Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får jag hunden att inte bitas

How do I train my puppy not to bite people?

Valpar vänjer sig inte vid att använda sina lemmar omedelbart, så de använder oftast munnen för att utforska världen som omger dem när de är små. För det mesta använder de bitande som ett tecken på lekfullhet och en inbjudan till lek. Under lektiden kommer de troligen att försöka bita dig, och även om detta är kärleksfullt medan de är unga, när de blir äldre, blir det lite farligare och ibland till och med orsakar små skador. Detta kommer så småningom att få ägare att fundera över åtgärder de kan vidta för att undvika denna typ av beteende.

För att se till att din valp är vänlig och inte biter någon, bör du börja träna honom tidigt för att lära valpen att det finns andra saker som är mer lämpliga än att bita. Det gäller att få valpen att förstå att bita inte kommer att resultera i att den får uppmärksamhet.

Även om du försöker lära din valp kan vissa knep vara svåra, så det är förståeligt när människor blir skrämda när de tränar hundar som bits. Den här artikeln presenterar den mest effektiva träningsmetoden för att lära din valp att inte bita människor samt några användbara knep för att göra processen mycket lättare.

Hur får man hunden att inte bitas?

VARFÖR BITER EN VALP?

Valpar biter och nafsar för att få en känsla av världen som omger dem. Förutom deras hörsel och luktsinne är deras mun viktig för en valp att lära känna världen. Genom denna process samlar valpen all slags information om föremål, människor och andra djur, såsom smak och konsistens. De lär sig också att justera hur hårt de biter i olika föremål. Lämnar man en valp ensam brukar de bita i och smaka på möbler, mattor och alla föremål de hittar.

Valpar använder också bitande för att minska smärtan från tänder som håller på att växa ut. Deras babytänder börjar lossna och de nya att tränga igenom tandköttet och orsaka smärta. För att göra det mer uthärdligt kommer valpar att bita vad som helst inom synhåll under de få månaderna. Även om detta är helt normalt och förekommer hos andra djurarter och till och med människor, så kan det potentiellt vara skadligt eftersom vissa föremål kan skada din valps tandkött. Att ge sin valp tuggleksaker är ett mycket säkrare alternativ. Det hjälper dig att skydda din valp från skador.

De använder också detta för att starta lek med sina syskon eller andra djur. Även om det ofta ser ut som att slåss är det ett sätt att leka och lära sig det sociala spelet. De lär sig också hur hårt de kan bita. Detta är en viktig del av valparnas uppväxtperiod. Dessutom är många raser som är mer benägna att bita och att använda munnen. Ett bra exempel på detta är vallhundar och retrievers som ofta börjar plocka upp saker med munnen.

När är det rimligt att förvänta sig att det inte ska bita mer?

Detta skiljer sig från hund till hund, men i princip bör de sluta bita så snart de slutar tappa tänder. Detta kommer dock bara att hända om du börjar lära din valp att det enda som är lämpligt för att tugga tuggleksaker.

De flesta valpar börjar tänder omkring 3 eller 4 månader och slutar när alla tänder är utväxta. Detta varar vanligtvis upp till sju månader som mest.

HUR TRÄNER JAG VALP INTE ATT BITA MÄNNISKOR?

Valpar är vanligtvis lätta att träna; därför kan detta beteende lätt korrigeras. För att göra det ännu enklare kan du para ihop dina valpar med en äldre hund eftersom det observerades att valpar skulle anta den äldre hundens beteendemönster. Träningens framgång varierar beroende på orsaken till att bita. Din valp kommer att bita saker runt den antingen för att lindra smärta från tandvården eller för att initiera lek. Beroende på orsaken kanske du vill ta olika sätt att lösa detta problem.

Som nämnts tidigare är det vanligt att bita medan de tappar tänder. De flesta hundar och slutar på egen hand när tänderna är fullvuxna. Det finns inte mycket du kan göra här förutom att ersätta olika hushållsföremål som din valp knycker med säkra alternativ. Det kan dock vara en bra tid att börja träna din hund för att förhindra att han biter i framtiden. När orsaken till smärtan slutar bör din valp sluta bita också.

Å andra sidan, om din valp fortfarande biter efter att att den tappat sina tänder kommer du att ha en lite svårare uppgift. Du bör inte försöka stoppa biten helt eftersom det är en viktig del av varje valps liv. Istället bör du lära din hund vad det är tillåtet att bita i och inte.

Det första steget är att ändra vanan att försöka få uppmärksamhet genom att bita människor. Det enklaste sättet att uppnå detta är att helt enkelt ignorera valpen till den slutar bita och istället hittar ett annat sätt att signalera att den vill ha uppmärksamhet. De flesta valpar kommer att försöka få din uppmärksamhet antingen genom att skälla eller sitta ner och titta på dig tills den får uppmärksamhet. Om bitandet blir för svårt att ignorera kan du alltid flytta till en annan del av ditt hus eller kanske en plats som din hund inte kan komma åt, till exempel sängen. Du ger inte hunden uppmärksamhet förrän den visar att den vill leka på något annat sätt.

Om detta beteende inträffar när du leker med valpen så avslutar du bara leken för att via din hund att tänderna inte hör hemma på mänsklig hud utan snarare på leksakerna. När valpen börjar bita ska du ge honom en leksak, och om valpen biter i sin leksak istället så belönar du den. Ge valpen verbala bekräftelser och godis för att förstärka detta beteende. Du kan också försöka uppmuntra icke-kontakt lekar som att hämta saker. Om allt annat misslyckas kan du försöka använda något som smakar illa på de delar av kroppen som är mest åtkomliga för valpen. Detta kan också användas på kläder och andra föremål. När valpen biter stannar du och ger valpen lite tid att reagera på den dåliga smaken och beröm valpen sedan valpen när den släppt taget.

Om alla som kommer i kontakt med valpen tillämpar dessa steg bör du se en del förbättringar inom några veckor. Det är viktigt att ha tålamod under denna process för att se se något resultat.

Denna process kommer att fungera, och inom psykologin kallas den ”operant betingning”. När det gäller din valp kommer den alltså inte upprepa beteendet som inte förstärks. Belöningen utgör ett incitament för valpen att upprepa beteendet som blir bekräftat eller behandlar och undvika att få dem vad de ville ha. Men om du inte leker med valpen när den bits så kommer beteendet att upphöra.

KOMMANDON FÖR ATT STOPPA VALPEN

När du försöker lära din hund vissa kommandon så lär den sig att utföra ett visst beteende med ett speciellt ord. Det är praktiskt taget omöjligt att lära din hund att inte bita på kommando. Det är heller inte rekommenderat att man höjer rösten på valpar. Även om det är okej att uttrycka detta genom enkla ord som ”nej” eller ”inte bita”, så är det viktigt att inte skrämma hunden eller titta den i ögonen. När hundar utmanar varandra genom att stirra, så att göra det kan istället trigga en konfrontation med din hund. Experter rekommenderar snarare den redan nämnda ignoreringsmetoden. Denna metod kan också användas när man leker med hunden.

När din valp biter, så kan du berätta för den att det är fel genom att du tar avstånd från den någa minuter. Du kan även bära med dig en liten leksak som du sedan ger valpen när time-out tiden är över. Ett annat användbart verktyg för att få valpen att sluta bita är koppel. Du kan använda detta genom att låta valpen leka fritt med koppel på golvet. När valpen biter, drar du lätt i koppeln för att signalera att bita inte är något tillåtet.

DISTRAKTION


Om bitandet fortsätter till vuxen ålder kan det bli svårare att träna din hund. I det här fallet är din bästa du då kan göra att distrahera din hund. När bitandet börjar kan du erbjuda olika leksaker eller godis gjorda, särskilt för tuggning. Detta kan också hjälpa din hund att umgås med andra hundar som redan har lärt sig att inte bita. Om allt annat misslyckas bör du överväga att få professionell hjälp eller registrera dig på någon hundkurs.

Hur får jag hunden att inte bitas
Rulla till toppen