Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får man valpen rumsren

Hur får man valpen rumsren?

När du skaffat en liten valp vill du säkert få den rumsren så snabbt som möjligt för att slippa att städa så mycket.

Hur får man valpen rumsren? Rasta valpen ofta i början. Ta ut den när den har sovit, lekt eller ätit. När valpen har gjort vad den ska ger du den beröm. Skulle valpen råka kissa eller bajsa inne tar du den snabbt och springer ut.

Vår valp är 15 veckor nu och den har varit rumsren sedan två veckor tillbaka. Jag ska berätta hur vi gjorde.

Hur får man valpen rumsren?

Förberedelser innan vi fick hem valpen

Innan vi hämtade hem valpen rullade vi ihop och bar ut alla mattor. Det vet man redan innan att det kommer att hända många olyckor med en valp. Då är det jobbigt att behöva tvätta mattorna hela tiden.

Vi köpte också kompostgaller för att kunna stänga av rum och delar av huset där vi inte vistades. Om man har valpen under uppsikt hela tiden kommer man kunna förhindra många olyckor.

Rasta valpen ofta

I början när vi fick hem vår valp sprang vi ut med den nästan hela tiden. Vi bor i ett radhus med en liten liten gräsplätt på baksidan. Det är tillräckligt för att valpen ska kunna kissa och bajsa där.

Vi tog med den ut i trädgården när den vaknade, när den hade ätit och efter att den hade lekt. Det blev förstås massor av spring. Men det kanske det kan vara värt om man snabbt får sin valp rumsren.

Ser man att valpen är på väg att börja kissa eller bajsa på golvet så kan man lyfta upp den och bära ut den. Den slutar förhoppningsvis med det den håller på med och gör det på rätt ställe.

Beröm valpen när den lyckas

När valpen sedan lyckas kissa eller bajsa ute ger du den massor av beröm och kanske en liten godisbit.

Här kan jag passa på att komma med ett litet tips. Till att börja med hade vi lite leksaker ute i trädgården som valpen fick leka med. Han hade också tagit med sig massor av pinnar hem från promenaderna. Så när vi kom ut i trädgården fanns det massor av spännande saker att leka med. Det gjorde att han hade lite svårt att kissa. Så jag plockade bort leksaker och pinnar sedan gick det lättare att kissa och bajsa.

Vad gör man när valpen kissar eller bajsar inne?

Skulle olyckan vara framme och valpen kissar eller bajsar inomhus torkar du bara upp det. Du ska inte skälla på valpen eller vara dum mot den om den misslyckas. Och den kommer att misslyckas många gånger innan du kommer att få den rumsren.

Vi märkte att valpen hade speciella ställen i huset som den gärna kissade på. De rum vi inte använde kunde vi stänga till så han inte kom in där.

Det finns speciella Fy-sprayer som man kan köpa och spruta där hunden har kissat för att undvika att den kissar där igen. Man sprayar stället regelbundet tills vanan att kissa just där har försvunnit. Det neutraliserar urinen och bryter ner doften. Det är ingenting vi har provat, utan tycker det går bra när vi avgränsar vilka rum valpen får vara i.

Rasta valpen under natten också

Så länge valpen är liten kommer den också behöva rastas under natten för att den inte ska bajsa och kissa inomhus. Det kan vara skönt att gå ut med den strax innan du går och lägger dig för att inte bli väckt så tidigt under natten av en valp som vill gå ut.

Extra viktigt är det kanske att det inte är så roligt att gå ut på natten. När vi hade leksaker ute kunde Cléo väcka oss kanske tre gånger varje natt för att få gå ut. Men när jag gjorde trädgården tråkigare blev jag också väckt färre gånger.

Säg till valpen att kissa

När vi hämtade vår valp tipsade uppfödaren om att vi skulle säga kissa eller gå och kissa till valpen varje gång den gjorde det och berömma den för det. Så småningom förknippar den kommandot gå och kissa med att den kissar och kan göra det när man ber den om det. Det kan vara smidigt om man ska åka iväg eller kanske på natten när man helst av allt vill gå in och lägga sig igen.

Vi har sagt Cléo gå och kissa varje gång han gjort sina behov. Jag är osäker på om han förstår det hela för ibland kan man säga till honom att gå och kissa och andra gånger inte. Men det är värt ett försök i alla fall, för det vore så smidigt om man kunde få det att funka.

Hur vet jag om valpen behöver gå ut och kissa och bajsa?

Du behöver lära känna din valp och se hur den reagerar. Här fungerar valpar lite olika, så det är svårt att säga hur din valp agerar. Vår valp går till dörren kommer tillbaka till oss, buffar på oss och kanske hoppar lite.

Missar man att läsa av sin valp så kommer det förstås att hända olyckor. En valp har heller inte förmågan att hålla sig så länge. Så även om du är väldigt upptagen med något så kommer du att behöva avbryta det för att ta ut din valp i trädgården.

Ta bort vattnet på kvällen

För att minska behovet av att valpen ska upp och kissa om nätterna kan man om man vill ställa upp vattenskålen på bänken så att den inte kan dricka mer när ni går och lägger er.

Relaterade frågor

Hur ofta kissar en valp? Valpar behöver kissa oftare än vuxna hundar och du får räkna med att valpen behöver kissa eller bajsa 8 gånger per dygn.

Kan jag låta valpen kissa på tidningspapper inne? Visst kan man det och det finns speciella plastade underlägg som man kan låta valpen kissa på också. Men att låta den kissa inomhus kommer göra att det tar längre tid att få den helt rumsren. Vi valde att inte låta den få kissa inomhus alls.

Hur får man valpen rumsren
Rulla till toppen