och blir till en matta, vilket skulle göra det lättare för olika organismer att sätta sig fast inne i örat. Klippt hår hjälper också till att hålla fukten ur öronen. Om öronen är fuktiga kan det ju orsaka en infektion. Det finns några olika sätt att avlägsna pälsen i öronen. Du kan klippa eller till och med plocka håren helt. Om du ska göra detta på egen hand skulle det bättre sättet att klippa eftersom hundöronen är mycket känsliga och om man inte plockar på rätt sätt kan det bli väldigt obehagligt eller skada hunden.

Men om du vill plocka din hunds öronhår på egen hand ska du bara se till att se upp för tecken på obehag från din hund. Du kan använda en pincett eller fingrarna för att ta bort hårstrån. Skillnaden mellan dessa verktyg är att du kan plocka fler hårstrån samtidigt när du använder fingrarna. En annan sak som hjälper dig att plocka öronhår är öronplockningspulver eller till och med bakpulver. Detta kommer att göra ditt grepp om håret bättre vilket gör plockning lättare och mindre obehag för din hund.

Om du väljer att klippa håret ska du se till att du använder rätt verktyg. Saxarna måste vara tillräckligt korta för att inte skada din hunds öra och klipparen måste vara tillräckligt liten för att passa in i örat.

Anti-svamp-tvätt

Anti-svamp-tvätt är en behandling rekommenderas om din Goldendoodle har fått en svampinfektion på huden. Detta tillstånd uppstår på grund av överflödet av oljor i huden. Oljan på huden som lockar bakterier och liknande organismer till huden. Organismerna som hakar fast i huden kommer att orsaka infektionen. Det händer oftare när din hunds immunsystem undertrycks. Detta tillstånd kan undvikas med regelbundna kontroller hos veterinären.

Det finns några olika sätt detta kan diagnostiseras på. Det vanligaste sättet detta uppnås är genom hudskrapningstest. Veterinären tar bort en del av jästorganismerna med en blad för att testa den och bestämma den mest effektiva behandlingen. Avtrycksutstryk används för hundar med känslig hud. Det inkluderar att använda ett mikroskop på hudytan och undersöka organismerna. Bomullspinnprover innebär att man använder en fuktad bomullspinne för att samla upp jästorganismer. En liknande metod är acetatbandspreparat som fungerar genom att använda en bit klar tejp för att samla upp jästorganismer. Om veterinären misstänker att det kan vara en svampinfektion men inte är säker på att veterinären troligen kommer att göra en hudbiopsi. Detta görs genom att få en liten bit hud. Detta är det mest invasiva testet men ger den mest fullständiga diagnostiska informationen.

Den mest effektiva behandlingen för svampinfektion är antisvamptvätt. Det finns många olika schampon och konsultera din veterinär för att göra det bästa valet för din hund. Din veterinär kommer att kunna bestämma den mest lämpliga baserat på ingredienserna i varje enskilt schampo. Komponenterna i schampot arbetar för att ta bort orsaken till infektionen och lugna andra symtom som klåda och irritation. Användningen innebär att du tvättar din hund som normalt och sedan lämnar schampot att verka under en rekommenderad tid. Efter detta bör du tvätta bort schampot och upprepa det regelbundet tills infektionen är borta. Detta kommer också att göra att du av med den dåliga lukten som dyker upp som ett sekundärt symptom på infektion.

Hur tar jag hand om öronen på en Goldendoodle?
Rulla till toppen