Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur mycket motion behöver en goldendoodle

hur mycket motion behöver en goldendoodle

Goldendoodles är lekflla av naturen och kommer att följa dig på dina äventyr. De är ofta mycket aktiva även utan uppmuntran från ägarna. Detta är bra med tanke på hur viktig daglig träning är för hundar. Träningen bör dock inte överdrivas eftersom det kan orsaka skador. Naturligtvis kommer alla Goldendoodle-ägare att fråga sig hur mycket motion hunden behöver.

Det rekommenderas att du går din valp två gånger om dagen, 5 minuter för varje månad i deras ålder. Vuxna Goldendoodles bör träna minst 30 minuter dagligen.

Men hur ska du exakt arbeta med din Goldendoodle? Den här artikeln presenterar olika typer av aktiviteter, så att du kan hitta de som fungerar bäst för dig och se till att din Goldendoodle mår så bra som bara är möjligt.

hur mycket motion behöver en goldendoodle
Hur mycket motion behöver en goldendoodle?

Betydelsen av träning

Regelbunden träning är viktig för varje hund oavsett ålder och ras. Detta kommer inte bara att gynna hunden utan också ägaren. En välmotionerad hund kommer att vara väluppfostrad och frisk. Fetma är bland de vanligaste sjukdomarna och kan orsaka många olika problem för din hund, men kan lätt undvikas med tillräckligt med träning.

Om din hund inte får tillräckligt med motion kan det leda till både hälsoproblem och psykiska problem. En hund med för mycket energi och inget sätt att använda den kommer att vara mycket orolig. Det kan förvärra din hunds separationsangst och leda till andra destruktiva beteenden.

Övningar för en valp?

Goldendoodles valpar är vanligtvis energifyllda och de kommer att kräva mycket träning. De kommer oftast att uppfylla detta behov genom lek. Men det finns även några ytterligare saker du kan göra för att din valp ska hålla sig frisk. För att underlätta skapa en vana som gör att din valp kommer leva länge är det viktigt att skapa en rutin för att vänja din valp. Det enklaste sättet att uppnå detta är att ta ut valpen varje dag vid samma tidpunkt och belöna valpen när du kommer tillbaka. Regelbunden träning säkerställer gemensam hälsa och gör att valpens skelett utvecklass rätt.

Ett av de vanligaste sätten att träna är att ta valpen på en promenad. Om du är osäker på hur länge dessa promenader ska vara tumregeln är att din valp ska gå 5 minuter för varje månad i deras ålder. Till exempel bör en 4 månader gammal valp ha en 20 minuters promenad två gånger om dagen. Goldendoodles är bra på att kommunicera när de fått tillräckligt med aktivitet för den dagen, eftersom de vanligtvis börjar slappa av mer när de är trötta. Du kan också låta din valp gå runt huset i huset, se bara till att separera delar av huset som innehåller trappor eftersom det kan vara lite för utmanande för valpen. Tills din valp kan övervinna sådana hinder, låt den sätta sin egen takt. För att säkerställa detta, låt din valp gå på egen hand utan att dra i koppeln eller inleda valpen för att snabba upp takten. Om du inte har mycket utrymme att gå med din valp kan en rastgård vara ett bra alternativ. Din valp kommer att kunna gå och springa fritt samt att leka med andra hundar. Efter att ha tröttat kommer valpen tillbaka till dig för att indikera att den hade tillräckligt.

Det rekommenderas att en del av tiden som ägnas åt att träna blir spenderad med lek, eftersom det är extremt fördelaktigt för valpen. Lektid är ett bättre alternativ eftersom det utmanar valpen både mentalt och fysiskt. Några lämpliga spel är att gömma saker, apport, dragkamp och mild brottning.

Att gömma och söka innehåller massor av löpning som hjälper till att utveckla lederna. Dragkamp är bra eftersom det också hjälper din valps tänder och tandkött medan det utvecklas, men se till att undvika att dra i dig för hårt för att undvika skador på din valps mun. Helst borde du bara hålla i leksaken och låta din valp sköta allt dragande. Efter lite kamp låt din valp vinna. Detta kommer också att öka valpens självförtroende och hjälpa till att lära sig hur mycket tryck den ska ha när den biter på olika saker.

Mild brottning tröttnar ut valpen relativt snabbt och är en favorit bland många hundägare. En sak att hålla ett öga på är att disciplinera din valp om spelet blir för aggressivt. Om valpen börjar bita dig för hårt säger du bara att beteendet inte är acceptabelt genom att säga ”Nej” eller ”Bita inte”.

Du kommer att veta att valpen fått tillräckligt med motion om den börjar sakta ner sina rörelser, börjar bita mildare eller lägger sig plötsligt.

Övningar för en vuxen hund?

Vuxna hundar har mycket mer energi eftersom de inte använder energin för att växa. Regelbunden motion är nödvändig för att undvika olika hälsoproblem som fetma. Detta främjar också kardiovaskulär hälsa och muskelstyrka. Det minskar också beteendeproblem. Hundar som tränar är mindre benägna att skada sig själv när han leker med andra hundar, eftersom regelbunden träning främjar flexibilitet och korrekt muskelutveckling.

Vuxna hundar bör träna minst 30 minuter dagligen. Alla aktiviteter som rekommenderas för valpar fungerar också för vuxna hundar, men om hunden är större bör du överväga att göra aktiviteterna mer utmanande. Om du gick med din valp kan du öka aktiviteten för en vuxen hund genom att jogga eller cykla medan hunden följer dig istället. Ett alternativ är att ta med din hund på vandring. Om din hund gillar att leka i vattnet och du har nära till havet eller en sjö, skulle simning också vara en bra övning.

Det finns också många trädgårdsvänliga spel för din hund om du har svårt att lämna hemmet. Apportering kan göras ensam med din hund eller tillsammans med anddra hundägare. Detta kommer att få hunden att springa och låta den arbeta med tänderna. Om inget av detta är ett alternativ som passar dig kan du alltid testa agility, frisbee och vallning.

Frisbee innebär att en förare kastar en frisbee mot hunden och hunden måste fånga den. Denna aktivitet kräver mycket löpning och precision samt övning med föraren. Detta ger tillräckligt med träning för din Goldendoodle.

Vallning är lämpligt för vallhundar och är perfekt om din hund har mycket energi.

Agility är perfekt för hundar med hög energi men till skillnad från vallning, så kan alla friska hundar delta. Hundar i alla åldrar kan göra delta och det rekommenderas ofta för hundar som behöver extra träning eftersom det först kräver mycket disciplin. I agility leder ägaren hunden genom en hinderbana som innehåller stolpar som måste hoppas över, tunnlar som hunden måste gå igenom och liknande.

Freestyle är ett utmärkt alternativ för äldre hundar som inte är lätta att träna. Även om det kräver kunskap om grundläggande grejer och ett band mellan hunden och föraren går det inte längre än så. Målet är att föraren och hunden presenterar en freestyle-koreografi till musik framför domarna.

Flyball är lämpligt för hundar med mer energi eftersom det innebär mycket löpning. Det liknar ett rallylopp och huvudmålet är att laget ska slutföra loppet först. Lagen bildas med fyra hundar som måste springa till en metallplattform som släpper en boll som måste hämtas och returneras till föraren. Efter detta kan följande hund börja.

Realterade frågor

Hur mycket motion behöver en hund? Olika hundraser kräver olika mycket motion. Hur mycket motion hunden behöver beror också på hundens ålder. Men generellt kan man säga att hunden behöver minst en timmes total promenad per dag.

Hur många promenader behöver hunden varje dag? En hund behöver 4-5 promenader varje dag. Där minst en av dem är på 30 minuter.

Hur mycket motion behöver en labrador? En labrador anpassar sig efter hur mycket motion den får, men allra bäst mår den om om du kan ge den två timmars motion om dagen.

Hur mycket motion behöver en goldendoodle
Rulla till toppen