Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vilken träningsutrustning behöver man till en goldendoodle?

What Exercise Equipment Do I Need for the Goldendoodle?

Goldendoodle har sitt ursprung i USA och är en hybrid eller en korsning mellan två populära och älskade hundraser, golden retriever och pudeln. Goldendoodles kallas också ofta retrodoodle. Som en korsning av dessa älskvärda hundar ärver Goldendoodle kvaliteter från båda raserna. De är smidiga och tillgiven som golden retriever, liksom intelligenta som pudeln. Dessa egenskaper gör den goldendoodle till en utmärkt hund för familjer som skaffar husdjur för första gången. De är också bra med barn. Goldendoodles är en mycket energisk ras, och de måste kanalisera all den energin någonstans. Det är ägarens jobb att se till att hunden får tillräckligt med motion. Det finns ett utrustning för att göra träningen rolig för både hunden och ägaren. Läs vidare för en omfattande lista över träningsutrustning och deras användning.

Vad behöver man för träningsutrusting för en Goldendoodle? Tuggleksaker, pusselleksaker och godis är bara några av de saker som kan hjälpa dig att träna din Goldendoodle: s sinne, smidighet och nos. Det finns också utrustning som du kan tillverka själv.

Träning är mycket viktigt för alla hundraser, men det är ännu viktigare för en så aktiv hundras, som Goldendoodle. Om en Goldendoodle saknar träning kan de bli uttråkade. Detta kan ge en stressad hund med olika beteendeproblem. Hur mycket motion en Goldendoodle behöver beror på varje hunds storlek och ålder eftersom påverkan på hundens leder och ben varierar beroende på hur stor hunden är och hur gammal de är. Goldendoodle finns i allmänhet i två storlekar – mini och standard. Ägare måste vara försiktiga med hur mycket motion en yngre Goldendoodle får eftersom de fortfarande växer och utvecklas, och den ovan nämnda påverkan på deras kroppar kan orsaka skada. Äldre Goldendoodles behöver träna mer för att hantera vikt, men du bör vara försiktig eftersom överansträngning kan skada dem också. Det handlar om att hitta rätt balans skräddarsydd motion för varje hund och rätt träningsutrustning för att hjälpa till. Nedan listar vi utrustning enligt deras användningsområden: för mental stimulering och hemträning, för att bygga smidighet och för träning av nose-work.

Utrustning för mental stimulering och hemutbildning

Har du någonsin haft en hund eller sett en som är destruktiv? Den kan gräva kratrar i trädgården, fly från huset så snart grindarna öppnas eller skälla för mycket utan anledning. Denna typ av beteende är förmodligen resultatet av brist på mental stimulans. Goldendoodles behöver fysiskta och ett mentalta utmaningar för att förhindra att de beter sig illa. För hjälp med mentala övningar som du kan göra i huset, prova följande utrustning.

Tuggleksaker

Om du trodde att tuggleksaker är reserverade speciellt för valpar som tappar sina tänder, har du tyvärr fel. Tuggleksaker håller hundar i alla åldrar upptagna. De är roliga och finns i olika former, färger och storlekar. Vissa gör till och med ljud när de tuggas.

Tuggleksaker är fördelaktiga för Goldendoodles eftersom hundar tenderar att spänna käftarna när de är stressade. Att tugga på något släpper ut endorfiner och kan hjälpa dem att slappna av. Du kan också använda detta som en möjlighet att träna dem att bara tugga på sina egna leksaker, för att förhindra att de tuggar på skor eller kablar i huset.

Det är viktigt att hitta en hållbar tygleksak gjord av rätt material. Annars kan din Goldendoodle tugga igenom dem ganska snabbt. Nedan följer två rekommenderade tuggleksaker för din älskade vove.

Varumärket Youngever säljer 8 tuggleksaker i en förpackning, bestående av hållbara leksaker av gummi och rep. Leksakerna kommer också i en väska så att du kan hålla dem snygga och organiserade om du någonsin reser med din Goldendoodle.

En annan starkt rekommenderad tuggleksak är Kong för hundar. Kong är en gummituggleksak med en ihålig i mitten, som du kan fylla med mat, klistra in eller till och med lämna tom. Detta är speciellt för Goldendoodle-gruppens extrema tuggare, hundarna som tenderar att vara destruktiva med sina tuggvanor. Kong finns i olika storlekar som är skräddarsydda efter din hunds storlek. De är främst gjorda av gummi, men varje typ av Kong har en specifik typ av gummi för att tillgodose din hunds ålder. Till exempel är Puppy Kong- och Kong-seniorerna gjorda av en mjukare typ av gummi för valparnas utvecklande tänder respektive äldre hundars känsligare tänder respektive tandkött.


Pusselleksaker för hundar

Förutom att tugga leksaker som hjälper till att hålla en hund upptagen, kan en annan ba träningsutrustning för din Goldendoodle vara pusselleksaker. Som nämnts ärver Goldendoodle intelligensen från sina föräldraraser. Det är imponerande vad de kan göra när de får rätt stimulans genom motion och träning.

Pussel hjälper hundar att träna sina mentala förmågor och skärpa sina färdigheter i problemlösning. Eftersom Goldendoodles i sig är smartare än många andra raser, kan du välja pusselleksaker som är svårare att lösa, eftersom de utgör mer av en utmaning för hunden. Mer utmanande pussel för din Goldendoodle inkluderar följande leksaker.

Tornado Puzzle är en fantastisk leksak för Goldendoodle, med svårighetsgrader som du som ägare kan ställa in för din hund. Leksaken är gjord av tre lager. De snurrar på en axel och har fyra fack per nivå. För att skapa en utmaning för din Goldendoodle, placera en hundgodis i varje fack på alla nivåer. Din hund måste snurra nivåerna för att hitta godisarna. Du kan öka svårigheten för din hund genom att täcka godisarna med benpusselbitarna som följer med Tornado så att de måste ta bort pusselbiten för att komma till godis. Tornados konsekventa snurrrörelser engagerar din hund. Att lösa Tornado kan också sakta ner hundar när de äter, speciellt för hundar som slukar sitt torrfoder.

En annan stor pusselleksak för att träna din hunds problemlösningsförmåga är Tug a Jug. Denna leksak består av en kanna med ett bitvvänligt lock och ett fastsatt rep. Om du fyller kannan med torrfoder eller hundgodis så blir det ett pussel för din hund att lösa. Om du annars lämnar den tom kan den fungera som en tuggleksak. Detta gör Tug a Jug bra eftersom den är så mångsidig. När repet på kannan dras på ett visst sätt släpper det godisarna inuti. Din Goldendoodle måste räkna ut den exakta vinkeln och kraften för att dra i repet om den vill ha godisarna.


Godsaker för hunden

Eftersom ovanstående pusselleksaker handlar om godis, trodde vi att vi också skulle rekommendera dig några av de bästa valparna för att hjälpa din Goldendoodle i sin strävan att lösa sina pussel. Även om godis tekniskt inte är en utrustning, kan de också hjälpa till med träning och lära sig nya knep, vilket är användbart, speciellt om du nyligen har fått en ny Goldendoodle.

För klassiska benformade hundgodis, se inte längre än Old Mother Hubbard Classic naturliga hundgodis. De finns i en mängd olika smaker som jordnötssmör, klassisk och bacon och ost. Bäst av allt, de är bakade och innehåller inga konstgjorda ingredienser, så din valps hälsa är garanterad.

Wellness Natural hundgodis är de perfekta godbitarna att lägga i antingen Tornado eller Tug a Jug. Deras lamm- och laxvariant är allergivänligt och hjälper till att förbättra din hunds ögonhälsa och syn. De är fyllda med antioxidanter och hjälper till att ge din hund en hälsosam och blank päls och hud. Med Goldendoodle’s päls som en underbar blandning mellan Golden Retrievers långa blonda lockar och pudelns lockar, vill du ha ett mellanmål som är bra för hundens päls. Wellness Natural kombinerar supermat som äpplen, morötter och sötpotatis för att skapa mjuka och tuffa nipplar som är särskilt bra för Goldendoodle valpar.

Utrustining för agility

När man pratar om att bygga smidighet kan hänvisa till en av två saker. Det handlar antingen om hundens förmåga att röra sig så snabbt och enkelt som möjligt, eller så kan det också syfta på hundens förmåga att lyckas på en smidighetskurs.

Bygga smidighet

För att bygga din Goldendoodles smidighet är nyckeln att se till att den får tillräckligt med motion. Du måste dock vara försiktig med att överanstränga den. Goldendoodle är tendens för ett tillstånd som kallas degenerativ myelopati, vilket påverkar ryggmärgen och orsakar svaghet i bakbenen. Om man inte är försiktig kan de till och med förlora förmågan att använda sina bakben. Av denna anledning bör äldre Goldendoodles och valpar undvika aktiviteter som påverkar lederna i hög grad. Ett exempel på sådana övningar skulle kunna vara att hoppa högt för att fånga en frisbee.

Ett bra alternativ för att bygga din Goldendoodles smidighet är att gå på promenader. Löpning som inte är så ansträngande för din hund är bra. Som ägare är det bra att vara uppmärksam på din hund på deras promenader. Om de verkar vara andfådda, långsamma eller vill stanna kan det vara ett tecken på att man bör sluta. En allmän tumregel för Goldendoodle-valpar är att gå 5 minuter för varje månad de är. Till exempel skulle en 6 månader gammal Goldendoodle gå en 30-minuters promenad, medan en 3 månader gammal valp skulle gå en 15-minuters promenad.

Ett annat sätt att bygga din hunds smidighet är att den leker med andra hundar. Att leka med andra hundar håller dem i form, men utövar också deras sociala färdigheter. Att hitta en rymlig park att vandra runt med sina hundkompisar är ett bra sätt för Goldendoodles att springa runt och ha roligt.

Träningsfärdigheter för agilitykurser

En agilitybana är ett utrymme med en uppsättning hinder som en hund behöver gå igenom. Med tiden har detta blivit en tävlingssport för alla hundraser. Hundar sätts vanligtvis i konkurrens mot varandra för att se vem som klarar banan på kortast möjliga tid och med bästa möjliga prestationsteknik. Det kan finnas var som helst mellan 14 och 20 hinder på en bana, inklusive slalombana, gungbrädor, tunnlar och däckhopp. Agility är en sport för både hunden och ägaren, eftersom det vanligtvis innebär att ägaren springer tillsammans med hunden genom banan.

Det rekommenderas inte för Goldendoodle-valpar att träna agility, eftersom deras ben inte har utvecklats helt och inte är tillräckligt starka. Att landa fel på fel ben efter ett hopp kan skada dem, och det ovannämnda tillståndet gör inte situationen bättre. Goldendoodles kan dock träna agility när de är tillräckligt gamla. Om du vill träna din Goldendoodle för att så småningom bli en agilitybana mästare, börja med lydnadsträning när de fortfarande är unga.

Även om agility har specifika hinder betyder det inte att du inte kan träna din Goldendoodle hemma. Du har möjlighet att anmäla dem till en hundkurs, men om du är ute efter utmaningen att själv lära din hund, här är ett par gör-det-själv-smidighetskurser du kan prova.


Använd bord och stolar som slalompinnar

Att använda möbler är ett utmärkt sätt att träna din hunds smidighet. Stolar och bord kan fungera som slalompinnar. Använd bara något av de ovannämnda belöningarna för att locka din Goldendoodle till att springa slalom mellan möblerna.

Gungbräda

På hinderbanan är en gungbräda ett test där det krävs balans. Om du har en lekplats i din trädgård kan detta vara ett sätt att träna din Goldendoodles-balans. Precis som när man tränar slalom så kan man använda en godis här också för att få den att gå över gungbrädan och glida neråt. Genom att göra detta tränar de dem i en lutande terräng på fyra.

Gör egna hinder för hinderhoppning

Hinderhoppning är ett annat hinder inom agility. För att skapa dina egna hinder hemma behöver du några tvättkorgar och kvastar eller PVC-rör, beroende på vad du har till hands. Det är lättare att använda tvättkorgar med hål i sig. Lägg en tvättkorg i vardera änden av PVC-röret eller kvasten. Ställ sedan korgen upp och ner på marken, spring bredvid din hund och låt den hoppa över det hinder du just skapat.

Gör egna däck-hinder

Även om det kan verka omöjligt att återskapa ett hinder för däckhopp, går komma långt med lite kreativitet. Om du har en rockring kan det vara den perfekta leksaken för att träna din hunds hopp. Håll rockringen i luften, börja på låg höjd för din hund och öka höjden efter hand som du tror att din hund är redo för den. Din Goldendoodle kan hoppa genom bågen, och den fungerar på samma sätt som ett däck.

Utrustning för träning av nose-work

Goldendoodle har en exceptionellt skarp näsa för dofter. Denna egenskap överförs till dem från deras förälderras, golden retriever. Hundar har i allmänhet också instinkt att jaga med näsan. Men även om att följa dofter kommer som en instinkt, skulle det ändå göra dem bra att utöva denna förmåga. Det är också en bra mental övning för Goldendoodles som är lätt uttråkade.

Näsarbetsträning kräver egentligen ingen speciell utrustning, men du kan bli kreativ med godis och leksaker som nämns i den här artikeln.

Använda belöningar

Ett sätt att använda godis för att träna din hunds näsa är att gömma små belöningar för dem under lådor. Detta liknar hur Tornado-pusselleksaken fungerar. Låt din hund sniffa ut vilken behållare som innehåller godisarna.

Du kan också använda dina händer. Håll godis i en knytnäve och låt din hund sniffa ut vilken hand som har godbiten i sig. Detta är en form av träning men också en belöning.

Använda godsaker

På samma sätt som att gömma godsaker under behållare kan du också dölja hundens leksaker. Välj den leksak du vill att de ska hitta och bli bekant med doften genom att låta dem lukta först. Alternativt kan du applicera en konstgjord doft på leksaken, till exempel en droppe parfym eller eterisk olja. Dölj sedan leksaken under en av behållarna och låt din hund hitta den.

För att göra promenader mer intressanta samtidigt som du tränar din Goldendoodles nos kan du dölja deras leksaker i det långa gräset medan du är på promenad. Återigen, se till att hunden får bekanta dig med doften innan du gömmer leksaken.

Vilken träningsutrustning behöver man till en goldendoodle?
Rulla till toppen