Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får jag min hund att gå fint i koppel?

How do I get my dog to walk nicely on a leash?

Hundar är fantastiska kompisar att gå på promenad med eller besöka en park. När du vill njuta av naturen ta då med dig din hundkompis i koppel! Men det är så ofta vi ser bångstyriga hundar som försöker dra sina ägare i alla möjliga olika riktningar. I vissa fall finns det till och med hundar som inte vill gå alls och som tvingar sina ägare att försöka dra dem genom parken. Så, hur får du din hund att gå snyggt i koppel så att du verkligen får en lugn och skön promenad med hunden?

Så hur får man då hunden att gå fint i koppel? Att få din hund att gå fint i koppel är faktiskt lättare än de flesta tror. Den viktigaste aspekten här är att se till att du tränar din hund att gå i koppel så tidigt som möjligt och att du introducerar halsband och koppel som vänliga föremål som den inte behöver vara rädd för.

Även om vi kanske har fått dig att tro att det är lekade lätt att lära en hund hur man går med koppel, så finns det fortfarande några tips som du behöver kunna för att din hund ska sluta dra och rycka i kopplet. Läs bara vidare för att lära dig mer om hur du får en trevlig promenad i parken med din hund fast den är kopplad.

hur får jag hunden att gå fint i koppel
Hur får jag hunden att gå fint i koppel?

HUR FÅR JAG MIN HUND TILL ATT FINT I KOPPEL?

Det är en härlig dag och allt du vill göra är att spendera lite tid utomhus med din hund. Men eftersom du inte vill att din hund plötsligt ska springa ut på en väg eller springa iväg så behöver du ha den kopplad. Det är viktigt både för hundens säkerhet och för omgivningen.

I vissa fall kan dock hundar bli ganska oroliga när de är i koppel. Vissa tycker att det är för begränsande och tycker det är så obekvämt att de försöker tugga sig igenom kopplet. Men det finns också hundar som inte har något alls emot halsband och koppel, men som är så nyfikna att de ändå springer runt, drar i kopplet och slänger sig.

Det är helt normalt att du har sådana problem, särskilt om din hund inte är van vid att gå i koppel. Men du kan faktiskt göra saker och ting lättare både för dig själv och din hundkompis genom att träna den att gå snyggt med dig medan den är i koppel, så att ni båda kan njuta av en trevlig eftermiddag tillsammans.

Om du vill lära dig hur du får din hund att gå snyggt i koppel, här är de saker du behöver veta:

FÖRBEREDELSER

Innan du börjar lära dig mer om hur du får din hund att gå snyggt i koppel, så är det några saker som du behöver veta och förbereda:

1. Använd ett halsband och koppel som passar din hund

När du vill gå med din hund i koppel, är det viktigt att se till att ha ett halsband och koppel som passar just din hund. Det betyder inte att du ska välja ett koppel som matcar din hunds färg, utan att det ska sitta bekvämt på hunden.

När det gäller halsbandet måste det vara ett som passar just din hunds storlek. Du måste se till att det finns tillräckligt med utrymme i halsbandet för att hunden inte ska känna sig strypt av halsbandet. Men se också till att halsbandet inte är för stort. Då kan din hund glida ur det och springa iväg.

Det är också viktigt för dig att notera att det finns vissa halsband som kan vara irriterande eller obekväma för vissa hundraser. Om du vill kan du alltid be den lokala djuraffären att hjälpa dig att välja ett halsband som passar din hund.

När det gäller att välja koppel är det också viktigt att du noterar hur stor din hund är. Koppel med mindre diameter är bäst för mindre hundar men de större hundarna kräver ett tjockare koppel. För att se till att de inte drar av kopplet när de blir för upphetsade. Kedjekoppel kan vara det mest hållbara valet men de kan ibland se lite för överväldigande ut.

2. Förbered godisarna


Du får inte glömma bort det faktum att belöningar alltid kommer att utgöra den viktigaste delen av alla hundträningspass. För att träna din hund krävs positiv förstärkning med en belöning som väntar på den när den gör något bra. I det här fallet är det bästa sättet att belöna din hund genom att ge den sina favoritgodisar så att den verkligen blir motiverad att göra något bra. Se alltid till att du har tillräckligt med godis så att du alltid har något gott till hunden när den går fint i kopplet. Hur mycket du bör ta med beror också på hur länge du tänker träna. Om du planerar att ta din hund ut på en extra lång promenad, kanske du vill ha extra godis med dig.

3. Ha ett kommando för din hunds goda beteende

Medan godis är den viktigaste delen av att positivt förstärka en hunds goda beteende, är en av de saker du också kommer att behöva ett kommando eller en markör som du kan använda när din hund gör något bra. Det kan vara något så kort som ”duktig kille / tjej” eller så kan du helt enkelt säga ”bra!” på ett väldigt berömmande sätt.

Anledningen till att ett kommando behövs när du vill träna din hund att gå i koppel är att se till att du visar hur nöjd du är med din hunds beteende. Hundar har empati och är tillräckligt känslomässigt smarta för att upptäcka de känslor du visar dem. Så när du ger din hund en signal om att du är nöjd med vad den gör, kommer den att uppmanas att fortsätta med den typen av beteende eller handling.


NÅGRA GRUNDLÄGGANDE SAKER SOM DU BEHÖVER ATT KOMMA IHÅG

När du förberett allt det grundläggande för att träna hunden att gå fint i koppel, så finns det också några grundläggande principer måste känna till. Själva träningen kräver förstås att du är så kunnig och så förberedd som möjligt om du ska lyckas lära din hund hur man går snyggt i sitt koppel. Här några av de grunder som du behöver komma ihåg:

Tålamod är verkligen en dygd

I allt du gör i livet måste du vara tålmodig. Du kan inte rusa igenom saker där det krävs tålamod för att få jobbet gjort. Även i det här fallet bör du tänka på att tänka på att ha tålamod med din hund om du vill lyckas lära den att gå snyggt med koppel på.

Kom ihåg att din hund är en hund och inte är en person. Oavsett hur argt du pratar med den, så kommer den inte att förstå dina ord. Men om du visar någon form av frustration mot din hund kommer den säkert att förstå dina känslor och kommer att må dåligt. Därför är det så viktigt att ha tålamod när du tränar din hund, oavsett vad syftet med träningen är.

Det går helt enkelt inte att ha bråttom när man ska lära sin hund något. Kom alltid ihåg att även de smartaste hundarna inte kan göra något trick första gången de försöker. I det här fallet kommer din hund förmodligen inte att helt kunna förstå grunderna för koppelträning från första dagen. Du måste helt enkelt ha tålamot och låta den här typen av träning ta den tid det kräver.

Håll träningen kort

När du tränar din hund så att den lär sig ett nytt kommando eller ett nytt trick, bör du alltid se till att du håller träningen kort i början och försöker arbeta dig upp därifrån. Hundar har inte den uppmärksamhet som vi människor har. Om du tenderar att göra sessionerna långa i början kan allt mer än tio minuter visa sig vara kontraproduktivt för dig och din hundkompis.

Försök som sådan att börja med fem till tio minuters träning de första dagarna och arbeta dig sedan långsamt upp därifrån. Inte ens mästerskapshundar som lär sig avancerade trick håller på flera timmar per dag. Se till att du håller sessionerna korta, och anpassa dig till hur länge din hund klarar hålla fokus. Öka minuterna stadigt när du känner att du gör framsteg.


Regelbundenhet är nyckeln

Det visserligen sant att du bör hålla hundens tränignspass korta, men nyckeln för att få din hund att komma ihåg träningen är att vara konsekvent. Du tränar kanske bara några minuter dagligen, men du bör försöka göra det varje dag så att det ingår i din hunds rutin. Hundar är vanedjur. Så länge du är konsekvent med träningen kommer de att komma ihåg dessa aktiviteter som en del av den dagliga rutinen. Så om du verklligen vill träna din hund hur man går snyggt med koppel på, kommer det att utgöra en del av din hunds dagliga rutiner. Då kommer den att börja bli mer lyhörd under träningen. När din hund är lyhörd för dina önskningar kommer du att se mer framsteg och du kommer också att märka hur snabbt den kommer att lära sig att gå med dig när den är kopplad.

Se till att du är så lugn som möjligt

Ett av de bästa sätten att se till att din hund är lyhörd för dina önskningar när det gäller kopplingsträning är att skapa en lugn miljö runt den. Se till att koppelträningen inte är en så tråkig och frustrerande syssla som du måste göra, för det känner hunden av. Försök istället vara öppen och lugn, så att din hund kommer att bli lika entusiastisk som du är. Låt det verka som att det är en del av dina vanliga relationsskapande aktiviteter tillsammans. Återigen är hundar djur med en stark känsla av empati. De är bra på att känna av dina känslor och är också fantastiska att spegla vilket uppförande du visar mot den. Om du inte är lugn och entusiastisk när det gäller träningen, kommer din hund sannolikt att märka det. Med detta sagt är det viktigt att du inte visar en frustrerad och arg attityd när du tränar din hund. I annat fall slutar träningen ett misslyckande och du kan behöva börja från början nästa dag.

Vänj hunden vid halsband och koppel

Nu när du redan känner till grunderna för hur du ska träna din hund att gå snyggt med koppel, så är det nu dags för dig att börja den faktiska träningsdelen. Den första delen av träningen är vänja hunden vid halsband och koppel. Om den inte är van att använda halsband och koppel kommer koppelträningen inte att lyckas alls.

Att sätta på en hund ett halsband för första gången kan vara lite svårt. Det är helt normalt för dem att känna sig oroliga och nervösa. Det kan till och med hända att de bråkar eller tuggar på halsbandet medan du tar på det.

Så om du vill göra det lättare för dig att få på din hund ett halsband och vara kopplad, här är de saker du behöver göra:

  1. Distrahera hunden medan du sätter på halsbandet. Prova olika taktiker för att få hundens uppmärksamhet medan du sätter halsbandet på den. Du kan få det att äta ett mellanmål eller så kan du göra det medan ni leker. Du skulle till exempel kunna använda jordnötssmörmetoden. Genom att applicera jordnötssmör på pannan på sig själv, så att hunden blir alltför distraherad för att krångla. Den försöker slicka bort jordnötssmöret medan du sätter halsbandet på den.
  2. Ge din hund en belöning efter att ha satt på halsbandet. När hunden inser att det finns något som väntar på det i slutet av prövningen kommer det att vara mycket mer lyhört när du försöker sätta på halsbandet. Ge bara en godbit direkt efter att du har fäst halsbandet.
  3. Se till att halsbandet inte sitter så hårt fast. Ju stramare halsbandet är, desto mer orolig kommer hunden att känna sig, eftersom den tror att den begränsas av sina rörelser. Se till att halsbandet inte är för stramt men inte för löst heller. Se bara till att det är tillräckligt löst, men inte för löst så att den kan glida ut med huvudet.


Efter att ha tagit på hundens halsband är det nu dags för dig att introducera koppel. Att introducera koppel blir inte lika svårt som att sätta på halsbandet men det betyder inte att hundar är helt nöjda med sitt koppel.

Vissa hundar kan bli galna när du försöker fästa koppel på halsbandet eftersom det blir en kraft som drar åt andra hållet. I så fall, när du sätter på koppel på din hund första gången, håll inte i koppelet och släpp den bara så att hunden kan röra sig fritt. Då är det kanske inte är så illa att vara kopplad som den ursprungligen trodde att det var. Och om du ändå måste hålla i koppelet, se till att du fortfarande ger din hund tillräckligt med frihet och att den fortfarande kan röra sig bra.

FAKTISK UTBILDNING

När din hund har anpassat sig till halsband och koppel och har accepterat dem som saker som inte är skadliga, är nästa steg för dig att börja den faktiska kopplingsutbildningsdelen. Följ dessa steg för att göra koppelträning till en lek:

  1. Låt din hund komma till dig utan att hålla i kopplet

Börja med att låta din hund bära halsband och koppel och bara låta den komma till dig utan att hålla fast i kopplet. Ropa din hunds namn eller använd ett kommandoord för att uppmana den att komma närmare dig. Ge det en belöning efter det, men se till att du också använder ett kommando för att ge dem beröm. Syftet med denna del av träningen är att låta hunden associera användandet av halsband och koppel och vara lyhörd för dina ord med en belöning i slutet av gott beteende.

När du befinner dig i detta tidiga skede av träningen är det bäst att du är på din bakgård eller inomhus där det inte finns mycket distraktioner. Den här delen kan ta ett par dagar, men du kommer senare att märka att din hund lätt kommer på inkallning.

  1. Börja med att gå med din hund inomhus eller i din trädgård

När hunden nu kommer till dig, är det nu dags för dig att ta tag i den andra änden av koppel och börja gå. När din hund förstår att närhet till dig är förknippat med en belöning blir det lättare för dig att locka den att följa dig medan du går. Din hund kommer att fortsätta följa dig i hopp om att den kan få en belöning i slutet av promenaden.

Kom ihåg att inte locka din hund med en godis hela tiden som att hålla en metspö med en morot framför en åsna. Låt det istället naturligtvis förvänta sig en belöning från dig i slutet av promenaden istället för att använda belöningen som en morot på ett metspö. Du bör bara visa och ge belöningen efter några minuters promenad så att det går att koppla i koppel med en belöning.

Se till att du gör den här aktiviteten ofta och konsekvent, men kom ihåg att se till att dina sessioner är så korta som möjligt. Du kan göra detta 10 till 15 minuter om dagen eller varannan dag. I vissa fall kan du göra det flera gånger om dagen men med några timmar mellan sessionerna.

En annan sak att komma ihåg när du går med din hund är att stanna framför den hela tiden. Detta visar din hund vem som är chef. Många gör misstaget att vara bakom hunden och att låta hunden bara leda vidare. Istället är det du behöver göra att se till att du är framför hunden i detta skede av träningen så att den vet att du är den ledande.

  1. Lär din hund att gå vid din sida

När vet att din hund kommer att följa dig medan ni går, är det nu dags att lära den att gå vid din sida istället för bakom dig. Vänster sida är den traditionella sidan men du kan också använda höger sida om du vill.

Det bästa sättet att göra detta är att korta kopplet så att din hund inte kan gå bakom eller framför dig. Locka den till önskad sida med små godisbitar, så att din hund vet vilken sida den ska gå om den vill bli belönad. Så snart han har anpassat sig och börjar gå bredvid dig, sluta ge din hund godis ofta och ge den en belöning i slutet av hela promenaden.

  1. Ta ut träningen utomhus

När du sedan är tillräckligt säker på din hunds förmåga att gå snyggt med dig i koppel inomhus eller i din bakgård är det dags att testa en svårare utmaning. Det kan till exempel vara att ta en promenad runt i grannskapet eller till och med i närmaste park.

Anledningen till att detta är ett avancerat steg är att det kommer att finnas distraktioner som kan locka din hunds och få den att uppför göra fel. Det viktigt att du bara gör detta steg när du är tillräckligt säker på din hunds förmåga att gå med dig medan den har koppel.

Återigen är positiv förstärkning nyckeln här eftersom din hund alltid kommer att tro att det finns något positivt som väntar i slutet av promenaden när den uppför sig väl. När något distraherar den, sluta vad du gör, dra inte i koppel och stå bara still så att din hund förstår att den inte har kontroll över situationen. Så snart den slutar dra, ge det en belöning så att det förstår att beteendet är det enda sättet för det att få en belöning.

HARNESSES SOM VÄNDER HUNDEN MOT DIG OM DEN DRAR

För husdjursägare med hundar som älskar att dra och som trots mycket träning ändå drar, så kan en hundsele vara ett bra alternativ till att använda halsband. Det beror på att selar är avsedda att förhindra och stoppa hundar när de börjar dra. Vissa selar är till och med utformade för att dra tillbaka hunden till dig om de försöker dra dig.

Selar minskar också trycket på hundens luftrör. De är utformade för att dra i hundens kropp istället för halsen. Det är därför många hundägare föredrar selar framför halsband.

När du funderar på att använda sele, notera att de är bättre för större hundar på grund av deras tendens att dra och dra sina ägare under en promenad. Men du kan fortfarande använda selar för mindre hundar också.

För de som letar efter de bästa selarna som hjälper dig att vända tillbaka din hund till dig när de försöker dra dig, här är de som är värda att överväga:

1. Chai’s Choice 3M Reflective Dog Harness

Denna sele gör att du kan koppla ihop koppel på hunden framifrån och bakifrån så att du har ett bredare utbud av alternativ beroende på hur din hund beter sig när du är ute på en promenad. Dessutom försäkrar det att din hund kommer att vara smärtfri när den försöker dra dig eftersom selen är vadderad.


2. Ruffwear Front Range Dog Harness

Den här selen är en av de bekvämare selen för dina håriga kompisar att bära eftersom den är lätt att justera och har tillräckligt med vaddering på. Komforten som den här selen ger är perfekt för hundar som inte är riktigt starka avdragare men ändå fortfarande är ganska aktiva och nyfikna under dina utomhuspromenader.


3. Noxgear LightHound Illuminated Harness

Eftersom den här selen har en upplyst design är den perfekt för nattpromenader och tidiga morgonpromenader med ditt håriga husdjur. LED-belysningen gör att hunden kan förbli synlig även under svagt ljus. Detta garanterar dig och ditt husdjurs säkerhet när du är ute och går.

Källor:

https://www.nylabone.com/dog101/teaching-your-dog-to-walk-on-a-leash

https://www.akc.org/expert-advice/training/teach-puppy-walk-leash/

https://www.nbcnews.com/shopping/lifestyle/best-dog-harness-no-pull-harnesses-n1143396

Hur får jag min hund att gå fint i koppel?
Rulla till toppen