Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hund i bil

How do you transport a dog in a car?

Att det inte är så bra att ha hunden löst i bilen kanske verkar självklart, men jag har sett många som har det när jag är ute och åker.

Men hur transporterar man en hund bil? Har man en kombi kan man ha en hundbur i bak. I en mindre bil måste du ha ett bälte till hunden. Hunden behöver förutom att resa säkert också ha tillräckligt med utrymme och bli rastad regelbundet under resan. Det är också viktigt att den inte får ligga i direkt solsken.

hund i bil
hund i bil

Varför kan inte hunden vara lös i bilen?

Många tror att bara för att deras hund är väluppfostrad och håller sig på sin plats i bilen så går det bra att ha den lös. Men så är det inte. En lös hund kan vara livsfarligt att ha i bilen.

  • En obältad hund som väger 6 kg motsvarar en kraft på 800 kg vid en krock i 90km/h
  • En obältad hund som väger 30 kg får en kraft motsvarande 1200 kg vid en krock i 50 km/timme och kör du i 90 km/h motsvarar det ca 4 ton. (källa)

Är hunden dessutom ouppfostrad, springer runt, skäller eller bråkar i bilen utgör bara det en dödsfälla.

Men hur ser man då till att hunden åker säkert i bilen? Du måste kunna se hunden under resan och den måste sitta fast på något sätt.

Bilbur för hunden

Väljer du att köpa en bur till hunden måste du tänka på att den är tillräckligt stor för att hunden ska kunna åka bekvämt. Jordbruksverket har beslutat hur stor bur hunden måste ha. Dessa mått gäller om det är en helt vanlig familjehund. Är det en arbetande hund finns det andra bestämmelser.

  • Minsta längden på buren kommer du fram till genom att mäta hunden från nosspets till sittbensknöl när den står upp. Måttet tar du sedan gånger 1,1.
  • Minsta bredd på buren får du om du mäter hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden måste kunna ligga ner och vända på sig utan problem.
  • Minsta höjden du får ha på buren får du om du om du mäter hur hög hunden är från tass till hjässa när den står upp.

Det är också viktigt att det är en bur speciellt för bilar, eftersom den måste klara en krock utan att vika sig.

I vissa bilar så finns det inte plats att ha en bur och då finns det andra lösningar!

Säkerhetsbälte till hunden

Om man inte har plats för en bur i sin bil finns det också säkerhetsbälte att köpa till hunden.

Först behöver du en sele. Selarna finns för hundar i olika storlekar.

Men för att hunden ska åka säkert måste du även ha ett speciellt spänne som du spänner fast i bältesuttaget och den andra änden fäster du i hunden sele.

Lastgaller för hunden

Det går också att använda sig av lastgaller i bilen. Lastgallret sätter du mellan baksätet och bagageluckan. Det förhindrar att hunden slungas framåt vid en krock. Har du flera hundar eller om du också vill ha bagage i bilen kan du ha en avdelare så att du får två boxar i bagagerummet på bilen.

Gott om plats för hunden

När man transporterar hunden i bilen så är det viktigt att hunden har tillräckligt med utrymme för att kunna både ligga, stå, och vända sig om utan problem.

Rasta hunden regelbundet under resan

Under resan bör du tänka på att rasta hunden regelbundet. Precis som vi människor behöver komma ut och sträcka på oss behöver även hunden komma ut och rastas under resan.

Hunden behöver också få dricka och äta regelbundet. Om det är möjligt mår hunden bäst om den kan ha tillgång till vatten under hela resan.

Kanske en portabel mat och vattenskål är en bra investering. Den är smidig och går att vika ihop när man inte använder den.

Tänk på temperaturen

När bilen blir stilla och man stänger av AC:n blir det snabbt varmt i bilen. Man får inte ha hunden i bilen utan att se till den om temperaturen går över +25 grader eller under -5 grader.

Vi köpte även en kylmatta till hunden. Den har vi haft i bilen varma dagar. Bäst tycker han om när han får hela baksätet för sig själv. Då kan han flytta sig från sida till sida. När det blir soligt på ena sidan brukar han gå över till den andra.

Hundar kan inte reglera sin värme på samma sätt som vi människor. De reglerar sin kroppstemperatur med utandningsluften. Riktigt varma sommardagar hör du hur hunden flåsar i bilen innan kylan från AC:n börjar sprida sig.

Tecken på värmeslag hos hunden:

  • hässjning (låter ungefär som flämtningar)
  • dregling
  • feber
  • torra och röda slemhinnor
  • hög puls och i vissa fall andningsproblem
  • kräkningar
  • medvetslöshet

Ska du lämna hunden i bilen en kort stund så kan några idéer vara att ha öppen bagagelucka med en bur i och nedvevade fönster för att få så mycket ventilation som möjligt. Parkera bilen i skuggan.

Skydda sätet

När man skaffar sig en liten valp kan det också vara smart att köpa någon form av sätesskydd för bilen. De släpar ofta med sig skräp in i bilen, vissa hundar fäller och det kan lätt hända olyckor. Enklast är faktiskt att köpa ett sätesskydd avpassat för hundar. De har skydd för både ryggstöd och sätet. Bältena går fortfarande att använda eftersom skyddet har hål där fästena sitter.

En liten, men väldigt smart detalj om man ska ha hunden i baksätet är det här skyddet som förhindrar att den förstör sätet med smuts som den får med sig in i bilen.

Hur gör man med hunden i bilen?

När valpen är liten måste du lyfta den ur och i bilen. Ett tips här är att låta valpen stå på plan mark och att du lyfter den därifrån. Själv gjorde jag misstaget att låta valpen försöka hoppa in i bilen så den stod med frambenen inne. Men innan jag fick in den helt hade den gjort repor i lacken.

Det är också viktigt att uppfostra hunden så att den inte rusar ut ur bilen. Den måste lära sig att det inte betyder att den ska hoppa ur bilen när du öppnar dörren, burdörren eller bagageluckan. Den måste sitta stilla tills du säger till den att den får komma ut. Att jaga hunden efter en stor väg kan lätt förvandlas till en mardröm.

Relaterade frågor

Kan hunden bli åksjuk? Ja, hundar kan bli åksjuka och kräkas i bilen. Därför kan det vara bra att ha ett skydd på sätet i bilen.

Får man inte ha hunden lös i bilen? Nej, hunden måste ha bur eller vara fastspänd. Den är en potentiell dödsfälla för övriga i bilen. Att åka med en lös hund i bilen kan dessutom ge 1500kr i böter.

Hur gör jag om jag ser en hund som mår dåligt i en varm bil? Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter. Det gör du genom att skicka registreringsnumret till nummer 72503. Efter en liten stund får du ett sms med information om fordonet och dess ägare. Söka sedan efter efter ägarens telefonnummer på till exempel hitta.se.

Hund i bil
Rulla till toppen