Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tar jag hand om pälsen på en Goldendoodle?

How do I take care of the fur of the Goldendoodle

En av egenskaperna som karaktäriserar Goldendoodles är deras päls. Om du funderar på att skaffa dig en Goldendoodle eller kanske redan har en Goldendoodle-valp kanske du vill veta hur du ska göra för att hålla pälsen mjuk och för att den ska fortsätta se lika vacker ut.

Så hur tar man då hand om pälsen på en Goldendoodle? För att ordentligt ta hand om din Goldendoodles päls, se till att du regelbundet sköter om den. Med både borste och andra lämpiga produkter för att behålla den vackra Goldendoodle-loocken.

Hur tar man hand om pälsen på en Goldendoodle?

Att ta hand om Goldendoodles är relativt enkelt men kan bli extremt komplicerat om du inte vet vad du ska göra och hur du ska hantera vissa situationer. Om du vill ha lite extra hjälp och användbara tips, fortsätt läsa den här artikeln.

Hur håller jag håret lockigt hos min Goldendoodle?

Beroende på vilken förälder din valp har kan den också ha olika typer av päls. Det finns tre olika typer av päls: lockig, vågig och rak päls. De differentieras av graden av krullning som pälsen har.

Lockig päls har de mest överdrivna lockarna och liknar mest pudelns päls. Krullarna är mycket täta och liknar ”afro” frisyrer. Vanligtvis är pälsen kortare runt ansiktet och slutar slutligen växa om den hålls oklippt.

Rak päls liknar pälsen hos en Golden retriever. Det här är pälstypen som kräver minst underhåll men är också den som fäller mest. Förutom regelbunden borstning är det inte mycket du behöver göra. Detta är dock den vanligaste typen av päls bland Goldendoodles.

Vågig typ är en kombination av den lockiga och vågiga typen av päls. Den har synliga lockar men är mindre tät än den lockiga pälsen. Om den hålls oklippt kommer den att växa upp till 17 cm, förutom pälsen runt ansiktet där den är kortare än resten av kroppen. Mängden hår som hunden fäller varierar från hund till hund, men vanligtvis fäller de inte så mycket.

När deras päls får regelbunden vård kommer den att behålla sin naturliga krullning och mjukhet. Om du vill få maximal lockighet så låter du pälsen lufttorka.

Jämfört med andra hundraser är Goldendoodles mest underhållsfria men de kräver fortfarande regelbunden pälsvård. För det mesta du kan låta din hund vara, men att ha ett regelbundet skötselschema kan göra underverk för din hunds päls. Å andra sidan, om du låter pälsvården vara alldeles för länge så kan det leda till många hälsoproblem för dina Goldendoodles.

När du gör i ordning din Goldendoodle så behöver du: borsta och avmatta pälsen, bada hunden vid behov, trimma hundens ansikte och resten av kroppen och deras naglar. Du bör också borsta tänderna på hunden. Ta också bort överflödigt hår i öronen och rengör håret på baksidan av fötterna. Dessa steg är viktiga för att undvika eventuella infektioner.

Hur man tvättar en Goldendoodle?

Goldendoodles bör tvättas högst en gång i månaden, men om du gillar att spela ute och i vatten bör du bada dem oftare. Att bada regelbundet är viktigt, men överdrivet kan orsaka irritation och öka mängden tovor. Kostnaden för att trimma din hund hemma med en trimmer blir förstås mycket lägre än om du tar den till en hundtrim. Det är faktiskt lika lätt att göra det själv hemma. Medan en normal dusch eller ett badkar kommer att vara bra, om du planerar att göra detta ofta skulle det vara en bra idé att investera i ett upphöjt badkar eller en rejäl tvättho, eftersom det kommer underlätta mycket.

Många schampon tillverkade speciellt för hundar kan torka ut din Goldendoodle-hud och skada pälsen. De bästa alternativen är milda babyschampon eller andra produkter som innehåller balsam. Du bör börja med att tvätta hundens huvud, se till att undvika att få schampo i ögonen och öronen och arbeta dig ner i hundens kropp. Efter att schampon masseras in väl bör det sköljas flera gånger för att undvika klåda och torrhet.

När du torkar pälsen kan du börja med en handduk för att ta bort droppande vatten. När du gör detta bör du undvika att gnugga pälsen eftersom det kan orsaka trassel i pälsen som är svåra att ta bort när pälsen är torr. Därefter kan du torka pälsen med en hårtork. Inställningen ska vara låg värme och blås för att inte skrämma hunden. Eller också kan pälsen lufttorka, se bara till att du borstar ut den.

Vilka olika typer av borstar och kammar behöver jag för min hund?

Beroende på vilken päls som din Goldendoodles behöver, behöver du olika typer av borstar och kammar. Några allmänna egenskaper du bör leta efter är borstar i trä. Detta är viktigt för att de ska kunna absorbera naturliga oljor från hundens hud. Om din Goldendoodle har längre päls bör du använda en borste. Dessa borstar varierar i längd och mellanrum mellan borsten. Om du väljer att göra din Goldendoodle päls kortare mjukare, använd en borste med tät borst. Detta är mest effektivt för vågig päls.

Borstar med metallborst är lämpliga för Goldendoodles med längre och lockigare päls. Eftersom de har mindre tätt sammansatta stift som delar pälsen snyggt. Det fungerar för de flesta Goldendoodles, men eftersom de inte har några gummitoppar på änden av borsten bör du inte pressa det hårt i pälsen för att inte skada huden.

Kardor är lämpliga att använda för de flesta Goldendoodles när du tar bort små tovor. De används också direkt efter ett bad för att borsta genom våt päls för att göra det lättare att torka.

Materialet ger också borstens hållbarhet. Du bör också se till att borsten är mjuka och gjorda av kvalitetsmaterial för att säkerställa att den inte skadar hundens hud.

Hur man trimmar en Goldendoodle?

Goldendoodles behöver i genomsnitt trimmas var sjätte till var åttonde vecka. Att trimma den är inte en svår uppgift, men du bör vänja den vid det för att göra det lättare för dig själv.

Den bästa längden att lämna din hunds päls är upp till 5 cm. Vid den pälslängden kommer lockarna att synas, men pälsen kommer samtidigt vara lättare att underhålla. Det går att använda en sax för att trimma en Goldendoodle, men att använda elektriska hundklippare gör arbetet mycket lättare. Det kommer också bli lättare att städa upp pälsen efteråt. Hunden ska alltid badas innan du trimmar pälsen eftersom det blir mycket lättare att få en snygg klippning då. Avslutningsvis kan du använda en liten och riktigt vass sax för att få bort tovor i pälsen.

Hur skyddar du din Goldendoodle mot fästingar?

Fästingar är inte bara obekväma för hundar utan de kan också bära allvarliga sjukdomar som Borelia. Eftersom Goldendoodles har så tjock päls kan denna uppgift verka skrämmande, men det är ganska enkelt när du förstår vad du gör.

Om din hund gillar att spendera tid ute och gillar att vandra runt i naturen bör du vara på din vakt mot fästingar året runt. Även om fästingar kan bädda in var som helst på kroppen går de mest till varma platser som områden runt öronen, könsorganen, ”armhålorna”, svans- och trampdynor. Du bör kontrollera hela kroppen men fokusera på dessa områden. Du bör köra fingrarna genom pälsen och se till att du kan känna huden, känna efter om du känner knölar i huden. Detta blir mycket lättare om din hund regelbundet trimmas.

Om du tillbringar mycket tid ute och inte vidtagit några förebyggande åtgärder bör du leta efter fästingar efter varje promenad. Om du hittar fästingar i pälsen så måste de plockas bort.

Fästingarna placerar sig inte helt under huden, i själva verket är det bara munnen som hakar fast på huden och resten av kroppen är på utsidan. Det finns en mängd tillgängliga verktyg för att ta bort fästingar, men det kan också göras med en vanlig pincett eller med hjälp av naglarna om du inte har någon pincett. När du tar bort en fästing se till att du placer pincetten så nära huden som möjligt utan att trycka för mycket, så att du inte krossar fästingen eller tar bort huvudet från kroppen. Fästet ska dras ut i en snabb rörelse utan att vrida det.

Efter att ha tagit bort fästingen, rengör bettet med vatten och tvål för att undvika infektioner och sjukdomar. För att skydda dig själv under hela denna process, använd handskar och se till att kasa fästingen i en plastpåse som du knyter.

Hur tar jag hand om pälsen på en Goldendoodle?
Rulla till toppen