Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tränar du din valp?

How do you train a puppy?

Det är en fantastisk bild att se en vältränad hund som kan göra olika trick och lyda grundläggande kommandon. Men problemet här är att träningen bör börja när när din hund fortfarande är en valp. Att träna din valp är inte en lätt uppgift. Du behöver känna till vissa tekniker och sätt för att göra träningen enklare och smidigare. Så, hur exakt hur tränar du din valp för att den ska lära sig trick och lyda grundläggande kommandon?

Det bästa sättet att träna din valp är att göra tricks och kommandon genom positiv förstärkning. Många glömmer hur kraftfull positiv förstärkning är när de tränar sina valpar. Det kan vara en svår och skrämmande uppgift att träna en valp om man inte förstår positiv förstärkning.

Det kanske låter enkelt att du bara behöver lära dig att använda positiv förstärkning när du tränar din valp, men det finns mycket mer att veta förutom det. Det finns grunder som man måste lära sig innan man faktiskt kan lära sig att träna en liten valp. Och vad ska kan man lära dem för trick och kommandon? Finns det något som alla hundar bör kunna?

Hur tränar man en valp?

Vilken är den bästa åldern för att träna din valp?

Det är viktigt att veta när man kan börja träna en valp. Valpar i en viss ålder är mycket mer mottagliga ör positiv förstärkning, men när de blir äldre minskar mottagligheten. Men när är det för tidigt att träna en valp, och när är den som mest mottaglig?

Det är dock inte alltid lätt att avgöra i vilken ålder som det är lämpligt att träna din valp. Ordet ”valp” kan vara ganska vagt. När allt kommer omkring är den redan en valp när hunden kommer ut ur mammas livmoder. Så, hur hur gammal är en valp som är redo att tränas?

Du kan faktiskt börja valpträning så snart den lilla killen är ungefär åtta veckor gammal. Det kan dock vara bäst för dig att börja träna när valpen är mellan tre och fyra månader gammal. Du bör spara de tre första månaderna av valpens liv till grundläggande inlärning, som att låta den utforska sin miljö och lära sig mer av sakerna kring den.

Anledningen till att det är bäst att vänta tills valpen når en viss ålder är att de tre första månaderna i en hunds liv anses vara de mest avgörande. Det är då valpen fortfarande försöker lära sig mer om sin värld och dess omgivning. Det är under de första tre månaderna när valpen fortfarande anpassar sig till sin miljö och försöker lista ut vad som är normalt eller inte.

Om du köpte valpen från en uppfödare (eller om du är den som uppfödde valpen själv), är det fortfarande bättre att vänta i två till fyra månader tills du börjar träna den. I vissa fall finns det dock några valpar som kan tränas så tidigt som åtta veckor gamla. Det är ju först då man får hämta hem valpen från sin uppfödare. Men de flesta som börjar träna valpar i den åldern tenderar att begränsa träningen till fem till tio minuter om dagen så att valpen inte känner sig överväldigad. Det är ju så mycket nytt för en liten valp ändå att lära sig och utforska.

Det är bäst att vänta minst tre månader innan man börjar träna valpen. Låt det vara sig själv under de första tre månaderna och bilda sin egen personlighet. Låt den få lära sig mer om världen runt omkring och utforska omgivningen. Det är inte så bråttom att börja träna!

Problemet här uppstår när valpen kommer från en uppfödare som inte gav den bästa levnadsförhållandena när den var liten. Vissa uppfödare vill gärna ha valparna i bur innan de säljs. Detta kan leda till beteendeproblem, eftersom valpen inte kommer att kunna utforska sin värld. Detta kan göra att den istället försöker avskärma sig från världen på grund av hur livet började fel.

I så fall är ditt jobb som husdjursägare att först försöka omforma valpens beteende innan du tränar den med enkla kommandon. Se till att du och valpen lär känna varandra först. Låt den vara sig själv innan du försöker tvinga den till svåra träningspass. Uppmuntran och positiv förstärkning är nyckelelementen i detta skede av din valps liv.

Vad är det första du ska träna din valp?

När din valp är tillräckligt gammal för att kunna tränas funderar du kanske över vilka de första sakerna är som du bör lära den. Det är alltid bäst att börja med grunderna. Det betyder att du bör ta det som är lätt först innan du börjar träna din valp med de mer komplicerade sakerna.

Nu kan det första du bör träna din valp variera beroende på vilken typ av hund du har och dina behov och preferenser som husdjursägare. Men här är de fem saker du kanske vill välja när du ska börja träna din valp:

 1. Potträning

Ja, det stämmer. Potträning bör vara en av de första sakerna du bör lära din valp av uppenbara skäl. Ingen ansvarig ägare vill att hans eller hennes hund bara ska bajsa eller kissa var som helst. Det är därför det är viktigt för dig som djurägare att se till att den lilla valpen vet var och när han ska göra sina behov.

Potträning är kanske inte det enklaste att lära din valp i början men det är mycket viktigt av uppenbara skäl. Du måste vara tålmodig när du tränar din hund på grund av hur viktigt det är för att kunna bajsa och kissa på rätt ställe. Du kanske vill prioritera potträningen framför alla andra kommandon när de börjar med sin valpsträning.

 1. Mun och tugga

När valparna är unga utforskar de sin omgivning genom sina olika sinnen. Om de inte kan förstå en sak med sina sinnen, hörsel och lukt gör de det med sin smak. Därför älskar de att använda munnen för att lära sig mer om saker. Valpar älskar även att tugga saker medan tänderna fortfarande växer.

Det är inte ovanligt att valpar biter på saker eftersom det är ett av de grundläggande sätten för dem att lära sig mer om omgivningen eller till och med om människorna eller andra djur i närheten. Så du borde inte undra varför din valp faktiskt nafsar på dig och även försöker tugga lite på dig ibland.

Problemet med denna typ av beteende uppstår när valpen vänjer sig vid att bita saker som den inte borde. Det kan bli lite mer våldsamt bitande som kan sluta med att den också skadar människor. Det är därför det är viktigt för dig att se till att din hund lär sig vad den får och inte får bita i. Låt det veta när nypet börjar göra ont, så att den faktiskt kommer att lära sig att den inte får tugga på människor, djur eller saker.

 1. Dess namn

Vi alla ger våra hundar egennamn eftersom vi älskar att kalla dem med deras namn. Men är vi verkligen säkra på att våra hundar känner till sitt namn? Tja, det är därför det är viktigt för oss att faktiskt lära vår valp sitt namn så tidigt vi kan. Det är bra om valpen börjar associera sitt namn med sig själv. När allt kommer omkring är ett namn mer än bara ett namn. Eftersom det är den grundläggande faktorerna som kommer att bilda ett livslångt band mellan dig och din håriga vän.

De grundläggande anledningarna till varför din valp behöver veta sitt namn är att du har ett sätt att få uppmärksamhet när du vill att din hundvän ska fokusera på dig. Med andra ord är namnet på din valp ett kommando som uppmanar den att ge dig uppmärksamhet av någon anledning. Det kan vara det grundläggande kommandot som öppnar dörrarna för andra kommandon i framtiden, till exempel när du ropar namnet först innan du ber den sitta eller komma till dig.

 1. Dagliga rutiner

Även om dagliga rutiner inte nödvändigtvis är kommandon, är det ändå viktigt att lära din valp de dagliga rutinerna. Anledningen är att valpens dagliga rutin är det som utgör den större delen av sitt liv och dess rutin är vad den kommer att göra när du inte ger den kommandon.

Valpen måste kunna anpassa sig till sin dagliga rutin, som att veta var matskålen är eller vart den ska gå för att dricka vatten. Du bör också lära din valp var sängen är eller var den ska sova på natten. Till och med något så enkelt som att följa ditt vanliga dagliga schema bör du lära din valp som att låta den anpassa sig till den tid du vaknar på morgonen och tiden du lägger dig.

Din valps dagliga rutin är det som kommer att utgöra en stor del av dess liv. Och så länge det vet vad man ska göra regelbundet utan att du ger det kommandon kommer din hundkompis att kunna ta hand om sig själv för det mesta eftersom den vet när och var man ska äta och dricka och hur man hittar det bästa ställen att sova på.

 1. Att veta hur man kan lita på dig

Innan något annat och innan du börjar lära din valp grundläggande kommandon och trick, måste du lära den att den kan lita på dig först. Tillit är den grundläggande byggstenen mellan dig och din hund. När allt kommer omkring, om din hund inte litar på dig tillräckligt, kommer den aldrig att lära sig att följa dina kommandon eller ens att ge dig den lojalitet du förväntar dig av den.

Så först och främst bör du alltid vara snäll mot din valp eftersom vänlighet är det som gör att den kan lära sig och att du inte är någon den ska vara rädd för. Skrik inte på din hund eller var dum mot din hund när du känner att den inte beter sig. Var istället alltid snäll mot din valp eftersom det är så den kommer att lära sig att du är någon som är värd hans förtroende och lojalitet.

Naturligtvis är det viktigt att knyta band till hunden för att bygga ett pålitligt förhållande mellan dig och din valp. Att bara umgås tillsammans, till exempel när du tittar på tv eller kopplar av ute på gården, kan redan räcka för att din valp ska bygga ett band med dig och lära dig att du är någon den kan lita på. 

Tillit kan verkligen gå långt när det gäller valpträning. Så länge du ger din hund en anledning att lita på dig, kommer du att upptäcka att träning inte kommer att bli en alltför svår uppgift från din sida. Det är därför det är viktigt att vara konsekvent i hur du behandlar din hund. Var snäll mot det och låt alltid din valp känna att du är dess säkra tillflyktsort.

Hur tränar du din valp?

Att träna din valp kan vara en utmanande uppgift för dem som fortfarande tränar sina första hundar. Men när du väl är van vid det och när det blir en daglig rutin kommer du förmodligen inte tänka på hur svårt det är för dig att lära din valp några grundläggande trick. Naturligtvis bör valpträningen kretsa kring positiv förstärkning från din sida. Det är därför det är viktigt för dig att vara så snäll och så hänsynsfull mot din hund som möjligt.

Här är några steg-för-steg-guider som kan hjälpa dig att träna din valp beroende på vad du vill lära ut den:

Potträna din valp

Potträning bör vara en av de första sakerna att lära din valp eftersom det gör att den vet vart den ska bajsa och kissa. Utöver det, gör potträningen också ett snyggare hem, eftersom det bara kommer att finnas några fläckar där lilla valpen kissar och bajsar. Följ dessa steg så kommer du att kunna lära din valp var du ska gå potta:

 1. Använd valplådor för att lära din hund vart du ska gå potta.

Vissa hundägare skulle förmodligen inte tycka om tanken att hålla sina valpar i lådor på grund av hur det verkar lite för begränsande av valpens rörelse och frihet. Men hundar är faktiskt den varelser som behöver ha en egen säker plats så att de kan få en känsla av säkerhet. I det här fallet fungerar lådan som den stället.

När din valp ser sin låda som sitt bostadsutrymme, kommer den inte att försöka bajsa eller kissa där. I motsats till vad vissa människor kanske tycker är hundar faktiskt renliga djur som älskar att hålla sitt utrymme rent. När du har din valp i en låda, kommer den att ge dig signaler när den sedan vill bajsa eller kissa. Då är det dags att låta den komma ur valplådan och få göra sina behov någon annanstans.

Motiveringen för lådträning är att låta din hund inse att det inte är bra att gå i pottan i ett område som den anser vara sitt säkra utrymme. När du är redo att låta din valp bo på en plats utanför sin låda, är det dags att börja inse att den inte kan göra ifrån sig på platser som ni båda betraktar som bostadsutrymmen.

 1. Gå vidare till puppy pads/underlägg

Ett av de första stegen att ta när du lär din valp när och vart den ska göra sina behov är att använda puppy pads. Dessa puppy pads finns där för att få din valp att förstå att den ska hålla sig medan den fortfarande är inomhus, men ändå ges möjlighet att bajsa och kissa på ett visst utrymme i huset. I det här fallet är det puppy pads. Utan den dynan kommer valpen inte att försöka göra ifrån sig inomhus och kommer troligen bara försöka göra sina behov utomhus.

Du bör dock komma ihåg att du inte ska använda en puppy pads under lång tid. Försök att minska användningsfrekvens när valpen blir äldre. När din hund är stor och tillräckligt gammal bör du försöka träna den så att den bara gör sina behov utomhus.

 1. Se till att du vänjer dig vid valpens schema

Valpar är olika i jämförelse med vuxna hundar eftersom de inte kommer att kunna hålla sig under långa perioder, pga. hur små deras blåsor och tarmar är. Det betyder att de kommer att behöva göra ifrån sig mycket oftare.

Från din sida bör du se till att du också vänjer dig vid valpens schema. De flesta valpar är lika, men det beror ibland på vilken typ av hund och vilken storlek. En vanlig sex månader gammal valp kommer att ha behöva kissa eller bajsa när:

 • Det ögonblick som den vaknar på morgonen
 • Innan den går och lägger sig på natten
 • Efter att ha spenderat tid inomhus
 • Efter att ha spenderat tid i sin valphage
 • När den vaknar från en tupplur
 • Direkt efter att ha lekt
 • Direkt efter varje måltid
 • Direkt efter dricksvatten

Ditt jobb, i det här fallet, är att observera dessa ögonblick och ta din valp till den plats där du vill att den ska kissa och bajsa. Till exempel, när ni båda vaknar på morgonen, ta ut valpen så att den kan göra sina behov utomhus och inte inomhus. Genom att göra det kommer den att inse att den endast ska göra det i utsedda området under specifika tider.

Att lära din valp att komma

Att lära din valp att komma är faktiskt en av de mest grundläggande sakerna du behöver lära den. När allt kommer omkring är en av de viktigaste aspekterna av förhållandet mellan husse/matte och hunden. Hunden behöver komma när man ropar på den.

Det första som måste göras är att få valpen att vänja sig vid sitt namn. Att bara använda namnet så ofta som möjligt medan du hänvisar till valpen gör att den kan associera namnet med sig själv. Nästa steg är att faktiskt träna det så att den kommer till dig när du ropar namnet.

I vissa fall är det redan tillräckligt effektivt för att din valp riktar uppmärksamheten mot dig när du ropar ut dess namn. Det är inte alltid bra att hunden kommer till dig när du ropar dess namn. Vissa ägare vill inte att deras hundar ska komma till dem när de ropar på hunden.

Det du behöver göra i så fall är att se till att valpen associerar sitt namn och ger dig uppmärksamhet när du ropar. Använd hundgodis eller dess favoritmat medan du använder kommandoordet ”kom” för att valpen ska komma till dig. Att använda godis som någon form av positiv förstärkning gör att valpen har en verkligt bra anledning att komma till dig.

När det väl har blivit en vana för valpen att komma till dig när du använder kommandoordet som är associerat med det beteendet, kan du stadigt ta bort belöningen från ekvationen tills den äntligen associerar ditt kommandoord och beteendet.

Hur man lär din valp att sitta och stanna

Bortsett från ”kom”, är några av de mer grundläggande sakerna du behöver för att lära din hund att sitta och stanna. Dessa trick är lite svårare att lära ut till din hund än att be den komma. Men med användning av positiv förstärkning är det fortfarande möjligt att göra det.

För att träna en hund att sitta, stå framför din valp medan du håller en godis. När hunden sitter och väntar på att du ska ge den en godsak, använd kommandoord sitt i samband med beteendet så att den associerar sin handling med belöningen. Ta ett steg tillbaka och vänta på att valpen ska stå upp igen och sätter den sig sedan ner igen säger du sitt och den får godis den vill ha av dig. Gör detta upprepade gånger i 10 minuter om dagen tills du inte längre behöver använda en godis för att få det att sitta.

Att lära en hund att stanna kräver att du har ett stoppord och ett släppord. Stoppordet kommer att uppmana den att stanna kvar medan frigöringskommandot får valpen att röra sig igen.

När du vill lära din valp att stanna måste du lära den släppordet först genom att placera en godis framför den på golvet och använda stoppordet så snart det slutar att äta godiset. Gör detta upprepade gånger tills din hund redan associerar att hålla sig på plats med stoppordet.

Därefter lär du hunden att släppkommandot genom att vänta några ögonblick efter att den har stannat kvar innan du ger den ännu en godbit. Så snart hunden börjar röra sig, använd släppordet så att den associerar rörelsen med ordet och godis. Du kan ständigt öka tiden mellan stoppordet och släppordet varje gång du tränar din hund.

Enkla kommandoexempel

Som framgår av de enkla trick som vi har visat är nyckeln till att lära din hund hur man gör vissa åtgärder genom att se till att du använder kommandoord i kombination med specifika beteenden och en belöning direkt efter att hunden utför åtgärden. Det är själva kärnan i hur positiv förstärkning fungerar i valpträning.

Här är några mer enkla kommandoexempel som du kan använda i kombination med positiv förstärkning:

 1. Titta

Titta-kommandot är ganska enkelt eftersom allt du behöver göra är att fånga din hunds uppmärksamhet. Du kan göra det genom att använda dess namn som kommandoord eller genom att helt enkelt använda ordet ”titta”. I början kan du använda en godis för att få hunden att titta på dig.

 1. Ligg

Ligg är en mer avancerad rörelse jämfört med att sitta och stanna. Det är ett viktigt kommando som hundar behöver lära sig på grund av hur man ligger ner kan förhindra att de uppför sig fel. Ligga-kommandot öppnar också fler möjligheter för andra kommandon som ”rulla över”.

 1. Vänta

Vänta-kommandot är den högre nivån i stannakommandot. När du säger till din hund att vänta, ber du i princip att den inte ska röra sig förrän du ger den släppordet och den får flytta sig igen. Skillnaden mellan vänta och stanna är att vänta-kommandot inte alltid kräver att din hund ska sitta ner eller lägga sig eftersom den helt enkelt kan vänta på sin plats när han står upp eller gör någon annan aktivitet så länge den inte rör sig fram.

 1. Gå fot

För dem som vill gå med sina hundar i koppel är kommandot ”fot” mycket viktigt eftersom det förhindrar att din valp drar kopplet. Att lära ut kommandot ”fot” är väldigt enkelt eftersom allt du behöver göra är att använda en lockbete som en godis medan du associerar kommandot med godbiten så att det går till den riktning du vill att det ska gå varje gång du använder kommandot ”fot”.

Hur tränar du din valp?
Rulla till toppen